ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’dan Mektup Var!

Ukrayna’dan Mektup Var!
22 Ocak 2023
706
A+
A-

Değerli okurlar Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un Kırım Haber Ajansı’nın da katkılarıyla hazırladığı bu haftaki ‘Ukrayna’dan Mektup Var!’ Haber Bülteninde sizlere hafta içinde öne çıkan Ukrayna ve Kırım haberine yer verdi.

İşte Daria KALENİUK‘un haberleri…

Değerli okurlar, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 18 Ocak sabahı meydana gelen helikopter kazasında yaşamını yitirenler için cenaze töreni düzenlendi.

Kıyiv’de helikopter kazasında hayatını kaybedenler için cenaze töreni düzenlendi

Ukrayna’nın Kıyiv bölgesindeki Brovarı kentinde, 18 Ocak sabahı bir anaokulu ile bir apartman yakınlarına helikopter düştü.

Ukrayna Polis Teşkilatı Başkanı İgor Klimenko, helikopter kazasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denıs Monastırskıy, İçişleri Bakan Yardımcısı Yevgen Yenin ve İçişleri Bakanlığı Sekreteri Yuriy Lubkovıç’ın hayatını kaybettiğini bildirdi.

EN AZ 18 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kazada en az 18 kişinin hayatını kaybettiği ve 26 kişinin yaralandığı aktarıldı. Düşen helikopterin Ukrayna Acil Hizmetler Servisine ait olduğu belirtildi.

KAZANIN KURBANLARI İÇİN CENAZE TÖRENİ

Ukrayna’nın Kıyiv bölgesinde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybedenler için bugün cenaze töreni düzenlendi.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de düzenlenen cenaze törenine Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve eşi Olena Zelenska ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Zelenskıy, gözyaşlarına hakim olamadı.

***

Bu haberimiz de, Baltık ülkelerinden Almanya’ya Ukrayna için Leopard tankı çağrısıyla ilgili…

Baltık ülkelerinden Almanya'ya Ukrayna için Leopard tankı çağrısı

Letonya, Estonya ve Litvanya dışişleri bakanları, Almanya’yı Ukrayna’ya bir an önce Leopard tankları sağlamaya çağırdı. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkeviçs’in üç ülke adına Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Biz Letonya, Estonya ve Litvanya dışişleri bakanları olarak Almanya’yı Ukrayna’ya derhal Leopard tankları sağlamaya çağırıyoruz. Bu, Rus saldırganlığını durdurmak, Ukrayna’ya yardım etmek ve mümkün olan en kısa sürede Avrupa’da barışı yeniden sağlamak için gereklidir. Almanya, önde gelen bir Avrupa devleti olarak bu konuda özel bir sorumluluk taşıyor” 

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna ordusunun Leopard tankları konusunda eğitime başladığını açıkladı.

***

Rus işgalciler Herson’u bir günde 36 kez bombaladı değerli okurlar…

Rus işgalciler Herson'u bir günde 36 kez bombaladı

Rus işgal birlikleri, son bir günde Herson bölgesini 36 kez bombaladı. Saldırılarda 2’si genç 4 kişi yaralandı.

İşgalci devlet Rusya, Ukrayna’nın Herson şehrine son bir günde 36 kez bombardıman düzenledi. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Yaroslav Yanuşevıç Telegram’dan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

2 ÇOÇUK YARALANDI

Rus işgalciler 20 Ocak’ta Herson bölgesi topraklarını 36 kez bombaladı. Barışçıl kasaba ve köyler top, MLRS ve havan toplarıyla vuruldu… Herson Bölgesi’nde yaşayan 4 kişi farklı derecelerde yaralandı. Aralarında 16 yaşında bir çocuğun da bulunduğu iki kişi bir Rus mayını tarafından havaya uçuruldu. Rus ordusunun saldırıları sonucu aralarında 15 yaşında bir erkek çocuğunun da bulunduğu iki kişi yaralandı.

***
 Değerli okurlar, Kırım Tatarı Seyran Kadırov Ukrayna cephesinde şehit düştü…

Kırım Tatarı Seyran Kadırov Ukrayna cephesinde şehit düştü

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, bugün Facebook üzerinden yayımladığı mesajında Kırım Tatarı Seyran Kadırov’un Ukrayna cephesinde hayatını kaybettiğini duyurdu. Çubarov mesajında şu ifadelere yer verdi.

İyi haber değil, Kırım Tatarı Seyran Kadırov adlı bir yurttaşımız daha cephede şehit oldu. Cenaze töreni 22 Ocak 2023 tarihinde saat 12.00’de Kıyiv Çayka’da. Tanrı ruhunu şad etsin!

Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu (UDMF-SPFU) Başkanı Rüstem Umerov ise Kırım Tatarı Seyran Kadırov’un vefatı üzerine şu mesajı yayımladı:

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Baş İstihbarat Müdürlüğüne bağlı Kırım Özel Birimine bağlı bir asker olan Kırım Tatarı Seyran Kadırov öldürüldü.

Ailesine başsağlığı ve Kahraman’a sonsuz şeref.
Geride bir eş ve üç kızı kalan Seyran, vefatından sonra “Dövüş Sanatları İçin” madalyası ile ödüllendirildi.
Veda bugün, 22 Ocak’ta Kıyiv’de Çayka’da saat 12.00’de gerçekleşecek.
Tanrı ruhunu şad etsin!

***

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Celal Çelebi vefat etti…

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Celal Çelebi vefat etti

Kırım Tatar milli hareketi emektarı Celal Çelebi 90 yaşında vefat etti.

Hayatını halkının haklarını savunma mücadelesine adayan Kırım Tatar milli hareketi emektarı Celal Çelebi işgal altındaki Kırım’da dün hayatını kaybetti. Kırım Tatar milli hareketi emektarı Celal Çelebi, Akmescit’teki (Simferopol) Abdal mezarlığında toprağa verildi.

Celal Çelebi’nin vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Onun Kırım için mücadele yolu kendine hastı. Bu mücadelede o, kendini çok bilgili, cesur, zorluklara boyun eğmek istemeyen, taviz vermeyen hatta sert ve inatçı bir insan olarak gösterdi. ifadelerini kullanarak yakınlarına başsağlığı diledi.

KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ EMEKTARI CELAL ÇELEBİ

Celal Çelebi 1933 yılında Kefe’de (Feodosiya) dünyaya geldi. Genç yaşta Kırım Tatar milli hareketine katılan Çelebi, birkaç defa hapse atıldı. 1956’de 2 yıl hapis cezasına, 1967’de ise 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kırım Tatarlarının sürgünden Vatan Kırım’a dönüş hakkı için mücadele ederken Kırım’dan 5 defa sürgün edildi. Celal Çelebi, toplamda 12 yıl tren istasyonunda yaşadı. Sovyet rejiminin baskılarını protesto etmek için birçok kez açlık grevi yaptı.

Kırım Tatar halkının milli emektarı Celal Çelebi, hayatını Kırım’ın toponimisini araştırmak için adadı. Eski haritalardan alınan bilgiler de dahil olmak üzere özenle topladığı bilgilere dayanarak, birkaç kitap ve toponim sözlüğü yayımladı. “Kırım’ın Tarihsel Toponymisi” serisindeki 4 ciltlik “Toprak Dili” adlı bir referans sözlüğü Çelebi’nin en önemli çalışmalarından biridir.

***

Değerli okurlar bu haftaki ‘Ukrayna’dan Mektup Var!‘ Haber Bülteninin daha sonuna geldik. Önümüzdeki hafta tekrar birlikte olabilmek dileğiyle, sevgiyle kalınız!

Daria Kaleniuk | World Economic Forum

Gazeteci* Daria KALENİUK

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

[UHA Haber Ajansı, 22 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.