ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amerikalı aile, Angola’dan köle olarak götürülen atalarının izini sürdü

Amerikalı aile, Angola’dan köle olarak götürülen atalarının izini sürdü
8 Mart 2023
361
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletindeki Hampton kentinden bir aile, 1619’da Angola’daki Ndongo Krallığından köle olarak götürülen ataları Antoney ve Isabel’in izini sürmek için Angola’da tarihi bir yolculuğa çıktı.

Angola kökenli bu Amerikalı aile, dört asır sonra Angolalı atalarının Malanje’den Atlantik’e uzanan muhtemel son adımlarını takip etti.

Haşmetli Kwanza Nehri, Angola’da yaklaşık bin kilometre boyunca uzanıyor. Portekiz sömürgeciliği döneminde bu nehir, milyonlarca kölenin taşındığı başlıca rotaydı.

ABD’nin Virginia eyaletinden Tucker ailesi, Angola’dan Antoney ve Isabel’in Amerika’ya giden gemilere binmeye zorlandığı sahile uzanan bu rotayı takip etmek için burada.

William Tucker 1624 Society’den Vincent Tucker, “Günün sessiz vakitlerinde vuran dalgaları dinleyince, nehir boyunca yükselen o çığlıkları düşünüyorum… Çığlıklar, inançsızlık, esaret…” şeklinde konuşuyor.

Antoney ve Isabel o zamanlar İngiliz toprağı olan Virginia’ya ironik bir şekilde Konfor Limanı’ndan gönderildi. Onlar, Yeni Dünya’ya götürülen 6 milyon Angolalı köleden yalnızca ikisiydi.

Vincent’ın kız kardeşi Wanda Tucker, “Köle olmak ve esaret altında yaşamak için 160 kilometrelik bir yol yürümek zorunda kalmanın ve sonra bir geminin altında taşınmanın nasıl bir şey olduğunu düşünemiyorum. Ne yaşadıklarını hayal bile edemiyorum.” diyor.

Tucker ailesi DNA’larını bugünün Angola’sının Malanje bölgesine kadar takip etti. Ve yolculukları nefes kesici Calandula Şelalesi’nde başlıyor.

Bir sonraki durak Malanje Bölgesi’ndeki Pedras Negras yani Kara Kayalar. Onlar bugün Angola olan Ndongo Krallığı’nın Kraliçesi Njinga için bir üstü.

Wanda Tucker, “Şu güzelliğe bakıyorum ve vay canına diyorum, ailem buradan gelmiş.” ifadelerini kullanıyor.

Antoney ve Isabel’nin 1619’da yakalandığı dönemde Kraliçe Njinga, Portekizlilerin köle ticaretine karşı aktif olarak savaşıyordu.

Wanda, “Bu kara kayalar, halkını korumak ve köleleri kurtarmak için onun sığınağıydı.” diyor. Wanda’nın ataları da kurtarmak istedikleri arasındaydı.

Buradan Kwanza Nehri üzerindeki Massangano’da, köle pazarına geçiyoruz.

Emmanuel Caboco kültürel miras uzmanı. Yakınlarının 4 asır önce çektiği çileyi görmeleri için Tucker ailesine Massangano’yu gezdirdi.

Caboco pazarı göstererek anlattı: “Köleler sıraya girdiler, buraya getirildiler, burada satıldılar, vaftiz edildiler ve sonra buradaki limandan ayrıldılar.”

Tucker ailesi için Angola’ya yaptıkları gezi bu ülkenin hem güzelliğini hem de farkındalık yaratmasını umdukları çarpıcı tarihini gözler önüne seriyor.

Tucker’ların kuzeni Carolita Jones “Hikayenin anlatılması gerekiyor. Keşke herkes bunu deneyimleyebilse, özellikle de kökenlerinin Afrika’dan olduğunu bilen ve bir yerden başlamak isteyen Afro-Amerikalılar. Başlayabilecekleri yer burası.” diyor.

Jones işte bu yüzden Afrikalı köleler için bu hareket noktasının UNESCO tarafından küresel olarak tanınması gerektiğini söylüyor: “Kwanza koridoru, Dünya Mirası alanı olmak için harika bir yer. Çok şey ifade eden, büyük bir geçmişi olan çok fazla yeri var.”

Cezayir'in Vahran sahilleri 19. Akdeniz Olimpiyatları'nda yelkencileri ağırlayacak - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı
Gazeteci * Gizem Sade
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.