Akademide Etik Derneği (AKETDER) Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın’dan Akran Zorbalığı Semineri
Akademide Etik Derneği (AKETDER) ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce ortaöğretim öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik “Akran Zorbalığı” konusunda seminer düzenlendi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki okullarda da büyük bir sorun olan akran zorbalığını disiplin suçu olarak kabul ederek mevzuata eklemesiyle öğretmenleri ve okul yöneticilerini bilgilendirmek amacıyla çeşitli farkındalık oluşturma faaliyetleri yürütüyor.
Bu kapsamda Akademide Etik Derneği Başkanı ve Yalova Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce ortaöğretim öğretmenlerine ve okul yöneticilerine yönelik düzenlenen seminerde “Akran Zorbalığı“nı anlattı.
Dernek olarak etik bilincin daha küçük yaşlarda kişilerde oluşturulması için çaba sarf ettiklerini belirten Prof. Dr. Apaydın, akran zorbalığının okullarda büyük bir sorun oluşturduğunu ve öğrencilerin kişilik gelişimine büyük zarar vermenin yanında okulların akademik başarısını da olumsuz etkilediğini vurguladı.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, akran zorbalığının şiddetli olması durumunda kimi öğrencilerin intiharı dahi düşünebildiğini belirterek, “güçlü durumdaki kişi veya kişilerin, kendilerine karşı koyacak güçleri olmayanlara karşı sıkıntı vermek niyetiyle fiziksel, psikolojik, sosyal veya sözel olarak tekrarlanan saldırıları” olarak tanımlanan akran zorbalığının çeşitli nedenleri olduğunun vurgulandığının altını çizdi.
Bu nedenlerin en başında kişiler arası iletişim ve ilişkilerdeki bozukluğun geldiğini söyleyen Prof. Dr. Apaydın, özellikle ailesi ile iletişim sorunları yaşayan öğrencilerin akran zorbalığı yapma ya da akran zorbalığına uğrama ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, bu sorunu görmemezlikten gelmek ya da bu tür davranışları gelişimin bir parçası olarak görmenin büyük bir hata olacağını dikkat çekerek, çocukların rutin davranışların dışında davranmaya başlamasının akran zorbalığına uğradıklarına dair bir belirti olabileceğininin altını çizdi.
Akademide Etik Derneği Başkanı ve Yalova Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın, akran zorbalığını sosyal sorunların bir semptomu olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, bu sorunun çözümü için ebeveynlere, öğretmenlere ve okul yöneticilerine büyük görev düştüğünü de ifade etti.
“Bu üçlünün çok iyi iletişim halinde olması hem daha az sorunlar yaşanmasını sağlayacak hem de mevcut sorunların daha etkili bir şekilde çözülebileceğini” şeklinde konuşan Prof. Dr. Apaydın, öncelikle öğrencilerin, eğiticilerin ve velilerin akran zorbalığı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, okulların akran zorbalığı ile mücadele için politikalar geliştirerek bunları hem öğrencilere hem de velilere bildirmesi gerektiğini, ayrıca MEB’in “akran zorbalığı haftası” oluşturmasının farkındalık oluşturmada etkili olacağını ve bunun bazı Batı ülkelerinde uygulandığını hatırlattı.
Akran zorbalığı yapan öğrencilerin ileriki yaşlarda da suç işlemeye daha çok eğilimli olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Apaydın, akran zorbalığıyla etkili mücadelenin toplumda yaşanan şiddet olaylarının azaltılmasına katkı verebileceğini kaydetti.
Not: Seminere MEB web sayfasında ulaşmak mümkündür.
Gazeteci* Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]