ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arıttığımız suyu neden denize döküyoruz?

Arıttığımız suyu neden denize döküyoruz?
13 Aralık 2022
150
A+
A-

Çevre savunucusu ve TEMA Vakfı eski Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, son yıllarda şehrin her geçen gün büyüyüp nüfusunun hızla arttığını ve Yalova’yı yönetenlerin biran önce su sorununu çözmek zorunda olduklarını açıkladı.

Arıttığımız suyu neden denize döküyoruz?

[Çevre savunucusu Faruk Tezcan]

Çevre savunucusu Faruk Tezcan, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yalova’nın son yıllarda aldığı göçle nüfusumuz sürekli arttığına dikkat çeken Faruk Tezcan, giderek gelişen sanayinin su ihtiyacının da arttığının altını çizdi.

Çevre savunucusu Tezcan, Yalova’da kilometrekareye yaklaşık 328 kişi düşerken, şehrin nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul, Kocaeli ve İzmir’den sonra 4. sırada yer aldığını söyledi.

Yalova’nın sanayii tesislerinin de giderek arttığına dikkat çeken Faruk Tezcan, en büyük su tüketicisinin mevcut sanayi tesislerinin olduğunu ve Yalova’yı yönetenlerin biran önce su sorununu çözmek zorunda olduklarını belirtti.

Tezcan, “Organize Sanayi Bölgesi de (OSB) faaliyete geçmeye başlayınca sıkıntı daha da büyüyecek. Şimdiden çözüm arayışlarına başlanmalı. Yeni baraj projeleri var. Ancak bu projeler artan nüfusa cevap verebilecek durumda. Sanayi, turizm, tarım kollarına verilecek su kalmıyor. yada çok sınırlı miktarda su kalıyor. Yalova artık sanayi kenti olarak anılır oldu. Sanayinin getireceği nüfus yükü ile birlikte Yalova’nın nüfusu 50 binlik planlara göre 2035 yılında 700 bine yaklaşacak” dedi.

Su Olmazsa Bu Kentte Büyük Sıkıntılar Yaşanabilir’

Yalova’nın ilerleyen zamanlarda su sıkıntısı çekmemesi için birkaç çözüm olduğuna da değinen Çevre Savunucusu Faruk Tezcan, çözüm için birkaç seçenek bulunduğunu ve Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri İşletme Birliği’nin (YASKİ) arıtma tesislerinden arıtılarak denize verilen 35 000 m3 dolayındaki suyun ikinci bir arıtmadan geçirilerek sanayide kullanılabileceğini açıkladı.

Bu yapılmazsa ikinci seçenek olarak denizden su arıtma seçeneğinin olduğunu söyleyen Tezcan, şunları söyledi:

“Bu sistem çok pahalı. Zayıfta olsa bir üçüncü seçenek ise yer altı suları. Bu seçenek de pek kullanılabilir gibi değil. Yalova Merkez çevresinde yer altı suları çok yetersiz. Taşköprü ve Altınova’da yer altı suları var. Ancak bu sular çok tuzlu. Denizden yer altı sularına akım var. Kullanılabilir gibi değil. O zaman dönüp dolaşıp suyun geri dönüşümünü sağlamak zorunda olduğumuzu kabul etmek zorundayız. Yaşanabilecek bir kuraklıkta suyun geri dönüşümü daha büyük ve hayati bir önem kazanıyor. Gelişmiş ülkelerde bu çok kullanılan bir yöntemdir. Sulama suyu için ise yağmur suyu hasadı sistemi uygulanmalıdır. Hatırlanacağı gibi Yalova Belediye Meclisi’nin aldığı karar uyarınca yeni yapılan kamu kurumlarında çatılardan gelen yağmur sularının biriktirilmesi ve sulama işlerinde kullanılmasını zorunlu kılınıyor.  Ayrıca 2 dekardan büyük alanlara yapılan siteler de yağmur suyunu biriktirme zorunluluğu vardır” şeklinde konuştu.

‘Biz Bunun Projesini Hazırladık’

Çevre Savunucusu Faruk Tezcan, Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesisleri İşletme Birliği’nin (YASKİ) eski yönetim kurulu başkanlarından Ahmet Özsümer’in arıtma sularının sanayide değerlendirilmesiyle ilgili 2018 yılında YASKİ olarak, atık suyun sulamada kullanılması konusunda bir proje hazırladıklarını hatırlattı.

(YASKİ) eski yönetim kurulu başkanı Ahmet Özsümer, tesis içinde kurulan ileri arıtma istasyonu ile, tesis içi ve Ar-Ge bahçesinde uygulamayı hayata geçirdiklerini ve daha sonra da, bakanlık tarafından Ankara ve Malatya’dan sonra üçüncü pilot il olarak seçildiklerini dile getirdi.

Ahmet Özsümer Haberleri | Revizyon Gazetesi

 O proje şu an ne durumda?

Bu konuda önemli deneyimlerinin olduğunu söyleyen (YASKİ) eski yönetim kurulu başkanı Ahmet Özsümer, “Bugün anlaşılmıştır ki suyun geri dönüşümü büyük önem kazanmıştır. Bu uygulanmayacak bir konu değildir. Şimdi denize dökülen arıtılmış suya sahip çıkma zamanıdır. Sanayi tesisleri ve OSB’lerin ellerini taşın altına koymalıdır’ dedi.

Ahmet Özsümer, şunları söyledi:

“Yalova Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün hazırladığı 2021 yılı çevre durum raporunu incelediğimizde ayrıntılı bilgilere sahip oluyoruz. İlimizde çeşitli belediyelerce kullanılan 6 arıtma tesisi bulunuyor. Ancak suyun dönüşümüyle ilgili olarak kullanılabilecek ve ileri arıtma tesisi yapılabilecek tesis olarak YASKİ tarafından işletilen Çınarcık yolu üzerindeki arıtma tesisi görülüyor. Yalova merkez, Çiftlikköy, Taşköprü ve Çınarcık foseptik suları bu tesiste arıtılıyor. Yeşil Körfez Su Birliği ana isale hatlarını yeniliyor. Eski borular boşa çıkacak. Bu hat arıtma suyunun sanayiye ulaştırılması için kullanılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Gazeteci* Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 13 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.