ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mersin’in Dünyaya Açılan Penceresi: Ticaret ve Sanayi Odası

Mersin’in Dünyaya Açılan Penceresi: Ticaret ve Sanayi Odası
3 Kasım 2022
487
A+
A-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve ekibinin gayretleri ile yatırımcı Mekkes’i olan Mersin, limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu ve demiryolu ile, sadece Türkiye’nin değil, Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktası olmuştur.

Dijital ekonominin temelleri de, Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki Atölye 1986 ile atıldı.

Değerli dost Abbas Güçlü’nün Mersin yazısını en altta sunuyorum

İlhan KARAÇAY derledi:

Kalabalık bir Hollandalı yatırımcı grubu ile ziyaret ettiğim Mersin’de, iki gün içinde gördüklerim ve yaşadıklarım, çok sevdiğim Mersin’imizin önemini belirgin hale getirdi.

Eski zamanda, dünyaya açık olan limanı sayesinde modernleşen ve Avrupai bir yaşama sahip olan Mersin, şimdilerde daha da modernleşen teknoloji ile zirveye yükselmiştir.

Mersin Limanı'nda 3 yönetici görevden alındı

Mersin, limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu ve demiryolu ile, sadece Türkiye’nin değil, Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktası olmuştur.

Mersin’in MÖ 7000’li yıllara dayanan tarihinde yer alan Hititliler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları’ndan sonra Osmanlı Devleti ile Türkler’in hâkimiyetine geçmesi konularını geride bırakıp, bugünlere gelirsek, sitayişle söz edebileceğim pek çok gelişmeden söz edebilirim.

Türkiye’nin toplam yaş meyve üretiminin yüzde 15’i, muz üretiminin yüzde 72’si, çilek üretiminin yüzde 40’ı, limon üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştirerek, ülkemizin tarım ekonomisindeki gücünü gözler önüne seren Mersin, serbest bilgenin ve limanın sağladığı avantajlarla kurulan organize sanayi bölgeleri ile birlikte, Türkiye’nin önemli ve iddialı sanayi kentleri arasında yer almaktadır.

Mersin Üniversitesi - Haberler - Üniversitemiz Türkiye'deki En İyi Küresel Üniversiteler Listesinde

Organize sanayi bölgelerinin birlikte yürüttüğü ortak projeler ile Mersin Üniversitesi, kentin önemli teknolojik gelişimlerine öncü olmuştur. Bununla birlikte Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi de birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaların sayesinde, Mersin’in rekabet gücünü artırmıştır.

Afbeelding met tekst, persoon, poseren, groep Automatisch gegenereerde beschrijving

[Mersin’e tarım alanında yatırım yapmak için gelen Hollanda heyeti,
Ticaet ve Sanayi Odası’nın önünde bu hatıra fotoğrafına girdi.]

Mersin’in, yukarıda yazdığım avantajlarını hesaba katarak, Hollanda’dan getirilen 9 tarım yatırımcısı ile birlikte yaptığımız ziyaretler, yukarıda anlatılanların gerçekliliğini ortaya koymuştur.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve ekibinin, Hollandalı konuklara gösterdikleri yakın ilgi, muhtemel yatırımların perçinlenmesine yol açacaktır.

Bu arada, Tarsus Ticaret Odası Başkanı H.Ruhi Koçak’ın katıkılarını da hatırlatmak isterim.

1986 ATÖLYE

Afbeelding met binnen, persoon, person, vloer Automatisch gegenereerde beschrijving

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersinliler’in teknolojiden yararlanmaları için, ‘Atölye 1986’ girişimi ile, dijital ekonominin temellerini atmıştır.

Ziyaret ettiğim bu atölyede, çalışmaları anlatan Cihat Ceylan, büyük ilgi duyulan konular hakkında çeşitli uygulamalar yaptı.

Afbeelding met binnen, muur, vloer, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Bakınız, Cihat Ceylan yönetimindeki ‘1986 ATÖLYE’nin önemini, ‘OLAY MERSİN COM’daki dostlarım nasıl yayınlamışlar:

Mersin’de dijital ekonominin temelleri, Atölye 1886 ile atılıyor

  

Mersin’de dijital ekonominin temellerini ve zihniyet dönüşümlerini başlatmayı hedefleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), hizmet binası çatısı altında kurduğu Mersin Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezi’ni (Atölye 1886) Mersinli girişimcilerin ve iş dünyasının kullanımına açtı. Mersin ekonomisinde katma değer yaratacak Atölye 1886, yüksek teknolojili üretim ve hizmetleriyle kullanıcılarını bekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğinde, MTSO Hizmet Binası çatısı altında kurulan “Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi(Atölye 1886)” düzenlenen toplantıyla basın mensuplarına tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına; MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ile atölye kullanıcı firmalarından AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Aybaba katıldı. Basın mensuplarına atölyeyi gezdiren Başkan Ayhan Kızıltan, hem atölyeyi hem de AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. tarafından Atölye 1886’da geliştirilen plastik konnektör parçasını tanıttı.

“ATÖLYE 1886, HEDEFLERİMİZE DOĞRU ATILAN KOCAMAN BIR ADIMDIR”

Afbeelding met tekst, binnen, tafel, bureau Automatisch gegenereerde beschrijving

[Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan]

MTSO’nun, hem Mersin ekonomisi için hem de kent için hedeflerini özetleyen bir merkezin tanıtımını yapmak için burada olduklarını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Atölye 1886, mekan olarak çok büyük bir yer olmasa da, hedeflerimize ve hayallerimize doğru atılan kocaman bir adımdır” dedi.

MTSO olarak, Mersin ekonomisinde; tasarım odaklı, markalaşma odaklı, AR-GE odaklı ve üretilen her ürün ve hizmetin ihracata entegre edebileceği bir sistem kurgulamayı planladıklarını anlatan Kızıltan, Atölye 1886’nın bu hedefleri somut hale getirecek bir yer olacağını söyledi.

“BEYİNLER DEĞİŞMEDEN YENİLİKLER GERÇEKLEŞMEZ”
Atölyenin, hazır bir eko-sistem ve bir zihin dönüşüm merkezi olduğunu kaydeden Başkan Kızıltan, “Çünkü beyinler değişmeden yenilikler gerçekleşmez” diye konuştu.

Firmaları üst lige taşıyacak olan atölyenin faaliyetlerinden de bahseden Kızıltan, şunları söyledi: “Danışmanlık, mentorlük hizmetlerini, tasarım ve ortak kullanım atölyelerini; firmalarımızın, KOBİ’lerimizin, Start-Up’ların ve gençlerin hizmetine sunan bir merkezdir. MTSO Atölye 1886’da, ortak kullanım atölyeleri ve mekanları var. Tersine mühendislik ve tasarım var. Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TİBİM), Mesleki Yeterlik Belgesi (MYK) verdiğimiz akredite bir sınav merkezimiz ve yatırımcı destek birimimiz var.”

“MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN, BU MERKEZDE ZAMAN GEÇİRMELERİNİ İSTİYORUZ”
Özellikle meslek lisesi öğrencilerinin bu merkezde zaman geçirmelerini, mühendislerle, tasarımcılarla zaman geçirmelerini, projeler üretmelerini hayal ettiklerinden bahseden Kızıltan, “Start-Up denilen sermaye yapısı güçlü olmayan ama güzel projeleri olan girişimcileri melek yatırımcılarla buluşturmak istiyoruz. Genç girişimcilerin aldıkları bilgi ve danışmanlıklarla şirketlerini kurarak, şirket sahibi olarak buradan kendi yerlerine çıkmalarını diliyoruz. Bunun için her desteğe hazırız” dedi.

Atölye 1886’nın sadece Mersin ekonomisine değil, yarattığı yenilikçi vizyonla kentin tüm yaşamına dokunacağına inandığını dile getiren Kızıltan, yerel yönetimlerin öncü olduğu ‘akıllı kent’ vizyonuna, kentin ‘yeşil dönüşümüne’ önemli katkılar sunacağına inandığını sözlerine ekledi.

“TÜM FIRMALAR ATÖLYEDEN FAYDALANMALI”

Atölye kullanıcı firmalarından AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Aybaba da, otomotiv yan sanayi üretim firması olduklarını ve tersine mühendislik kullandıklarını söyledi.

Daha önce bunu yurtdışında daha sonra da İstanbul’da yaptırdıklarından ancak çok zorlandıklarından bahseden Aybaba, Oda bünyesinde bu merkezin kurulmasına çok sevindiklerini ve açılır açılmaz Atölyeyi kullanmaya başladıklarını belirtti.

Aktif tasarım, planlama hatta yarı seri üretim yaptıklarını anlatan Aybaba, faydalandıkları bu altyapının tüm firmalarca kullanılabileceği vurguladı.

ATÖLYE 1886 HAKKINDA 
Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi (Atölye1886); Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğinde Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunulan projenin destek almaya hak kazanması ile MTSO Hizmet Binası çatısı altında kurulmuştur.

Mersin bölgesinde yüksek teknoloji odaklı, katma değeri yüksek ürün üretmek veya hâlihazırda var olan ürünlerini ve projelerini geliştirmek isteyen imalat ve sanayi firmalarının, akademisyenlerin ve girişimcilerin danışmanlık, eğitim, ürün tasarımı ve modelleme hizmeti alabileceği Atölye1886, yeni teknoloji makine – ekipman alt yapısına sahiptir.

Atölye 1886; tasarım ve simülasyon atölyesi, fab-lab, 3D üretim atölyesi, eğitim ve toplantı salonu, etkinlik alanı, yönetim ve danışman ofisleri, ortak kullanım alanı ile sosyal alandan oluşmaktadır.

Merkezimiz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda hizmet vermektedir:
•KOBİ’lerin yeni ürün tasarlama, geliştirme ve mevcut ürün iyileştirme ihtiyaçlarına destek olmak
•KOBİ’lerin talep ettiği mesleki niteliği yüksek, yenilikçi ve yaratıcı insan kaynaklarının gelişimine katkı sunmak
•KOBİ’lerin üretim teknikleri ve pazarlama süreçlerinde farkındalık yaratmalarına katkı sunmak
•Mersin bölgesinde yenilik algısını ve kültürünü geliştirerek yeniliğe dayalı yeni işletmelerin gelişmesini teşvik etmek
•KOBİ’ler, Start-up’lar, büyük işletmeler, mentörler, danışmanlar, yatırımcılar, STK’lar ve özel sektör kuruluşları vb. arasındaki etkileşimi arttırarak işbirliği ekosisteminin gelişimini desteklemek
•KOBİ’lere yönelik altyapı ve hizmetler sunarak ticari büyümeye, operasyonel verimliliğe ve değer zinciri faydalarına yol açan kurumsal kapasite artışına katkı sağlamak

(örn: teorik ve uygulamalı eğitim, seminer, mentörlük ve danışmanlık, yatırım destek ve yönlendirme, yurtdışı pazar araştırması, ülke masaları, firma eşleştirme, ulusal ve uluslararası hibe projelerine başvuru vb.)

•Mersin’in, özellikle metal ve makine sektörlerinde, aynı zamanda tarım, gıda, kimya, lojistik, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yenilik üssü olmasını sağlamak
•Yaratıcı fikirleri olan bireylerin yenilikçi projelerinin hayata geçirilmesi için Mersin iş melekleri ağının oluşturulması ve aktif olarak çalışmasına katkı sunmak
•Çeşitli meslek dallarında personel sınav ve belgelendirme hizmeti ile Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin bölgede kullanımın artmasına katkı sunmak.

Abbas Güçlü: Eğitim Sınavlarla Kişiyi Değersizleştiren Değil Mutlu Eden Olmalı

[Abbas Güçlü, aguclu@milliyet.com.tr aguclu@abbasguclu.com.tr]

Abbas Güçlü

Mersin Yenişehir ve erken çocukluk eğitimi

aguclu@milliyet.com.tr aguclu@abbasguclu.com.tr

 28 Ekim 2022

AdvertisementHangi kriteri kıstas alırsanız alın ilk 10’a giren kentlerimizden biri de Mersin.

Eğitimde, üretimde, yaşam standartlarında, sosyal ve kültürel etkinliklerde, sivil toplum örgütlenmesinde, gastronomide, ticarette, turizmde, tarımda ama özellikle de “Öğrenci dostu kentler” sıralamasında hep en ön sıralarda yer alıyor.

Uçaktan baktığınızda ya da kente yaklaştığınızda her karesi adeta bereket fışkırıyor. Tek yakışmayan, ülkemizin her köşesi gibi giderek betonlaşması. İlk uzun bina yapıldığında çok tepkiler olmuştu. Şimdi bahçeli yatay mimariden eser kalmamış. Adeta gökdelen tarlasına dönüşmüş.

Dünyanın en uzun sahil kentlerinden biri. Güney Fransa kentlerine çok benziyor ama oralar turist kaynıyor, burada ara ki bulasınız. Birkaç sihirli dokunuşla çok daha iyi noktalara gelmesi işten bile değil.

Kozmopolit bir kent. Eskiden emekli cenneti olarak bilinirdi. Ülkemizin her yerinden emekli akınına uğrardı. Şimdi en zengininden orta hallisine Suriyelilerin ve Rusların ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Diğer kentlerle hele ki bulunduğu coğrafyadaki kentlerle kıyaslandığında henüz çok yeni bir kent. 200 yıla yaklaşan bir serüveni var. İlçelerinden Tarsus, Silifke ve Kızkalesi’nin tarihi çok daha eskilere dayanıyor. Bu yüzden kimliği henüz çok net çizgilerle oturmuş değil.

Evet, bir liman kenti. Ülkemizin dünyaya açılan en büyük limanlarında birine sahip.

Evet, bir ticaret kenti. Vergi sıralamasında her daim ilk 7’ye hatta ilk 5’e giriyor.

Evet, bir sanayi kenti. İlk organize sanayi bölgesi burada açılmış. Çok daha iyi noktalara gelebilirdi ama devamı getirilememiş.

Evet, bir üniversite kenti. İkisi devlet, ikisi vakıf 4 üniversitesi var ve on binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Evet, bir tarım kenti ve başta narenciye olmak üzere sebze ve meyve üretiminde hep ilk üçte.

Evet, bir kültür kenti. Hemen her alanda en fazla etkinlik yapılan kentler sıralamasında da en iyilerden biri.

Daha pek çok alanda da çok çok iyi noktadalar.

Kişi başına düşen gelir sıralamasında da eminim ki ilk 5’e giriyorlardır. Şehirdeki ekonomik canlılık bunun en önemli göstergelerinden biri.

Basketbolda Avrupa kupalarını zorluyorlar ama futbolda yok gibiler.
Peki, Mersin deyince tantuni ve cezerye dışında aklınıza ne geliyor?

Bırakın başkalarını, kendilerine sorduğunuzda da çok fazla seçenek sunamıyorlar.
Yani markaları yok, yani hak ettikleri noktanın çok uzağındalar.

Tanıtım ve katma değeri yüksek üretim konusunda ciddi zaafları var. Çok daha fazlasını kazanabilirler ama sanki buna ihtiyaçları yok gibi. “Gerek de duymuyoruz” izlenimi veriyorlar.

Yenişehir Akademi

Yenişehir, Mersin’in en yeni merkez ilçelerinden biri. Şehrin tam göbeğinde devasa binaların yer aldığı modern bir kent. Günün neredeyse 20 saatinde müthiş bir canlılık var. Ev fiyatları 20 milyon liraya kadar çıkmış. Gecekondusu ve döküntü noktaları yok gibi. İhtiyaç duyulan birkaç bölge için de kentsel dönüşüm izni bekleniyormuş.

Yenişehir Belediyesi ve özellikle de Başkan Abdullah Özyiğit, eczacı kökenli olmasına rağmen tam bir eğitim ve çocuk sevdalısı. Yenişehir Belediye Akademisi de onlara hizmet için kurulmuş.

Erken çocukluk eğitiminin yani anne karnında başlayan ve okula başlayınca kadar devam eden okul öncesi eğitimin farkına fazlasıyla varanlardan. Bu alanın en iyisi olan Marmara Üniversitesi ile çok önemli projeler geliştirip, çok önemli yol kat etmişler.

Her yeni doğan bebeğin sağlıklı gelişiminde ve eğitiminde yapılması gerekenleri planlayıp en erken dönemden itibaren hem aileyi hem de yeni doğanı destekleyecek olan 0-8 yaş Erken Çocukluk Dönemi Eğitimini “Yenişehir Modeli” literatüre geçirmişler.
Çocuk yetiştirmek için ideal kentlerden biri. Akademi ve ona bağlı kurumları gezdiğinizde, öğretmen ve velileri dinlediğinizde, çocukları izlediğinizde bunu fazlasıyla hissedebiliyorsunuz.

Teorik eğitimin yanı sıra uzman kadroların gözetiminde gerçekleşen uygulamalar çocukların sadece ilgi, yetenek ve becerilerini değil her alandaki gelişmelerini güçlendirmeyi amaçlıyor ve gelinen nokta da tüm taraflar için memnuniyet verici.

Yenişehir Belediyesi Mustafa Baysan Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu'na kayıtlar başladı | Mersin Yenişehir Belediye Başkanlığı

Yenişehir’in üniversite öğrencilerine yönelik iki öğrenci yurdu da görülmeye değerdi.

Abdullah Özyiğit İlk Yılında Enler Listesinde | Mersin Yenişehir Belediye Başkanlığı

[Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit]

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “’Yenişehir Modeli’ proje hedefimiz, 0-8 yaş aralığındaki bütün çocukların aileden başlayan eğitimle gelişimsel potansiyellerinin en üst düzeyine ulaşmış bireyler olması ve hiçbir çocuğun geride bırakılmamasıdır. Üniversite yurtlarımız da gençlerimize hak ettiklerinin en iyisini verme yönündeki çabalarımızdan sadece biri” diyor.

Son dakika: Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ifade verdi

[Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer]

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Mersin’in geleceğine yönelik heyecanı ve hayalleri ise inanılmaz boyutlarda. “Sahil düzenlemesinden metro hattına başlattığımız büyük projelere Ankara gölge etmesin, engel olmasın yeter” diyor.

Mersin'in yeni Valisi Ali Hamza Pehlivan oldu - Mersin Haberleri

[Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan]

Bayburt ve Şırnak’tan sonra, beş ay önce  Mersin’e gelen Vali Ali Hamza Pehlivan da Mersinlilerle sıcak bir gönül bağı kurmuş ve her alanda daha iddialı bir Mersin için kolları sıvamış.

Özetin özeti: Kabına sığmayan Mersin’i görmek eminim ki sizi de mutlu edecek, geleceğe yönelik umutlarınızı güçlendirecektir.

[UHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.