Bakan Koca, “Şu An Bir Salgının İşareti Olabilecek Bilimsel Veri Söz Konusu Değil”
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Samandağ Sahra Hastanesi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, deprem bölgelerinde sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Bakanlığın İnternet Sitesinden edindiği bilgiye göre,Hatay’da şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmasının riskli olduğunu hatırlatan Koca, “Şebeke suyundan, farklı noktalarda örnekler almaya devam ediyor; mikrobiyolojik, bakteriyolojik ve kimyasal analizleri sürdürüyoruz. Bu ısrarlı analizlerin sebebi, durum normalmiş gibi görülse bile, bu gibi şartlarda, olagelen artçı depremlerin şebeke suyunu tehlikeli hale getirmesi ihtimalidir. Kaldı ki, halen alınan numunelerin bir kısmında analiz sonuçları, şebeke suyunun içilmemesi gerektiğini göstermektedir. Şebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanılabilir” bilgisini verdi.
“Şu an salgın anlamına gelebilecek, bir salgının işareti olabilecek bilimsel bir veri söz konusu değil. Bu durumu korumamız, temiz içme suyu ve gıda temizliği ile ortam temizliği gibi, her biri taviz verilemeyecek faktörlere bağlıdır” diyen Koca, on binlerce insan içinde 10’la, 20’yle ifade edilen ishal gibi bazı vakaların özel anlam ifade etmeyen, deprem bölgesi dışında da görülen enfeksiyon tablosundan farkı olmayan durumlar olduğunu kaydetti.
“Yaşadığı yere gidilerek muayene edilen hasta sayısı 250 bini geçmiş durumda”
Afet bölgesinde 17 binden fazlası hekim, 122 bin sağlık personelinin halen görev yaptığını aktaran Koca, “Verilen birinci basamak sağlık hizmetinin sayısı 3 milyona yaklaşmıştır. Sağlık taramaları kapsamında köylerimize yaklaşık 9 bin ziyaret yapılmıştır. Ekiplerimizce, yaşadığı yere gidilerek muayene edilen hasta sayısı ise 250 bini geçmiş durumda. Hastalarımızın ilaçları hızla temin edilmektedir” diye konuştu.
Bakan Koca, 26 sahra hastanesi ve 133 acil müdahale ünitesiyle yaklaşık 1200 yerleşik sağlık hizmet kurumunun deprem bölgesinde faaliyet sürdürdüğünü, sahra hastanelerinde röntgenden bilgisayarlı tomografiye, diyabet tanı ve tedavi düzenlemesinden ciddi cerrahi operasyonlara kadar belli başlı uygulamaların yapılabildiğini anlattı.
75 yaş üstü 32 bin 724 kişiye ulaşıldı
Sağlık hizmetlerinde iki özel grup bulunduğuna işaret eden Koca, “75 yaş üstü büyüklerimize ikamet ettikleri yerden taşınmış olsalar bile ulaşmaya çalışıyor, kronik hastalıklarını takip ediyor, ilaçlarını veriyoruz. Kurduğumuz sistem, hastaneye yatırılarak tedaviye kadar her ihtiyaçla yakından ilgilenmeyi içeriyor. Bu sistemle, afet bölgesinde şu ana kadar 32 bin 724 büyüğümüzle ilgilenme imkanı bulduk. Bir diğer özel grup olan depremzede çocuklarımıza hem yüz yüze hem de online görüşmelerle ruh sağlığı hizmeti veriyoruz. Online hizmette ve sahada görevli veya gönüllü olan çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı sayısı 307’dir. Toplamda dün 5 bin 400’ün üzerinde görüşme sağlandı.”