Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulmasını içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda
TBMM Genel Kurulunda, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi’nin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.
Genel Kurulda, İYİ Parti Grubu adına söz alan Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Anadolu’nun zengin bir kültürel mirasa sahip olduğuna işaret ederek, son dönemde yapılan arkeolojik kazıların dünya tarihini değiştirmeye devam ettiğini söyledi.
Teklifle kurulacak Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı ve faaliyetlerini önemsediklerini dile getiren Filiz, “Sorumluluklarının bilincinde olmaları talebiyle Vakfın hayırlı olmasını diliyor, yapılacakların takipçisi olacağımızı da belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
[İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz]
Filiz, 6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremlerin etkilediği illerde çok sayıda tarihi eserin ya büyük hasar gördüğünü ya da tamamen yıkıldığını belirterek, “Bu emanetlerin ayakta tutulması, gelecek kuşaklara doğru şekilde aktarılması çok önemlidir. Binlerce yıl ayakta kalmış, yıpranmış ya da depremde hasar görmüş eserlerimizin kendi dönemine uygun şekilde restore edilmesi tarih bilincinde olmanın gereğidir. Ancak birçok restorasyon çalışmasının acemi ellerde, tarihi mirasın değerinin farkında olmayıp sadece para kazanmak derdinde olan birtakım firmalar tarafından resmen katledildiğine şahit olduk, olmaktayız. Yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalmayı başarabilmiş tarihi eserlerin ‘restorasyon’ adı altında kılık değiştirmesine müsaade edilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Son 20 yıldır kamuda istihdam edilen arkeolog sayısını soran Filiz, “Neden Türkiye’deki arkeolojik kazıları Türk iş adamları, şirketleri ve Türk hükümeti değil de ABD, Alman ve Fransız kuruluşları finanse ediyor? Yerel yöneticilerimiz, kentlerindeki tarihi varlıkları korumak için tarihi doku temelli kent imar planlarını uygulama konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidir. Kurulacak vakfın bu sorumluluğu da üstlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.