Fransız çevreci, Eyfel Kulesi’nin önündeki 200 yıllık ağacın üzerinde açlık grevi yapıyor
PARİS – UHA HABER / Fransız çevreci Thomas Brail, Eyfel Kulesi’nin önünde belediye tarafından yapılmak istenen çevre düzenlenmesini ve ülkedeki ormanların tahrip edilmesini protesto etmek için 200 yıllık bir ağacın tepesinde 4 Haziran’dan bu yana açlık grevinde.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Ulusal Ağaç İzleme Grubu’nun (GNSA) kurucusu Brail, yıllardır Paris’te çeşitli ağaç tırmanma girişimleriyle başkentlilerin ilgi odağı olma konusunda şu ana kadar önemli başarı sağladı.
Brail’in tepesinde kamp kurduğu asırlık dev çınar ağacı, Eyfel Kulesi’ni 1889 yılında inşa eden mimar Gustave Eiffel’in belki de en ünlü eserinin yapımı sırasında özenle koruduğu ve ortadan kalkmasına izin vermediği üç tarihi ağaçtan biri.
Fransız basınının da yoğun ilgili gösterdiği Brail’in eylemi şimdiden etkisini göstermiş durumda.
Paris Belediyesi’nin Şehir Planlamasından Sorumla Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire, Belediye Meclisi’nin Eyfel Kulesi etrafında yürürlüğe sokmak istediği çevre düzenlemesiyle ilgili projeyi ağaçların daha iyi korunması adına tekrar gözden geçirme sözü verdi.
Brail ise projenin tamamen iptal edilene kadar üstünde kamp kurduğu ağaçtan inmeme ve açlık grevini sürdürme tehdidini sürdürmekte ısrar ediyor.
Eyfel Kulesi etrafındaki çevre düzenlemesine şiddetle karşı çıkan Fransız çevreci, bu projenin üzerinde kamp yaptığı çınar ağacı da dahil olmak üzere bazı tarihi ağaçların köklerine zarar verme riskinin bulunduğu eleştirisini yöneltiyor.
Paris Belediye Başkan Yardımcısı Gregoire, ağaçları koruma adına çevre düzenleme projesini yeniden gözden geçirileceğini yinelerken, bu bölgede yeni bir inşaat yapılmayacağı ve çevre düzenlemesinin ağaçların köklerine zarar vermeyeceği vaadinde bulundu.
Brail, Eyfel Kulesi önünde yaptığı eylem dışında, ülke genelinde “ormanların sanayileşmesi” olarak değerlendirdiği eğilime de şiddetle karşı çıkıyor.
Fransa’da yasalara göre, şahısların tapusunu elinde bulundurdukları özel ormanları işletmesine ve bunu yatırım amacıyla kullanmasına izin veriyor.
Fransız çevreci, yeni Başbakan Elisabeth Borne’dan, “kalkınma” adına sağlıklı ağaçların kesiminin tamamen önüne geçilmesi için bir yasa tasarısı hazırlanıp bunun parlamentoya sunulmasını talep ediyor.
[UHA Haber Ajansı, 09 Haziran 2022]