enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
06:59 Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
06:52 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
00:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
00:44 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
00:10 Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu’ndan (FRLD), 250 milyon dolarlık ilk destek…
00:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
22:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
22:12 Kalp krizi geçiren DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, uzun süren bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bitmeyen, ölümsüz TRT hatıra ve dostluklar

Bitmeyen, ölümsüz TRT hatıra ve dostluklar
4 Ağustos 2022
534
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / TRT’de yaşanan gerçek, samimi dostluklar zaman zaman her ne kadar ilerlese de, bitmiyor, daha da ölümsüzleşiyor hatıra ve dostluklar…

Geçtiğimiz günlerde TRT’nin iki duayen ve saygın isimlerinden Başspiker ve ‘Konuşturan Sözlük‘ yazarı Şener Mete ve Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli İstanbul’da bir araya geldi.

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve yarım asır dostlukları bulunan TRT’de mesai arkadaşı Başspiker Şener Mete’yle İstanbul’da hasret giderdi ve günün hatırası olarak karşılıklı bugüne kadar yazmış olduğu eserlerinden taktim etti.

TRT Emekli Başspikeri, Diksiyon ve Nefes Eğitmeni olan Şener Mete, 1977 yılında TRT Antalya Radyosu’nda spiker olarak göreve başladı, 1984 yılında Redaktör spiker, 1990 yılında TRT Haber Merkezi’nde çalıştı ve 2004 yılında da Başspiker oldu.

Bir 2 kişi ve iç mekan görseli olabilir

[Solda, Başspiker ve ‘Konuşturan Sözlük‘ yazarı Şener Mete ve Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli,sağda]

İki duayen, Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Şener Mete buluştukları mekanda zamanı unutarak, arkası bitmeyen ölümsüz hatıralarla uzun bir süre nostalji yaşadı.

Türkiye’nin en saygın diksiyon hocalarından biri olan TRT’nin eski Başspikeri Şener Mete, öğrencilerinden arta kalan zamanlarında eğitim konusuna değinen kitaplar yazıyor; sözlük ve yazım kılavuzu çalışmaları yapıyor. O, kendini Türkçeye, Türkçenin  doğru ve etkileyici kullanımına adamış gerçek bir usta…

Şener Mete‘nin, Okunuşlar (RTÜK 1 Ocak 2007), Konuşturan Sözlük  (TRT 1 Ocak 2009) ve Kısaltmalar Sözlüğü (TRT 1 Ocak 2014) adlı üç tane yayınlanmış eseri bulunuyor.

Konuşurken 6 bin 500 kısaltma kullanıyoruz

Şener Mete, sohbet sırasında Mardin’den bir öğrencisinin, “yarım sayfalık ödev ama hem kısa hem de detay olsun” isteğine karşı yazdığı metni paylaşmadan da edemiyor.

Mete, “Umarım yayıncılar halktan gelen bu sözlere kulaklarını kapatmazlar…” diyor ve ‘Türkçenin Medyada Kullanımı’ diye konuşmasını öğrencisi ‘D.Ö’den gelen metinle noktalıyor:

“Kullanılan her iletişim aracında ve iletişim kurulan her ortamda dil kullanılmaktadır ve dilimizi, değerlerimizi korumak için halka hitap eden herkesin, Türkçeyi doğru kullanmaya özen göstermesi gerekmektedir. Yayıncılık mesleğini seçerek kamuoyu karşısına çıkan iletişimciler kullandıkları Türkçe ile ya takdir edilmektedir ya da dil bilgisi kurallarına uymadığı için en önemli değerlerden biri olan dili yozlaştırma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı için eleştirilmektedir. Haberlerin Dili Siyah-beyaz ve tek kanalın olduğu TRT’nin, sıkıcı, resmi ve soğuk haberlerinden sonra, özel kanalların ana haberleri bir şov havasında veriliyordu. Oysa sese ve görüntüye verilen önemin yarısı Türkçe için gösterilse daha sağlıklı bir iletişim sağlanacağı kesindir. Örnek: “Doğu illerimiz metrelerce boyu aşan kar yağışıyla birlikte olurlar.” Deniliyor. Aslında anlatılmak istenen Doğulular kara alışıktır. TRT’yi ne kadar tek düze bulsak da haberlerde kullanılan sade ve akıcı Türkçe, pek çoğumuza örnek olmaktadır. Özel televizyonlar açıldığından beri TRT muhabirleri örnek gösterilmiştir ve Ne yazık ki TRT’den özel kanallara transfer olan televizyon ustaları yanlışları düzeltecekleri yerde yanlış kullanımlara örnek olmuşlardır. Türkçe’nin doğru sesletilmesi için, TRT’nin önceleri daha etkin biçimde yaptığı kurum içi eğitim düzeneklerinin kurulması gerekir. Medya elbette ki salt bir eğitim aracı değildir ancak verilen eğitime denk olmalı ve verilen dil eğitimine ters düşmemelidir ve ayrıca tüm medya çalışanları ve tüm eğitimciler Türkçenin kullanımı konusunda medyaya destek olmalıdırlar.”

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 04 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.