Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Eren, “Bu yıl 75 milyar TL’lik hurda çöpe atıldı”…
Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, bu yıl evsel atık miktarının 31 milyon tonu aşacağını açıkladı.
(GEKADER) Başkanı Fatih Eren, araştırmaların, evsel atığın yüzde 80’inin geri dönüştürülebilir atıktan oluştuğunu belirterek, 2022’de n piyasa değeri minimum 75 milyar TL olan 25 milyon ton geri dönüştürülebilir hurdanın çöpe atılmış olacağını söyledi.
Geri dönüşüm sektörün 2022 yılı ve 2023’ten beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Fatih Eren, sektörün atıkları geri dönüştürerek ekonomiye katma değer sağladığını, geçen yıl Türkiye’de geri dönüştürülen atık plastik miktarının 2020’ye göre yüzde 10 artışla 6,8 milyon tona çıktığını ve bunun karşılığında ise ülke ekonomisine 6,7 milyar dolarlık katkı sağlandığının tahmin edildiğini ifade etti.
Başkan Eren, bu yıl geri dönüşüm sektöründe çok ciddi gelişmelerın yaşandığını hatırlatarak, atık ithalatından geri dönüşümdeki yeni geliştirilen teknolojilere, atık toplama merkezlerinden Mobil Atık Takip Sistemi’ne, sokak toplayıcılarının denetime tabi tutulmasından sıfır atık projesinin geliştirilmesine kadar birçok konunun 2022’de sektörün önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını dile getirdi.
Atık ithalatı geriliyor
Türkiye’nin atık ithalatının tamamıyla artan nüfus ve nüfusa bağlı ortaya çıkan taleple doğru orantıda olduğunu açıklayan (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, burada toplanan hurda atıkların üretimdeki ham maddeye talebi karşılayamadığını söyledi.
Fatih Eren, bu nedenle tüm süreçleri ciddi bir denetime tabi tutulan atık ithalatı yapıldığını belirterek, geri dönüşümden ham madde ve mamul üretmek için plastik hurda ithalatının kaçınılmaz olduğunu ve ithal edilecek atık plastiklerdeki kontaminasyon oranının yüzde 1 ile sınırlandırıldığının altını çizdi.
“2020’de 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamı, alınan tedbirler sayesinde geçen sene 685 bin tona gerilemiştir” diyen (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, bu yıl da sıfır atık uygulamasının başarısına paralel olarak ithalatta azalmanın sürmesini beklediklerini belirtti.
Başkan Fatih Eren, Yurt dışından 5 birime getirilen ham maddenin, işlendikten sonra ortalama 15 birime ihraç edildiğini hatırlatarak, yüzde 1 ile alınan ham maddelerin yüzde 18 KDV ile satıldığı düşünüldüğünde sektörün bu yönüyle de devlete ‘çöp’ten yüzde 18 KDV ürettiğini kaydetti.
[UHA Haber Ajansı, 25 Aralık 2022]