ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Kurum: 27 bin 253 konutun yapımına başlandı

Bakan Kurum: 27 bin 253 konutun yapımına başlandı
12 Mart 2023
241
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konutlar şehrin kültürüne uygun inşa edilecek. Çalışmalar 11 ilde eş zamanlı sürecek. 27 bin 253 konutun yapımı başladı” dedi.

Bakan Kurum: 'Diyarbakır'da 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına  başladık'

Bakan Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Diyarbakır’daki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığında (GAMER) gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yaptı.

Kurum, şehrin kanaat önderleriyle belediye başkanları, sivil toplum örgütleriyle 17 ilçenin de yaralarını sarmak için istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Depremlerin ardından 85 milyon vatandaşın afetin yaralarını sarmak için seferber olduğunu belirten Kurum, Diyarbakır’ın sadece kendini değil, depremden etkilenen diğer illeri de düşünerek yardımlar gönderdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat takip ettiği süreçte vatandaşların mağduriyetini bir an önce gidermek için gayret gösterdiklerini vurgulayan Kurum, kentte arama kurtarma çalışmaları ile geçici çadır kurumlarının bittiğini, konteyner kentlere geçişe ilişkin altyapı çalışmalarının tamamlandığını anlattı.

Kurum, Diyarbakır’ı hep birlikte yeniden ayağa kaldıracaklarının altını çizerek kalıcı konutları, bilim insanlarının görüşleri ve önerileri doğrultusunda yapacaklarını dile getirdi.

5 ilde hasar tespiti tamamlandı

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Kurum, Diyarbakır’da ise 25 bin 97 bağımsız bölümden oluşan 6 bin 652 binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespit edildiğini aktardı.

Kurum, sahaya aklıyla, fikriyle cesaretiyle, ruhuyla koşan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

“Depremlerin ilk anından itibaren millet dayanışmasının ortaya kondu”

Depremlerin ilk anından itibaren devlet millet dayanışmasının ortaya konduğunu, işin sonuna kadar da aynı anlayışla çalışmalarını yapacaklarını vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 11 ilimizde eş zamanlı yürütüyor olacağız. İlk etapta mikro bölgeleme çalışmalarını yaptığımız, zemin etüt çalışmalarını yaptığımız alanlarda ilk sözleşmelerimizi imzalayarak yapım sürecini başlattık. Diyarbakır’ımızda da bu kapsamda, 18 bin konut ve 3 bin köy konutu yapımını, hem merkezimizden ve 17 ilçemizde depremden hasar gören neresi varsa ağır hasarlı, yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlıda da vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda bu süreçleri yönetiyor olacağız.

Toplamda Diyarbakır’ımıza 21 bin konutun yapımı planlandı. Bugün de yapılacak yerleri hep birlikte burada istişare ettik. Tabii bunun dışında da şehrimizde riskli olan ancak bugün bu depremde ağır hasar veya hasar almamış olan yapılara ilişkin de ortak kanaat, rezerv konut üretilmesi noktasında bir talep söz konusu. Bunu da inşallah Bağlar ilçemizdeki belirlediğimiz rezerv alanda konutlarımızı üretmek suretiyle kentsel dönüşümdeki kararlılığımızı da ortaya koymaya devam edeceğiz.

Bakan Kurum, TOKİ koordinasyonunda şehir merkezinde yapılacak konutlar için bir master plan hazırlayacaklarından, Diyarbakır’ın kültürünü ruhunu bu plana da yansıtacaklarından bahsetti.

27 bin 253 konutun yapımına başlandı

Depremlerden etkilenen 11 ilde 21 Şubat’tan bu yana ihale süreçleri tamamlanan, toplam 27 bin 253 konutun yapımını başlattıklarını belirten Kurum, “Mart ayı içerisinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle birlikte 15 bin köy konutunun yapımını planlıyoruz. Yine TOKİ, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz, Emlak Konut’la birlikte önümüzdeki 2 ay içerisinde 309 bin​​​​​​​ konutun yapımını başlatmış olacağız. 11 ilimizde inşa ve ihya süreci eş zamanlı yürütülüyor olacak” ifadelerini kullandı.

Kurum, Bağlar ilçesindeki yıkık alanlarda metruk alanlar olduğunu dile getirerek bu alanlardaki vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde gerek trampa gerek takas yapma suretiyle arazileri daha uygun ve daha sağlam alanlara taşıyacaklarını kaydetti.

“Diyarbakır’ımızı hep birlikte ayağa kaldıracağız”

Bu alanları da şehrin ihtiyacını giderecek yeşil alan, sosyal donatı alanları için belediyelerle birlikte vatandaşların rızasını gözeteceklerine değinen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

Diyarbakır’ın geleceğine ilişkin ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla tüm sektör mensupları için esnafımız için yeni sanayi sitelerinin yerlerini belirleyeceğiz. Buradaki ahşapçılarımız, demircilerimiz, küçük sanayi sitelerimiz, kunduracılar için gelen talepler doğrultusunda Valiliğimiz bu alanları çalışacak ve rezerv alanımızda bu alanların yine yapımına ilişkin rezerv alanları belirleyeceğiz. Gerek tahsis gerek irtifak gerekse bedeliyle vatandaşımıza, esnafımıza daha iyi iş yerlerinin yapımı sürecine ilişkin de desteklerimizi yapıyor olacağız. Bu noktada çalışmalarımızı esnafımızdan gelen talepler doğrultusunda yapacağız.”

Murat Kurum, belirledikleri rezerv alanlarda vatandaşların kendi konutlarını yapabilmesi için yürütecekleri çalışmalara ilişkin, “İki katlı şehrin kültürüne uygun, avlulu, buradaki medeniyetimizi, ecdadımızın bize bıraktığı izleri yansıtacak anlayışla yapacağız. Bu planlanmış arazileri de vatandaşlarımızın kendilerinin konut yapması talebine karşı yine satış sürecini de TOKİ Başkanlığımızla yürütüyor olacağız” dedi.

Diyarbakır’da önemli tarihi yapıların bulunduğuna işaret eden Kurum, kenti aynı kültür ve demografik yapısıyla geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarını yürüteceklerini kaydetti.

Kurum, Diyarbakır’ın yükselen Anadolu’nun kalesi olacağını dile getirerek “Tarihi surlarımızda depremden hasar gören yerlerimiz var. Öncesinde burada restorasyonuna başlamıştık. Bakanlığımız, valiliğimiz ve belediyemiz kanalıyla buradaki surların restorasyon sürecini aynı kaldığı yerden devam edecek ve Diyarbakır surlarımız dimdik ayağa kalkacak. Yine buradaki tarihi tescilli camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız; depremden zarar gören ne varsa yine tarihi yapılarımızı da aslına uygun bir şekilde gerek Turizm Bakanlığımız gerek Valiliğimiz gerekse Bakanlığımızın destekleriyle inşallah ayağa kaldıracağız ve tarihi surlarıyla Ulu Camisi’yle peygamber makamları ve türbeleriyle zengin tarihi ve kültürel dokusuyla inşallah Diyarbakır’ımızı hep birlikte ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

Kurum, daha önce Sur’da yaptıkları anlayışla Kahramanmaraş merkezli depremde kentte zarar gören alanları da ayağa kaldıracaklarını sözlerine ekledi.

“Diyarbakır’ımız bakımından da önemli kararlar alındı”

​​​​​​​Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Bakan Kurum ve ekibiyle Diyarbakır’da deprem sonrası faaliyetleri koordine edenlerle bugüne kadar kentte yapılan çalışmaları enine boyuna değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.

Özellikle ağır hasarlı, acil yıkılacak, yıkılmış, orta hasarlı binalar ile Diyarbakır’da bu kapsamda yapılacak binalarla sunumların değerlendirildiğini belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

“Diyarbakır’ımız bakımından da önemli kararlar burada alındığını ifade etmek istiyorum. Hem Türkiye’mizin deprem yaşayan diğer yerlerinde hem de Diyarbakır’ımızda, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kamuoyuna taahhüt ettiği üzere vatandaşlarımıza yaşam şartları daha iyi olan, depreme dirençli konutlar oluşturma konusunda büyük bir seferberliğin, Bakanlığımız ve ilgili birimler tarafından yürütüldüğüne Diyarbakır’da da bir kez daha şahit olduk.”

Bakan Kurum, TOKİ, AFAD ve bürokrat ekiplerine bu süreci çok hızlı ve teknik şartlara uygun yönettikleri için teşekkür eden Bozdağ, “Depremin hemen sonrasında çok kısa bir süre içerisinde 20 binden fazla konutun inşasının başladığını görüyoruz. Bu, büyük bir başarıdır. İnşallah bu süreç içerisinde de kalan konutları hızlıca halkımıza teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.