ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, “İnşaat maliyetlerine önemli oranda devlet desteği verilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, “İnşaat maliyetlerine önemli oranda devlet desteği verilecek
2 Ağustos 2022
503
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.

Asgari ücretli ailelere konut yoldaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye açıklamalarda bulundu.

Bakan Murat Kurum, 81 ilde vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağı müjdesini verdi.

 İnşaat maliyetlerine önemli oranda devlet desteği verileceğini dile getiren Bakan Murat Kurum, söz konusu konutların, asgari ücretli ailelerin ulaşabileceği fiyat ve ödeme koşullarında satışa çıkacağına dikkat çekti.

Kurum, artan inşaat maliyetlerinin, üretimdeki azalma ve taleple birlikte Konut fiyatlarının da her geçen gün yükseldiğine dikkat çekerek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyetlerindeki artışın ise son bir yılda yüzde 106 olurken, Merkez Bankası’nın yıllık konut fiyat artışının yüzde 150’ye yaklaştığını açıkladığına vurgu yaptı.

Gelinen noktada dar ve orta gelirli vatandaş için konut sahibi olmak giderek zorlaşırken, gözler sosyal konut projelerine çevrildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamayla, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) ağustos ayında büyük bir sosyal konut kampanyası başlatacağı duyurulmuştu. Detayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak dev sosyal konut projesinde, evlerin asgari ücretli bir çiftin erişebileceği fiyat ve koşullarda olacağı belli oldu.

GEREKLİ İNDİRİM YAPILACAK
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini hayata geçireceklerini söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 ilde vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Asgari ücretli bir ailenin alabileceği fiyat ve ödeme koşulları belirleneceğini dile getiren Bakan Kurum, artan inşaat maliyetleri ve arsa sorunu konusunda devletin gerekli sübvansiyonları yapacağını ifade etti. Bakan Murat Kurum, “İnşaat, arsa gibi maliyetlerde Cumhurbaşkanımızın onayıyla gerekli indirimleri yaparak, uygun fiyat ve taksit imkanlarıyla projemizi gerçekleştireceğiz. Ağustos ortasında Cumhurbaşkanımız bu projeyi büyük müjdeler ile duyuracak”.

20 YILA VARAN VADE
Bakan Murat Kurum, hiç evi olmayan ve belirlenecek gelir seviyesini aşmayan kişilerin sosyal konuta başvuru yapacaklarını hatırlatarak, kura çekimi  ile evlerin sahiplerini bulacağını ve 20 yıla varan vadeler ve uygun ödeme koşulları belirleneceğini açıkladı.

Emekliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve yeni evlenecekler için de kota ayrılacağını dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sosyal konut projesinin yaşayan bir proje olarak kurgulandığını, sürekli şekilde arazi üretimi yapılarak, talep edilen yerlerde çalışmaların an be an devam edeceğinin altını çizdi.

FİYATLAR DENGELENECEK
Bakan Murat Kurum, kiralar ve konut fiyatlarında yaşanan artışa da değinerek, TOKİ eliyle yapılan sosyal konut projeleri sayesinde arzın artacağını ve fiyatların dengeleneceğini belirterek,  vatandaşların artan inşaat maliyetlerinden en az etkilenmesi noktasında piyasaya denge getiren argümanları ortaya koyacaklarını aktardı.

İL İL TALEP BELİRLENECEK
“Proje kapsamında 81 ilde konut üretilirken, en çok merak edilen konulardan biri hangi şehirde kaç konut olacağı” konusundaki bu soruya yanıt veren Kurum, Valiliklere bir yazı göndererek sosyal konut ihtiyaçlarını sorduklarını, illerdeki talebe göre konut sayılarının belirleneceğini ve talep nerede fazla ise orada adet artacağına dikkat çekti.

Bakan Kurum, İstanbul’da konut üretimi noktasında arsa sorunu yaşandığına da vurgu yaparak, buna rağmen talebin yüksek olduğu İstanbul’da da projeler geliştirileceğini dile getirdi.

VATANDAŞ KENDİ EVİNİ YAPACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığın gündeminde sosyal konutun yanında 2 önemli projelerinin daha bulunduğunu, bunlardan birinin ‘altyapılı arsa satışı’, diğerinin de ‘sanayi tesisleri’ inşası olduğunu açıkladı.

Bakan Murat Kurum, Hazine arazilerinin de uygun ödeme koşulları ile satılacağını hatırlatarak, vatandaşın altyapısı hazır bu alanda evini yapacağını ifade etti.

Arsa satışı yoluyla dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Kurum, “Tıpkı konutta olduğu gibi hiç evi olmayan vatandaşlar bu arsalardan alım yapabilecek. Zaten evi olan biri yatırım ya da ikinci ev için bu arsaları alamayacak. Talep çok olursa kura sistemi uygulanacak” dedi.

Bakanı Murat Kurum, bir diğer projenin de sanayi tesisleri olacağını belirterek, üretimi ve istihdamı arttırmak için küçük ve orta ölçekli işletmelere sanayi tesisleri kuracaklarını ve TOKİ eliyle hayata geçen bu projelerde kira öder gibi işyeri sahibi olunacağını kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.