enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
06:59 Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
06:52 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
00:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
00:44 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
00:10 Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu’ndan (FRLD), 250 milyon dolarlık ilk destek…
00:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
22:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sigorta şirketleri zorunlu araç poliçesinden kaçınıyor mu?

Sigorta şirketleri zorunlu araç poliçesinden kaçınıyor mu?
2 Ağustos 2022
543
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Bazı sigorta şirketlerinin trafik sigorta poliçesi düzenlemediği veya yüksek teklif verdiği yolundaki şikâyetler son günlerde arttı. Peki, mevzuata aykırı bu durum karşısında ne yapmak gerekiyor?

Esra Sayın
TRT Haber : Esra Sayın

Son dönemde bazı sigorta şirketleri çeşitli bahanelerle trafik sigortası TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleripoliçesi düzenlemiyor ya da bir önceki yıla oranla kat be kat yüksek fiyat teklifi veriyorlar. Araç sahiplerinden acentelere gelen şikayetler bu yönde…

Oysa Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yani kısaca trafik sigortasının, karayolları trafik kanunu uyarınca yapılması zorunlu…

Trafik sigortası herhangi bir kazada, karşı tarafa gelen zararı kabahat oranına göre kısmen ya da tamamen karşılamakla yükümlü. Trafiğe çıkan tüm motorlu araçların yapması zorunlu olduğu halde, bazı şirketlerin artan maliyetler nedeniyle bu yönteme başvurduğu gündemde.

Sigorta şirketlerine yönelik artan bu şikayetler üstüne, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) kamuoyuna açıklama yaptı.

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

SEDDK: Sigorta şirketlerinin trafik sigortası yapmaktan kaçınmaları mevzuata aykırı

SEDDK yaptığı açıklamada, konuya dair gerekli incelemelerin yapıldığını duyurarak “tespit edilen sorumlular hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanacaktır” ifadelerini kullanıldı.

Yazılı açıklamada, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın bir zorunlu sigorta olduğu, Kara Araçları Sorumluluk branşında ruhsat sahibi olan sigorta şirketleri tarafından söz konusu sigorta sözleşmelerinin düzenlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun ‘Zorunlu Sigortalar’ başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrası ‘Cumhurbaşkanı, kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigortalar ihdas edebilir. Sigorta şirketleri, 20. maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla faaliyet gösterdiği sigorta branşlarının kapsamında bulunan zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz.’ Anılan maddede açıkça düzenlediği üzere, Kara Araçları Sorumluluk branşında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerinin trafik sigortası yapmaktan kaçınmaları mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.”

“Sigorta yapmayan şirketler şikayet edilebilir.”

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Berrin Dinç de, birçok acenteden sigorta şirketlerinin poliçe hazırlamadığına yönelik şikayet aldıklarını dile getiriyor. Artan maliyetler nedeniyle sigorta şirketlerinin bu yönteme başvurduğunu söyleyen Dinç, “Sigorta yapmama gibi bir durum söz konusu olamaz” diye ekliyor.

Sigorta şirketleri zorunlu araç poliçesinden kaçınıyor mu?

“Araç bedelleri, parça fiyatlarının artması, bazı sigorta şirketlerinin de zarara uğramasına sebebiyet veren durumlar söz konusu. Fiyatı kendilerine göre yüksek gösteremezler. Devletin belirlediği bir oran var. Ancak bazı şirketlerin çeşitli yöntemlerle trafik poliçesi düzenlemekten kaçındığına ilişkin şikayetler de var. Normal şartlarda pert araçların poliçeleri yapılmıyor.”

Peki, böyle bir durumla karşılaşan araç sahipleri ne yapmalı?

“Şikayette bulunmaları gerekiyor. Sigorta yapılmadığına dair şirketten bir belge alarak, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna başvurarak şikayette bulunabilirler. Şirketler sigorta yapmadıklarını belirten bir yazı vermekle yükümlüler. Yapmama gibi bir durum olmayacağı için müşterileri mağdur etmemek gerekiyor.”

Trafik sigortası yaptırma oranları yeterli değil

Türkiye’de trafik sigortası yapanların oranı yaklaşık yüzde 75… Yani zorunlu olmasına rağmen trafik sigortası yaptıranların oranı hala yeterli değil. Trafik sigortasında yüzde yüzün hala yakalanamadığını dile getiren Dinç, “ben zaten arabayı kullanmıyorum” gibi bahanelerle birçok kişinin trafik sigortası yaptırmak istemediğini söylüyor.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

“Şu an günümüzün ekonomisin baktığımızda çok yüksek bedeller de değil ve bir yıllık bedeller. Başımıza gelmez diye bakıyoruz olaya. Oysa ki, her an her şey başımıza gelebiliyor. Daha yüksek bedeller ödememek adına, trafik sigortalarını yaptırmak önemli. En yakın sigorta acentelerine başvurarak bu işlemi yapabilirler.”

Yeni dönem 1 Haziran’da başladı

lık oranı ve yaşı gibi özelliklere göre yıllık ortalama bin 200 ila bin 300 lira arasında değişiyor. Ancak trafik sigortalarında yeni dönem 1 Haziran’dan itibaren başladı. Trafik sigortası poliçeleri için mayıs ayında uygulanan azami primlere haziran ayı itibarıyla yüzde 25 ekleniyor. Yeni fiyatlara göre en yüksek primi İstanbul’daki sürücüler ödüyor. İstanbul’da ilk kez trafiğe çıkacak olanların trafik sigortası primleri 1 Haziran’dan itibaren 3 bin 12 lira, hasarlı sürücülerin 7.529 lira, hasarsız sürücülerin ise 1.656 lira oldu.

***

Yazar Hakkında

Esra Sayın, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2009 yılında TRT Haber’de muhabir olarak göreve başladı. Yaklaşık 8 yıl Cumhurbaşkanlığı Muhabirliği yaptı. Eylül 2020’den beri görevini TRT Haber’in dijital yayınlarında sürdürüyor.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.