enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:52 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:47 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
07:08 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
07:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:53 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
00:39 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
00:24 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
00:09 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
22:45 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’ın ‘kamikaze’ drone’ları: Ukrayna’da kullanılan İran yapımı SİHA’lar ne kadar etkili?

İran’ın ‘kamikaze’ drone’ları: Ukrayna’da kullanılan İran yapımı SİHA’lar ne kadar etkili?
18 Ekim 2022
607
A+
A-

Paris merkezli Sirice Araştırmacısı Pierre Grasser’e göre Şehid 136’lar göreceli olarak büyük ve düşük maliyetli kamikaze dronelar. Bu dronlar hedefine kalkıştan önce girilen GPS koordinatı ile ulaşıyor. Kalkıştan sonra otomatik pilotla uçan drone alçak irtifada ilerleyerek bir kaç yüz kilometre menzildeki sabit hedefleri vurabiliyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin Agence France-Presse (AFP)’den aktardığı haberine göre, Rusya’nın Ukrayna üzerinde en fazla kullandığı modeller bunlar.

Amerikan West Pont Askeri Akademisi profesörü Vikram Mittal, Muhacir 6 SİHAlarının ise Bayraktar TB-2 ile benzer büyüklükte ve özellikte olduğunu belirtti.

AP
[İran ordusunun Ağustos 2022’de düzenlediği bir drone tatbikatı AP]

Fransız Ululsararası İlişkiler Enstitüsü araştırmacısı Jean-Christophe Noel Muhacir 6’ların Rusya’nın Orta İrtifalı Uzun Menzilli (Medium Altitude Long Endurance – MALE) Bayraktar TB-2’ye cevabı olduğunu vurguladı.

Ne kadar etkililer?

Noel’e göre bu SİHAlara karşı geliştirilmiş özel koruma sistemleri ya da misilleme kabiliyeti olmayan her düşmana karşı diğer bütün SİHAlar veya seyir füzeleri gibi son derece etkililer.

Mittal ise “Bir çoğunun ilk andaki başarısı bu alanda henüz çok yeni olmaları. Ukraynalılar bunları yakaladıktan, özellikleri tespit ettikten ve karşı sistemler geliştirdikten sonra etkinlikleri kalmayacaktır,” ifadelerini kullandı.

AP
[İran yapımı dronelar fırlatmaya hazır şekilde bekliyor AP]

Bu sistemler gelişene kadar Ukrayna ordusu bu SİHAlara karşı gündüzleri omuzdan atılan uçaksavarlar geceleri ise radarlı ekipmanlarla mücadele etmeye çalışacak.

Uzmanlara göre Şehid 136’lara karşı kullanılabilecek bir diğer savunma yöntemi ise GPS sinyalini karıştırarak hedefe ulaşmasını engellemek olabilir. GPS olmadan bu droneların hedefine ulaşması mümkün değil fakat sonrasında manevra yaptırmak oldukça zor olacaktır.

Ukraynalılar son haftalada onlarca kamikaze drone vurduklarını iddia etti.

Grasser’e göre kamikaze droneler Rusya için ekonomik bir çözüm. Böylece her biri 1,5 ila 2 milyon dolar olan seyir füzelerini kullanmamış oluyorlar.

Bu droneların en büyük dezavantajı ise sadece sabit hedeflere kilitlenebiliyor olması. Hareket halindeki birlikler üzerinde etkisi çok az olduğu için cephede dengeleri değiştirebilecek bir silah olarak görülmüyor.

AP
[İran yapımı dronelar bir tünelde sergilenirken AP]

İran İHAları Rusya sanayisinin başarısızlığının kanıtı mı?

Peki dünyanın en büyük savunma sanayi üreticilerinden Rusya neden İran’dan SİHA satın alıyor?

Geçtiğimiz günlerde Rus General Igor İççuk TASS haber ajansına verdiği demeçte Rus Savunma Bakanlığı’nın drone alımı için taktik ve teknik yeter şartnamesi hazırladığını ama hiç bir Rus üreticinin bunları karşılayamadığını belirtti.

Pierre Grasser ise savunma sanayindeki altyapı sorununa dikkat çekti. Grasser “Orlan gözetleme dronelarını üreten STC, 24 saat faaliyet gösterebilmek için 3 vardiyaya geçeceklerini duyurdu ama ekipleri kuramadılar. Cephede olduğu gibi Rusya’nın asıl sorunu insan kaynağı,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Rusya stratejik olarak da envanterini Şehid 136 gibi uzun menzilli droneler yarine en fazla 40 kilometre menzili bulunan modellere göre tasarladı.

Muhacir 6 gibi uzun menzilli SİHA’ların İran’dan alımı ise Grasser’e göre Rus savunma sanayinin başarısızlığını kabul etmek anlamına geliyor çünkü “Normalde bu sınıfta kendi envanterlerinin olması gerekiyor. Satın almaları yeterli olamadıklarını gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

Mittal de Covidden sonra batı yaptırımlarının tedarik sıkıntısı yarattığını belirtti. Noel Rusların artık batılı teknolojik parçalara erişimleri olmadığını bunun da seri üretimde sıkıntı çıkardığını vurguladı.

İran Ankara’nın rakibi mi oluyor?

Mittal’e göre düşük maliyetli İHA ve SİHA pazarında Türkiye ve İran arasında açık bir yarış var.

Pazarın üst segmentinin ABD ve İsrail tarafından kontrol edildiğini vurgulayan havacılık ve drone uzmanı Mariane Renaux “Türk droneları daha düşük segmentte ama isabet başarısı düşük İran dronelarına göre daha güvenilirler,” ifadelerini kullandı.

Noel de İran’ın droneları için Ortadoğu’da Yemen, Lübnan ve Irak gibi müşterileri olduğunu ama yaptırımlar nedeniyle çok fazla alıcı seçeneği olmadığını vurguladı.

[UHA Haber Ajansı, 18 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.