ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?
27 Aralık 2022
608
A+
A-

Kosovaport yazarı Ersan KASAP, Kosova, Balkanlarda vize engeline takılan tek ülke konumunda olduğunu ve Kosovalıların vizesiz Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir ülkesine seyahat yapamadığını açıklıyor.

Ersan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısında, Özgürce seyahat hakkı Kosovalılara henüz tanınmadı. Vize rejimi açısından  Kosova bir getto olarak da tanımlanabilir… Kosova, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmayan Batı Balkanlar’daki tek ülke’ olduğuna dikkat çekiyor.

Kosova’nın vize muafiyeti serüveninin 2012 yılında başladığını hatırlatan KASAP, Ocak 2012’de AB’nin Avrupa Komisyonunun, vize muafiyeti  süreci konusunda Kosova ile resmi diyalog başlattığının altını çiziyor.

Ersan KASAP kazısında, Kosova’ya geçmiş yıllarda tabi tutulduğu vize uygulamasından muaf kalması için AB tarafından 90’dan fazla kriteri yerine getirmesinin şartı koşulduğunu, Kosova’nın son 10 yıl  içinde verilen tüm  kriterleri yerine getirmesine  rağmen, AB içinde bazı ülkelerin artı taleplerinin engellerine takıldığını ifade ediyor.

Vize muafiyeti sürecinde gelgitlerin yaşanması karşısında Kosovalıların umudunu hiç yitirmediğini, hatta Kosova vatandaşlarının Schengen bölgesinde serbest dolaşım konusunda sahip oldukları iyimserliğin hep devam ettiğini dile getiren Kosovaport yazarı KASAP, ancak son iki ay içinde AB Konseyi’nin vize çalışma grubunun vize muafiyeti konusunun tartışıldığı iki toplantısından çıkan sonuçların ise hayal kırıklığı yarattığını aktarıyor.

Ersan KASAP, AB’deki beklentilerin, resmi adımların yıl sonuna kadar tamamlanması ve ardından kararın yürürlüğe girme tarihinin belirleneceği yönünde olduğunu belirtiyor.

14 Aralık tarihinde ise yaşanan bir gelişmenin umutları yeniden yeşerttiğini ifade eden KASAP, Avrupa Konseyi (AK) Başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu (AP) temsilcilerinin,  Kosova vatandaşları için vizesiz seyahati düzenleyen taslak üzerinde  anlaşmaya vardıklarını açıklıyor.

YARASI OLAN GOCUNUR- Ercan Kasap - SİZDEN GELENLER - KOSOVAHABER

Kosovaport yazarı Ercan KASAP yazısında şunları dile getiriyor:

“Yeni kurallar esasınca Kosova vatandaşları AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve bu ülkelerde 90 gün kalabilecek. Vize muafiyeti, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) faaliyete geçtiği tarihten itibaren en geç 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olacak.

Gelgelelim, Avrupa Komisyonu verilerine göre, vize muafiyetinin verilmesine yönelik AB ile Kosova arasında başlayan diyalog üzerinden geçen 10 yıl içinde yani, 2012 yılından 2021 yılının  sonuna kadar Kosovalılar 659 bin 29 Schengen vize başvurusunda bulundu”.

Balkanlar Grubu’nun verilerine göre Kosovalıların yüzde 60’ının turistik ziyaretler için AB ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesi talep ettiğini anlatan KASAP, Kosovalıların AB ülkelerini ziyaret etmeye olan ilgisinin, COVİD-19 salgının ortaya çıktığı 2020 yılına kadar sürekli artış gösterdiğini söylüyor.

Ercan KASAP, “Kosova vatandaşları Schengen vize başvurusu için ortalama 165 Euro ödedi. Bu maliyet, yıllık başvuru sayısı dikkate alındığında on milyonlarca Euro’ya ulaşmakta” olduğunu yazısında belirtiyor.

Kosovalıların, Schengen ülkelerine yönelik vize almak için  ortalama olarak bir ila altı ay beklediğine de yazısında vurgu yapan KASAP, uzun süren prosedürlerin yanı sıra, Kosovalılar, evrakların teslimi için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığını anlatıyor.

Kosovaport yazarı Ercan KASAP, başvuru kuyruklarında uzun beklemelere ve harcanan paraya rağmen çok sayıda başvuru sahibi olumsuz yanıt aldıklarını hatırlatarak, Kosovalıların, 2016-2021 yılları arasında 72 milyon Euro üzerinde harcama yaptığına da dikkat çekiyor.

Ercan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısını şöyle noktalıyor:

“Azımsanmayacak bir miktar değil tabi ki. 72 milyon Euro ile 200 öğrencilik  takriben 70 okul inşa edilebilirdi.  Ancak Kosovalılar, Batı ülkelerinde  yaşayıp  çalışan en yakınlarını ziyaret edebilmek, sezonluk çalışabilmek ya da iş ziyaretleri veyahut tedavi olabilmek için vize masraflarını karşılamak zorunda kaldı. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 700 bin Kosovalı yaşıyor.

Eğer bir aksilik olmazsa, vize sıkıntısının ortadan kaldırılmasının planlandığı 1 Ocak 2024 yılına kadar aşağı yukarı 1 yıl daha var. Bu tarihe  kadar sabredersek, inşallah sonu  selamet olur  temennisiyle…”

Gazeteci* Ataner YÜCE

Bir şunu diyen bir yazı 'KOSOVA'NIN KOSOVAPORT HABER PORTALI ARKET DATA SOSYAL MEDYA WWW.KOSOVAPORT.COM' görseli olabilir

[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.