Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız İSKİ’nin Panelinde konuştu: İstanbul’un Su Riskleri artıyor
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında İstanbul’da düzenlenen panelde iklim değişikliği ve kuraklığın İstanbul’ un su kaynaklarına etkisi ele alındı.
UHA / İnternational News Agency
İSKİ Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen’in koordinasyonunda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Begüm Çelikdelen, Dünya Çevre günü’nün önemi ve İSKİ nin bu konudaki faaliyetleri konusunda bir konuşma yaptı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız da“İstanbul’da Su Yönetiminin Riskleri“ başlıklı bir sunum yaptı.
Dursun Yıldız: İSTANBUL’un SU ARZ GÜVENLİĞİ RİSKLERİ ARTIYOR !
Yıldız, sunumunda İstanbul’un su yönetiminin sürdürülebilir olmasının önündeki engelleri ve riskleri sıralayarak, İstanbul’da sürdürülebilir su yönetimi için Su’da Talep Yönetimi’nin gerektiğini ifade etti.
İstanbul’da iklim değişikliği ile bağlantılı su arz güvenliğini etkileyen mevcut riski Melen Barajı olarak tanımlayan Dursun Yıldız, ayrıca bunun yanısıra beklenen riskler olarak Deprem ve Kanal İstanbul olduğu belirtti.
Master Planı’nın doğru uygulanabilmesi için Melen Barajı’nın akıbetinin bilinmek zorunda olduğunu ifade eden Yıldız, Kanal İstanbul Projesi’nin İstanbul’un su ve kanalizasyon alt yapısını, alınan birçok önlemlere rağmen, olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
Panel’de konuşan Prof. Dr. Murat Türkeş de yaptığı konuşmada, İklim değişikliği ve iklimdeki değişikliğin farkını ve oluşum mekanizmalarını ortaya koyarak bunun İstanbul’a ve bölgesine olan etkilerini coğrafi olarak ele aldı.
Prof. Dr. Türkeş, “İstanbul, daha fazla büyümezse, var olan orman ekosistemleri, sulak alanlar korunursa, coğrafyanın yeniden canlandırılması mümkün olabilir. İstanbul’un ideal bir kent olabilmesi için iklim ve kuraklık direngenliğinin yüksek olması gerekir” dedi.
İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Korkmaz ise İstanbul’da iklim değişikliğinin ve artan nüfusun işletmede ortaya çıkardığı zorluklara değindi.
İstanbul’un Melen, Mudurnu, Meriç gibi kaynaklara olan ihtiyacının da artırdığını belirten Korkmaz, ayrıca vatandaşların su tasarrufu yapmasının suyun geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
İBB-İSKİ Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sözen ise İstanbul’un su yönetiminde karşılaşacağı sorunları ve bu konuda yapılan çalışmaları ele alan bir konuşma yaptı.
Prof. Sözen, “İstanbul kenti ısı adası dağılımı, Marmara Denizi kıyılarında toplanmış vaziyette. Fakat önlem almazsak 2053 yılında bu ısı adası çok daha genişleyecek ve yukarı çıkacak. Bunun bize etkisi nedir? Burada olan bütün su kaynaklarımız bu durumdan olumsuz etkilenecek” ifadelerini kullandı.
Panelin Moderatörlüğünü gerçekleştiren İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bekir Sami Kocazeybek de, suyun tıp alanındaki önemi konusunda detaylı açıklamalarda bulundu.
Panelin soru cevap bölümünde sürdürülebilirlik kavramının kapsamı incelendi ve hegemonik bir kavram olup olmadığı tartışıldı.
İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa etkinliğin kapanışında yaptığı konuşmada, doğal çevremizin korunmasının önemine ve İSKİ olarak bu konuda yaptıkları çalışmalara değindi.
Kentlerde su kayıp ve kaçaklarının öneminden de söz eden Dr. Başa, İstanbul’da bu oranı yüzde 20’nin altına indirdiklerini belirterek, hedeflerinin kısa sürede yüzde 15 olacağını açıkladı.
Su hizmetleri yönetiminde dijital teknolojinin kullanılmasında aldıkları hızlı yola da değinen Dr. Başa, aboneleri ile kurdukları online hizmetlere ve bu şekilde hizmet alan abone sayısındaki artışına da vurgu yaptı.
Dr. Başa, enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere Fotovoltaik güneş enerjisi sistemi kurulu gücünü hızla arttırdıklarını belirterek, bu alanda da yeşil enerji kullanımını artmaya devam edeceklerini dile getirdi.
Dr. Başa, tüm bunların hem hizmet kalitesinin artmasına hem de çevrenin korunmasına çok olumlu etkileri olduğunu ve bu alandaki çalışmalarının süreceğini de kaydetti.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte panel sonrası su ile ilgili kısa film yarışmasında ilk üçe giren filmler izlendi ve yapımcıların ödülleri takdim edildi.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, panel sonrası su ile ilgili kısa film yarışmasında ilk üçe giren filmler izlendi ve yapımcıların ödülleri takdim edildi.