ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş,

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş,
19 Aralık 2022
683
A+
A-

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Seçmen sayısındaki artış çok fazla” dedi. 

Ferhat Pirinççi kimdir? Ferhat Pirinççi kaç yaşında, nereli? Ferhat Pirinççi instagram hesabı ne? - Habernew.comUluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’nin  Kriter Dergisine dayandırdığı haberine göre, Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler  Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin, “Önümüzdeki sene seçimler var ve Cumhuriyet’in 100. yılı olması hasebiyle önem arz ediyor. Sizce bütün siyasi partileri aynı potada değerlendiğinizde bu siyasi partilerin 2023 seçimlerinde karşısında duran en kritik konular nelerdir? sorusunu Doç. Dr. Nebi Miş cevapladı.

“Seçmen sayısındaki artış çok fazla”

Doç. Dr. Nebi Miş, “Artık bu bir slogan haline geldi, 2023 seçimleri en kritik seçimler. Türkiye siyasal hayatı açısından her seçim öyle tabii ki ama gerçekten 2023 seçimleri daha kritik, hem Cumhuriyetin 100. yılından dolayı önemli, hem de siyasal sistem değişiminin ardından bu geçiş sürecinin ikinci seçimi olmasından dolayı önemli. Ve Türkiye’de Cumhur İttifakı ve muhalefet bloku açısından baktığınızda çok sert rekabetin olduğu bir seçim. Dolayısıyla da böyle bir seçimin ana gündem maddeleri ne olacak, seçmen tercihini belirleyecek ya da seçmen sonucuna etki edecek faktörler neler? Benim baktığım yerden en önemli mesele yeni sosyoloji olarak adlandırdığım seçmen grupları.

Bu yeni sosyoloji ne derseniz; bu yeni sosyoloji özellikle son 20 yıllık dönemde orta sınıflaşan kesimler ve bunlara eklenen genç nüfus. Şöyle rakamsal bir analiz yaptığımızda karşımızdaki tablo şu: 2002’de 3 Kasım seçimlerinde Türkiye’de 41 milyon seçmen vardı ve 36 milyonun biraz üzerinde seçmen sandığa gitti. 2023 seçimlerinde 64 milyon seçmen var, geçmiş seçimlerdeki katılım ortalamasını dikkate aldığımızda 56 milyon gibi bir seçmenin sandığa gideceğini öngörebiliriz.

Bu seçmenlerin önemli bir bölümü aslında AK Parti döneminde siyasi alana dahil oldu. Kaba bir hesaplamayla 23 milyon seçmen ilk defa AK Parti döneminde oy kullandı ve bunların çok önemli bir kısmı da 30 yaş altı seçmenler. 18-26 yaş aralığında olan genç seçmen sayısı 12 milyon. Bu rakam toplam seçmenlerin yüzde 18,8’ine tekabül ediyor ve seçimlerin sonuçlarına etkisi çok yüksek olacak. 2023’te bütün partiler yeni sosyolojiye yönelik olarak siyaset üretmek, söylem geliştirmek ve vaatler vermek zorunda. Kuşkusuz hem belirli bir yaşın üzerindeki seçmen aidiyetini devam ettirmek hem de bu yeni sosyolojinin eğilimlerine yönelik siyaset üretmek ince ayarlanmış dengeli kampanyayı zorunlu kılıyor.”

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş ve Kriter Dergisi Yayın Koordinatörü Doç. Dr. Ferhat Pirinççi
[Nebi Miş “İttifak siyasetinde kilit parti konumuna gelme, pazarlık siyaseti üzerinden parlamentoya partinin genel başkanının girmesi gibi farklı motivasyonlarla kuruldu, bu küçük partiler. Bu kadar çok birbirine benzeyen partinin kurulması, siyasette tek tipleşme ortaya çıkarıyor. Tek tipleşme dediğimiz şey de şu: Kimliksizleşme.]

EKONOMİ SEÇİM BAŞLIKLARINDA ÖNEMLİ PAYA SAHİP

İkinci başlık kuşkusuz ekonomi. Bugün için kamuoyu anketlerine baktığımız zaman toplumun en önemli meselelerinden ilk 3-4 sorun ekonomi ile ilgili. Ekonomi, enflasyon, gıda ve konut fiyatları, kira giderleri gibi başlıklar aynı kümenin içinde.

Üçüncü başlık ise mülteciler. 2023 seçimlerinde bu mesele de konuşulacak. Bu konuşulurken “otobüslere doldurup Suriye’ye göndereceğiz” siyasetini de seçim kampanyasında bazı partiler kullanacak. Öbür taraftan da bu mülteci meselesinin yönetilmesine dair söylemler de politikalar da birbiri ile neredeyse çatışır hale gelecek. Göçmen sorunun çözümüne ve yönetilmesine dair seçmeni ikna edebilecek vaatler karşılık bulur. Sadece biz bu sorunu çözeceğiz demenin bir karşılığının çok olacağını zannetmiyorum.

Kuşkusuz buraya Kürt seçmenleri ve Kürt meselesine dair tartışmaları da ekleyebiliriz. Çünkü özellikle HDP siyaseti üzerinden yoğun bir tartışma var burada, hakikaten seçimlerin sonucuna etki edecek bir oy miktarı da var. Bu bağlamda Kürt kökenli seçmene yönelik olarak kullanılacak dil ve söylemin de bu seçimlerde önemli olduğunu düşünüyorum.

Yine buraya şu başlıkları da ekleyebiliriz. İttifak siyaseti açısından meclis seçiminde siyasal partiler yerelde nasıl ittifak kuracak, hangi siyasi kişilikleri aday gösterecek, başkanlık seçiminde nasıl bir taktik izleyecek; bence bu çok önemli. Özellikle muhalefetin hem başkanlık seçimlerinde ortak aday gösterme çabası hem de meclis seçimlerinde ortaklaşma arayışı yeni tartışma başlıklarını gündeme getirecek.

Yatırım kalkınma meselesi Türkiye’de seçmen tercihleri açısından hala önemlidir. Bu meselenin de seçimin gündeminde yer alacağını düşünüyorum.” (devam edecek)

[UHA Haber Ajansı, 19 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.