ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:55 Hamas’ın lider kadrosunda şu anda kimler var?
06:46 ‘‘Tek Millet, İki Devlet’’ Anlayışının Yansımaları: Ankara ve Bakü Arasında Güçlenen Bağlar
06:31 Uzaktan çalışma son mu buluyor?
06:21 E. Büyükelçi Tugay Uluçevik: Yunanistan 2025-26 döneminde BMGK’nde 10 geçici üyeden biri olarak görev yapacak
06:05 ABD’den Türkiye’ye bir iade davası daha: Konu zimmete para geçirmek ve ABD’ye kaçmak
00:44 Sinvar’ın ölümünün ardından Gazze’yi ne bekliyor?
00:33 Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü: “Netanyahu bölgede sürekli yeni cepheler açıyor; İran’ı da bu savaşın içine çekmeye çalışıyor”
00:19 Scholz Türk vatandaşlarının vize şikâyetlerine hak verdi
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul Muhtarlar Buluşması’nda konuştu
00:02 Kemal Memişoğlu: Yenidoğan çetesine operasyon 5,5 ay önce yapıldı
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”
28 Mayıs 2023
106
A+
A-

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından “Mavi Yarınlar İçin…” projesi kapsamında depremin su kaynaklarına ve deniz canlılarına verebileceği etki konusunda online bir seminer gerçekleştirildi.

UHA / İstanbul İnternational News Agency

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre,Mavi Yarınlar İçin” semineri; İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Tozlu ÖZTAY’ın yönetiminde gerçekleştirildi.

İGÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencilerinin de yer aldığı “Mavi Yarınlar İçin” adlı seminer, ‘Deprem ve Su Kaynakları’na dikkat çekip ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlendi.

İçme Sularının yüzde 50’si Yer Altı Sularından Geliyor.

Seminere katılan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ da, bu gibi bilinçlendirme çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Dursun YILDIZ, temel ihtiyacımız olan içme suyunun yüzde 50’sinin yer altı sularından geldiğini  hatırlatarak, Türkiye’nin Doğu bölgesinin kaynak sularını daha çok tükettiğini dile getirdi.

Depremlerden kaynak sularının; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkilendiğini ifade eden YILDIZ, “Bilim insanları yer altındaki su seviyesindeki değişimi (presismik) de araştırmaktadır. Yer altı suyunun depremden sonra sıcaklığı artıyor, suyun seviyesinde ve kalitesinde değişiklik meydana geliyor, bu konuda birçok ülkede yer altı su seviyesi ve kimyasal özellikleri deprem öncesinde, deprem esnasında ve deprem sonrasındaki değişikliklerini belirleme çalışmaları yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Tsunami Deniz Topografisini Tamamen Değiştiriyor. 

Denizde dik bir dalga sütununun yer değiştirmesinin sonucunda meydana gelen tsunaminin; Okyanusun da bir taraftan başka bir tarafa moloz taşıdığını ve ‘Deniz Aşırı Transfer’ gerçekleştirdiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, şunları ifade etti:

“Bu olay ise Okyanus topografisinin tamamen bozulmasına neden oluyor. Birçok yer altı suyu yüzey sularından besleniyor ve birçok yüzey suları da yer altı sularından besleniyor”.

Dursun YILDIZ, Tsunami olaylarına karşı da: öncesinde, esnasında ve sonrasında neler olabileceğine dair araştırmalar yapılması gerektiğini ve ‘Mavi Yarınlar İçin’ projesi gibi bilinçlendirici, uygulamalı işlere ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti.

 Risk Yönetimine Geçmek Gerekiyor.

Dursun YILDIZ, konuşmasının devamında, deprem sonrasında çıkan en büyük problemin su kaynağına erişmek olduğunu ve bu erişilen suyun temiz olup olmama probleminin yaşandığını belirtti.

YILDIZ, bütün canlılığın en temel ihtiyacı olan suya karşı şimdiden deprem sonrasındaki toplanma alanlarında ve geçici barınma yerlerinde temiz su temininin yapılması için “Su Temini ve Atık Suyu Uzaklaştırma” projelerinin hayata geçirilmesi ve ardından bu işin sürekliliğine/sürdürülebilirliğine de dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kurtarılma, toplanma, barınma aşamalarının kriz yönetimi ile çözülecek bir iş olmadığını ifade eden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, acilen ‘Risk Yönetimi!’ yapılması gerektiğini vurguladı.

Dursun YILDIZ, bugün ki deprem alanına sadece içme suyu ve yemeklerde kullanılmak için gerekecek su için 200 TIR gerektiğini ve bunun da diğer hijyenik ihtiyaçlar için yeterli olmadığına değindi.

 Belirsizlik Yönetimine Hazırlanmak Zorundayız.

“İşi planlamada ve rapor hazırlamakta sorun yok. Uygulamada sorunumuz var. Deprem gibi felaketlerden sonra kişi özelinde daha spesifik konulara değinebilmek için ilk önce temel ihtiyaç olan su ihtiyacının temiz bir şekilde ulaştırılması gerekiyor” diye konuşan YILDIZ, deprem öncesinde de farkında olduklarını ve il ölçeğinde ‘Merkez Afet Planı’ hazırlandığını ve bu durumlarda belirsizlik yönetimine hazırlanmak zorunda olunduğunu kaydetti.

“Değişim için paradigma değişikliği yapmamız gerekiyor” diyen Dursun Yıldız, “Düşünce kültürümüzü değiştirmeliyiz, paradigmamızı değiştirmeliyiz. Multidisipliner (çok disiplinli) düşünceye geçmemiz gerekiyor. Sadece mühendis bilgisi yeterli olmaz.” şeklinde fikirlerini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.