ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Türk Devletlerinin birbirleriyle ekonomik bağlarını geliştirmesi şart”

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Türk Devletlerinin birbirleriyle ekonomik bağlarını geliştirmesi şart”
4 Aralık 2022
225
A+
A-

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, “Doğu ile batıyı birleştiren biziz, ipek yolu deseniz yine bizde” dedi.

Aksakallar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kurulu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın ‘Kriter Aylık Siyaset Toplum ve Ekonomi Dergisi’nde sorularını cevaplamaya devam ediyor.

Burhanettin Duran - BiyografyaProf. Dr. Burhanettin Duran: AK Parti hükümetlerinde yaklaşık 11 yıl Ulaştırma Bakanlığı yaptınız. Aksakallar Konseyi Başkanı olarak Türk dünyasında ulaşım ve taşımacılık gibi konularda, örneğin Orta Koridor konusunda herhangi bir girişiminiz veya planlamanız var mı?

Binali Yıldırım: Binali Yıldırım - YouTubeÜlkemizde uzun yıllar hizmet verme fırsatına eriştiğimiz ulaştırma konusundaki tecrübelerimizi, Aksakallar Konseyi Başkanı olarak tüm Türk dünyası lehine değerlendirme imkanı bizim için ayrıca memnuniyet vericidir. Elbette Türk Devletleri Teşkilatı “birlikte daha güçlü” yarınlara erişme gayesi ile muhtelif alanlarındaki iş birliklerini hayata geçirmektedir. Bizim için çok büyük bir önemi haiz bulunan bu Teşkilatı ortaya çıkaran gayeleri düşündüğümüzde ve sayısız iş birliği fırsatlarını değerlendirdiğimizde kat etmemiz gereken uzun bir yolumuzun olduğunu idrak etmemek elde değil. Ancak elbette her yolun olduğu gibi, bizim yolumuzun da bir haritası, pusulası olmalı. Bu bağlamda devlet başkanlarımız içerik olarak oldukça stratejik olan “Türk Dünyası 2040 Vizyonu” belgesini kabul etmişlerdir. Bu belge, Türk dünyasının potansiyelini hayata geçirecek bir kurumsal yapıya kavuşmasını sağlayacak en önemli temeldir.

2040 Vizyon belgemizin gümrük ve ulaştırma gibi ekonomilerimizi derinden etkileyecek iki önemli hattı vardır. Ulaştırma konusu çok hassas. Bunu ben bizzat devlet başkanlarıyla olan ikili görüşmelerimde de deneyimledim. Başkanlarımız bu konuya özel ilgi göstermektedirler. Elbette bunun sebebi devletlerimizin çok ama çok önemli güzergah üzerinde olmasıdır. Doğu ile Batı’yı birleştiren biziz; göç yolları deseniz, İpek Yolu deseniz yine bizde. Enerji kaynaklarımız da çok şükür zengin. Peki bu zenginliklerden neden tam olarak faydalanamayalım? Bu yüzden ben de devletlerimiz de Orta Koridor adı verdiğimiz Trans-Hazar hattına çok büyük önem atfetmekteyiz. Dünyadaki gelişmeleri esasen de bölgemize yakın çatışmaları göz önüne alırsak, elimizden geldiği kadar Orta Koridoru geliştirmeye ve tanıtmaya çalışmalıyız. 2040 Vizyon belgesi de bunu söylüyor. Başkanlarımızın da iradesi bu yönde.

Lojistik maliyetler maalesef fazla. Bu yüzden transit geçiş ücretlerini, Ro-Ro fiyatlarını aşağı çekmek, izinleri kolaylaştırmak, standartlaştırmak bizim için şart. Bu sorunların giderilmesi, Orta Koridorun iyi çalışması ve kabul edilmesi için olmazsa olmazımız. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında müzakereleri devam eden çok taraflı “Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması”nın imzalanması da lojistik sıkıntıları gidermek için bir diğer çözümümüz olacaktır.

Karabağ’da muzaffer Cumhurbaşkanı İlham Aliyev liderliğinde ve Türk dünyasının dayanışmasına örnek olacak bir zafer kazanan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de bugün burada. İnşallah Zengezur Koridoru’nun faaliyete geçmesi de Orta Koridordaki taşımaların maliyetini daha da aşağı çekecek, üçüncü ülkelere olan bağımlılığını azaltacaktır.

Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım

Yıldırım “Öngördüğümüz hedeflere ulaşarak ve Zengezur Koridoru’nun aktif bir şekilde Orta Koridor’a entegrasyonunu sağlayarak enerji taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve kadim jeopolitik ve jeoekonomik varlığımızın güçlendirilerek hem tüm insanlığın enerji sorununa kritik bir çözüm alternatifi geliştirmiş hem de Teşkilatımızın bölgesel ve küresel manada edindiği yerini vazgeçilmez bir aktör olarak sağlamlaştıracağız.”

TÜRK DEVLETLERİNİN BİRBİRLERİYLE EKONOMİK BAĞLARINI GELİŞTİRMESİ ŞART

Tabii biliyorsunuz, maalesef hala ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmimiz gerçek potansiyelimizin çok altında. Ülkelerimizin dünyayla yaptıkları dış ticaret yaklaşık 700 milyar dolar. Ancak bunun sadece 20 milyar doları kendi aramızdaki ticaretimizi oluşturuyor. Bu da yaklaşık yüzde 3 gibi küçük bir orana tekabül ediyor. Bu rakamları geliştirmemiz artık şart.

Bu minvalde kardeşlerimizle iş birliği ve karşılıklı danışık içerisinde e-ticaret ve yatırımlar ve hizmetler sahasında Serbest Ticaret Anlaşması taslaklarını hazırlamaktayız. Ayrıca aramızdaki ekonomik bağları güçlendirecek ve en önemlisi işlerimizi hızlandıracak Ticareti Kolaylaştırma Stratejimiz de hazır.

Bugüne kadar hem orta ve küçük ölçekli firmalarımız hem de yatırım ve altyapı için fon arayan ülkelerimiz farklı yerlerde çözümler aramaktaydı. Ancak biz artık buna bir dur diyeceğiz. Kardeşe kardeş eli uzatan bir yapıyı inşa ediyor, inşallah Türk Yatırım Fonunu kuruyoruz. Bundan sonra projelerimiz de finansmanımız da dayanışma ile değer kazanacak. Dolayısıyla Türk Yatırım Fonu’nun ihdasıyla lojistik alanın desteklenmesini öngörmekteyiz.

Hazır olan “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletleri Hükümetleri Arasında Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Kurulmasına İlişkin Protokol”ünün kardeş halklarımızın uzun yıllardır beklediği gümrük sorunlarının çözümüne büyük katkısı olacağına yürekten inanıyorum.(devam edecek)

[UHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.