ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
06:55 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
06:28 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Terörsüz Türkiye hedefi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
00:49 Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımız insanlık cephesinin en gür sesidir
20:21 Özgür Özel’in rakibi Dilek İmamoğlu mu olacak
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küçük balıklar yetersiz beslenmeye küresel çözüm sunuyor

Küçük balıklar yetersiz beslenmeye küresel çözüm sunuyor
7 Aralık 2022
2.062
A+
A-

Yapılan son araştırma hamsi gibi küçük pelajik balıkların yetersiz ve dengesiz beslenmeye küresel anlamda çözüm olabileceğini ortaya koydu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘gidahatti.com‘ kaynaklı haberine göre, Ringa, sardalya, hamsi gibi küçük balıklar, dengesiz ve yetersiz beslenmenin sıkça görüldüğü birçok düşük ve orta gelirli ülkenin karasularında bol miktarda bulunuyor. Bilim insanları bu balıkların beslenme sorunlarına karşı mücadelede kullanılabileceğini düşünüyor.

Güney Asya ve Sahra altı Afrika’da sağlıklı ve besleyici gıdalara erişemeyen 3 milyar insan olduğu biliniyor. Temel besin ögelerinin eksikliği anne ve bebek ölümlerine, çocuklarda gelişim bozukluklarına neden oluyor. Bu durumların görülme sıklığı ise ne yazık ki günden güne artıyor.

Afrika’da milyonlarca çocuk akranlarına göre zayıf ve kısa

Afrika kıtasında yapılan araştırmalar, Sahra çölünün aşağısında yer alan bölgede 2020 yılında 10 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle akranlarına göre zayıf, 55 milyon çocuğun ise kısa kaldığını gösteriyor. Bilim insanları bu bölgede avlanan küçük balıkların sadece yüzde 20’sinin, kıyıya yakın bölgelerde yaşayan 5 yaş altı çocukların tümüne yeterli besini sağlayabileceğini ifade ediyor.

Nature Food dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yerel olarak yakalanan ringa, sardalye ve hamsi gibi küçük balıklar hem sağlıklı beslenmenin anahtarı olan besin ögelerini yeterli miktarlarda içeriyor, hem bölgedeki çocukların beslenmesine haydi haydi yetecek kadar bol avlanıyor, hem de uygun fiyatlı bir gıda alternatifi sunuyor.

Küçük balıklar en besleyici ve ucuz balık türlerinden

Araştırmada dünyanın dört bir yanındaki balıkçılık işletmelerinin avladığı balıkların miktar ve besin değeri verileri incelendi. Daha sonra düşük ve orta gelirli 39 ülkede en düşük fiyata sahip en besleyici balık türleri belirlendi. Elde edilen verilerin bu ülkelerde halk sağlığı ve balıkçılık politikalarını yönlendirmesi bekleniyor.

Deniz ve göllerde bulundukları bölge itibarıyla “pelajik balıklar” olarak adlandırılan bazı küçük balık türleri hem çok besleyici, hem bol, hem en düşük fiyatlı balıklar oldukları için özellikle düşük gelirli ülkeler için çok değerli bir kaynak sayılıyor. Hamsi, sardalye gibi bu balıklar demir, çinko, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri ve selenyum gibi besin ögeleri açısından zengin olmalarının yanında diğer balıkların yarı fiyatına bulunabiliyor.

Sürdürülebilir balıkçılık politikalarının izlenmesi şart

Bilim insanları küçük pelajik balıkların çocuklar, anneler ve yaşlılar gibi hassas toplum gruplarınca tüketilmesinin besin ögesi eksikliklerini ortadan kaldırarak ciddi boyutta bir halk sağlığı faydası getirebileceğini söylüyor. Ancak küresel talep ve bu balıkları kullanan yem sanayii gibi endüstriyel rakipler nedeniyle aşırı avlanma durumunda arzın tehlikeye girebileceğine de dikkat çekiliyor.

Çalışma, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerdeki küçük çaplı balıkçılık işletmelerine yönelik sürdürülebilirlik  politikalarının sosyal ve ekonomik anlamda yüksek düzeyde yarar sağlayacağını ortaya koyuyor.

 Kaynak: gidahatti.com

[UHA Haber Ajansı, 7 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.