ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’dan Kalifiye Eleman Açığı İçin Yeni Plan

Almanya’dan Kalifiye Eleman Açığı İçin Yeni Plan
11 Eylül 2022
437
A+
A-

Almanya’da kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi konusunda yıllardır yaşanan ciddi güçlükler, yapılan yasal değişiklikler ve yeni uygulamalara rağmen başarısız kalırken hemen hemen tüm sektörlerde, kronik hale gelen eleman açığı giderek artıyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (VOA)’dan aktardığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Toplumun yaşlanması ve sosyal-ekolojik değişimin yol açtığı nitelikli eleman açığı sorununa karşı son olarak gündeme getirilen öneri, Almanhükümeti tarafından “Fırsat Kartı” olarak tanımlanan ve ABD’nin “Green Card”ına benzeyen bir sistem.

Bu kapsamda AB dışındaki ülkelerden nitelikli elemanların herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışmak veya iş aramak için Almanya’ya gelebilmesine olanak sağlayan, eski Başbakan Angela Merkel hükümeti tarafından yasalaştırılan, yürürlükteki Göç Yasası’nın değiştirilmesi hedefleniyor.

İş güçü açığına kalıcı çözüm bulmayı umduklarını dile getiren Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, “fırsat kartı” adı verilen bir uygulamayla Almanya’da çalışmak isteyenlerin daha kolay gelebilmesi için şeffaf ve puan sisteminden oluşan bir uygulama hazırladıklarını duyurdu.

Önümüzdeki sonbahar aylarında yasalaşması ve 1 Ocak 2023’de uygulamaya alınması planlanan Alman usulü “Green Card” sisteminde 4 önemli kıstas olacak. Bunlardan 3’ünü karşılayabilen Almanya’da çalışmak için başvuru hakkına sahip olacak.

Aranılan dört şart, 35 yaşın altında olmak, Almanya tarafından tanınan mesleki ya da akademik bir diplomaya sahip olmak, en az üç yıllık mesleki tecrübe ve Almanca’da yeterlilik olarak tanımlanıyor.

Bakan Heil, “İhtiyaca endeksli yıldan yıla, kaç kişinin Almanya’ya gelip burada belli bir süre iş arayabileceğine ya da eğitim alabileceğine dair bir kota belirliyoruz. Almanya tarafından tanınan diploma veya bir yeterlilik belgesi gösteren herkesin ister meslek eğitimi ister üniversite diploması olsun, koşulları yerine getirenlere Almanya’ya gelme şansı vermek istiyoruz” diye bilgi verdi.

Kalifiye eleman eksiliği Almanya’da ekonomiyi tehdit ediyor

Nitelikli iş gücü eksikliği ve meslek eğitimi yoluyla iş gücünün yetiştirilmesinin, ortalama 3 yıl sürmesi göz önüne alındığında, Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi konumundaki Almanya’da yetkililer, ileriye yönelik derin endişe duyuyor. Özellikle Alman ve ülkede yetişen göçmen gençlerin iş piyasasına, yaşlı bakımı gibi eleman eksikliği çekilen alanlara pek hevesli olmaması bir diğer sorun olarak görülüyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nü verilerine göre, 2022 için 350 bin olarak tahmin edilen eleman açığı, 550 binden fazla bir sayıya ulaşmış durumda. Konuyla ilgili açıklamada, eleman açığının pandemi döneminde rekor düzeye ulaştığı, özellikle de sağlık, sosyal, eğitim, inşaat, IT gibi alanlarda ciddi kalifiye eleman sıkıntısı çekildiği, işsizler arasında kalifiye eleman olmadığı için her 10 işyerinden 6’sının doldurulamadığı belirtildi. Şu anda eleman sıkıntı olan 148 meslek grubu bulunuyor.

Bir huzurevinin sağlık personeli bulması ortalama 8 ay sürüyor. İnşaat şirketleri uygun eleman için en az 6 ay bekliyor. Uzmanlar, sorunun her geçen yıl artacağını, her yıl 350 bin kişinin emekli olması sonucu hızlanan demografik değişime paralel, 2035 yılına kadar iş piyasasında yaklaşık 7 milyon daha az insan olacağını tahmin ediyor.

Almanya‘da çalışanların yüzde 23‘ü 55 yaşının üzerinde. Bu da şu andaki emeklilik yaşından yola çıkınca önümüzdeki 10 yılda en az 7 milyon 300 bin kişinin emekli olacağı anlamına geliyor. Kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle Almanya ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro kayba uğruyor.

HABER : Cem DALAMAN

[UHA Haber Ajansı, 11 Eylül 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.