AB’den İranlı Yetkililere Yaptırım Adımı
‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Avrupa Birliği’nin (AB), barışçı protestocuların üzerine gidilmesinde parmağı olan İranlı yetkililere, varlık dondurma ve seyahat yasaklarını kapsayan yaptırımlar uygulanmasını ele aldığını söyledi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Bakan Colonna, parlamentoda yaptığı açıklamada, “Fransa’nın AB’deki bu adımı, eylemlerinden sorumlu tutarak protestocuların üzerine gidenleri hedef almayı amaçlıyor” dedi ve AB’nin varlık dondurma ve seyahat yasakları getirme üzerinde durduğunu kaydetti.
AB, en son 2021’de Tahran’ı insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırımlara tabi tutmuştu. Ancak 2013 yılından bu yana listeye adı eklenen İranlı olmamıştı. Bunun nedeni, AB’nin, Amerika’nın 2018 yılında çekilmesinden sonra İran’la nükleer anlaşmayı canlandırma umuduyla yaptırımlar gibi cezai adımlardan uzak durmaya çalışmasıydı. Ancak anlaşmanın canlandırılmasına ilişkin müzakereler duraksadı.
AB şu anda yaklaşık 90 İranlı’ya farklı yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırımların süresi her yıl Nisan ayında uzatılıyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, yeni yaptırım önlemlerinin, baskıcı rejimlerin, çocuklarını Batılı ülkelere gönderen ileri gelenlerini hedef alabileceğini kaydetti. Diplomatlar, yeni yaptırımların 17 Ekim’deki AB dışişleri bakanları toplantısında onaylanmasının beklendiğini söyledi.
Amerika ve Kanada, 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin sorumlusu olduğunu kaydettikleri İran ahlak polisine daha önce yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Tahran’da uygunsuz kıyafet giydiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından tutuklanan Amini, gözaltındayken komaya girmişti. Yetkililer, Amini’nin ölümünün soruşturulacağını söylemişti.
İran’ın dini lideri Muhammed Ali Hamaney, Pazartesi günü, Amini’nin ölümünden sonra patlak veren protesto eylemlerini bastırmaya çalışan güvenlik güçlerine tam destek verdiğini açıklamıştı. Bu açıklama, gösterileri bastırmak için daha sert önlemlere başvurulabileceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.
Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları örgütü, 100’den fazla kişinin protestolarda öldüğünü bildirdi. İranlı yetkililer, ölü sayısına ilişkin açıklama yapmadı, ancak “isyancılar ve yabancı düşmanların desteklediği serseriler” olarak tanımlanan kişilerin çok sayıda güvenlik gücünü öldürdüğünü kaydetti.
[UHA Haber Ajansı, 05 Ekim 2022]