<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…
10:16 Avusturya’da “Türk Kültür Fuarı”na sayılı günler kaldı…
09:54 AB’de mikrokirleticilerin  atık su arıtım maliyetleri ilaç ve kozmetik sektörüne yükleniyor…
09:26 Strateji Enstitisü Stratejik Araştırmalar Merkezi ‘Güçlü Türkiye’ için çalışıyor!…
07:13 Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
06:49 Dünya Haberleri ve Dünya Gündemindeki En Son Gelişmeler!…
06:49 Müslümanlar için ayrımcılığın çok fazla arttığı Hollanda’da, bazı Müslümanlar Hollanda’yı terk etmeyi düşünüyor…
06:45 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Sınır güvenliği ve terörle mücadele için bölgede bir platform oluşturulacak”
17:06 Suriye Üzerinde Kesişen Stratejiler: Türkiye ve İsrail Arasında Gerilim
11:12 TEKNOFEST, 8. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde…
09:49 Bakan müşaviri kadrolarına atanma…
07:26 Silah bırakmamak için mazeretler, bırakmak için akıl ve sorumluluk gerekir…
07:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Irak’tan beklenti PKK’nın temizlenmesi”…
06:57 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan , Türkiye’deki şirket haberiyle ilgili ‘Orada N’ler Oluyor’…
06:54 UHA / İnternational News Agency, 4. Antalya Diplomasi Forumu’nda…
06:50 Çin’in yapay zeka şirketleri ABD’nin kara listesinde…
00:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
00:03 Bakan müşaviri kadrolarına atanma…
00:01 Teknolojide rekabeti uzun yıllardır sürdüren ABD ve Çin’in gümrük vergilerindeki karşılıklı restleşmesi…
21:19 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cep delik cepken delik!

Cep delik cepken delik!
13 Eylül 2022
437
A+
A-

Ekonomi doktoru diye bir meslek grubu olsaydı, günümüzde nabız yoklamaya eminim korkardı.  Kalp krizinden ex olan öyle çok hastası var ki, tedavi yöntemi bir an önce bulunmazsa, ülke gündemini çok ciddi bir sorun bekliyor.

Az az ve sık sık alışveriş yapmak makbul oldu - Retail TürkiyeMatematik profesörlerinin bile işin içinden çıkamadığı mutfak problemlerini, artık Ayşe Teyze de çözmekte güçlük çekiyor. Bugün karşılaştığım bir manzara, gerçekten durumun özeti niteliğindeydi. Tanınmış bir süpermarketler zincirine alış veriş için gittiğimde, kendimi sanki yurtdışına tatile gitmişim gibi hissettim.

Alış veriş yapanlar sadece yabancılardı ve vatandaşlarımız sadece fiyatlara bakıyordu. Reyonlara bakarken hissettiğim sadece doygunluk hissiydi ve o duyguyu hisseden tek vatandaş olmadığıma da eminim. Şuan mevcut durum üzerinden felaket senaryoları üretip, hastaya ömür biçmek bir seçenek olsa da, iyi bir doktorun hastasını kurtardığı kahraman olmayı tercih etmişimdir her zaman. Peki nasıl olacak bu iş. Kısa vadede yaraların sarılması kolay olmasa da, orta ve uzun vadede alınacak önlem paketleri ile sağlıklı günlerimize kavuşabileceğimizi ümit ediyorum.

Öncelikle “Köylü milletin efendisidir  sözünün hakkını verip, tarım ve hayvancılığı canlandırarak yerli üretime başlamalıyız. Bu esnada teknoloji ve bilimden faydalanıp en yüksek verimliliğe ulaşmalıyız. Bunu yaparken de toprağın gerçek sahibine köylüye, çiftçiye danışmalıyız. Çünkü toprağı yeşerten eller onunla temas edenlerdir, ruhundan anlayanlardır. Tohumlar, fidana…Fidanlar, hasata dönmeli yurdumda.

Toplumsal barışın sağlanması için, kıt kaynakların doğru kullanımı ve dağılımı önemlidir. Dünyadaki tüm kaosun nedeninin, kaynakların adil dağılmamasından çıktığı göz önünde bulundurulduğunda, üretimle kaynak artırımının insanlığa fayda sağlayacağı aşikardır. Temel yaşam kaynaklarımıza sahip çıkmak, her bireyin öncelikli görevlerinden biriyken zaman içinde maalesef pek çoğumuz, bu görev bilincinden uzaklaşarak bencilce toplumun zararına hizmet eden bireyler haline gelmişiz.

Üstelik işin acı tarafı da bir çok kişinin bunu farkında olarak yapması. Neden? Daha çok zenginleşmek için. Çünkü para kıt kaynaklara ulaşmanın aracı ve paraya sahip olmak için her yol mübah mantığı ile dünya her geçen gün daha fazla sayıda insan için yaşanmaz hale geliyor. Çünkü yoksul insan sayısı her geçen gün artıyor.

Geçtiğimiz hafta, pazarın nabzını ölçtüğümüz çeşitli semt pazarlarında, vatandaşlar kadar pazarcıların da durumun gidişatından endişe ettiklerini gördük. Tohumdan, pazara gelene kadar artan maliyetlerin tezgahlara yansıması, vatandaşlar kadar pazarcıları da rahatsız etmekte. Dolmayan Pazar arabaları, boşalmayan tezgahlar iki tarafı da ekonominin mağduru yapmakla kalmayıp, toplumda öğrenilmiş çaresizliğin de temel göstergesi olmaktadır.

Yani bu bütçe cep delik, cepken delik" - Yeni Soluk

Ekonomideki kara delik git gide büyümekte, vatandaşa adeta “cep delik, cepken delik” dedirtmektedir. Bu gidişatın sonu nereye kadar bilinmez ama, dünyayı bekleyen küresel ısınma ve beraberinde getireceği daha büyük sorunlara odaklanmamız gereken anda, çok daha küçük ölçekli sorunların üstesinden gelinememesi kabul edilemez.

Bu nedenle, geçecek, diye ümit ederken her bireyin gerek bedenen, gerek fikren üretime bir tohum ekmesini bekliyorum. Çünkü, her bireyin dünyaya geliş amacında bir fayda olduğunu düşünmek, yaşamı anlamlı kılıyor. Umarım her birey, üretime katılarak yaşama bir anlam katar.

Sevgilerimle…

Gül KABACAOĞLU

***

Yazar hakkında: 

Gül KABACAOĞLU, 1984 şubatının 19’unda İzmir de dünya ya gelen şair daha küçük yaşlarda sanata ve edebiyata ilgi duymaya başladı. İlk okulu Özkanlar ilk öğretim okulunda tamamlayan şair daha sonra Suphi Koyuncuoğlu orta okulunda orta öğretimine devam etti. Kompozisyon derslerinde ki başarısı edebiyat öğretmenleri tarafından takdir edilmeye başlandığında, içine kapanıklığını kalemiyle giderebildiğini farkeden şair, kendini şiir ve yazılarıyla anlatmaya başladı. Suphi Koyuncuoğlu lisesi’nin süper bölümünde öğrenimine devam ederken katıldığı şiir yarışmasında ‘Gülüm’ Şiiriyle kazandığı birincilik ödülü şairin ilk derecesi oldu. Aynı zamanda müzikle ilgilenen Kabacaoğlu ‘İzmir İl Milli Eğitim Türk Sanat Müziği Korosu’ nda dört yıllık aldığı eğitim sonrasında, kendini şiirlerin yanında besteleriyle de ifade etmeye başladı. Kabacaoğlu’nun hayatında sanatın her dalı önem taşıyor, Amatör olarak yaptığı resimler, yazdığı şiirler ve bestelediği şarkılar şaire göre olgunlaşmasında ve hayat persfektifini oluşturmasında büyük rol oynuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olan şair ve yazar, edebiyatla amatör olarak ilgilenmeye devam ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.