ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan yeni Ukrayna mı olmak istiyor?

Yunanistan yeni Ukrayna mı olmak istiyor?
8 Haziran 2022
332
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, Krizlerin başlangıç “noktasına“, “söylemlerine” ve söylemlerin “zamanlamasına” iyi bakılırsa; aradaki “benzerliklerin” dikkat çektiğinin görüleceğini söylüyor.

İran düşerse! - Sevil Nuriyeva - Star GazetesiSevil NURİYEVA İSMAYILOV, kaleme altığı ‘Yunanistan yeni Ukrayna mı olmak istiyor?‘ başlıklı köşe yazısında, Ukrayna-Rusya arasındaki “gerilim” serüveninin, hiç kuşkusuz ki; farklı içerik ve tarihsel süreci de barındırdığına dikkat çekiyor.

“Tarihi arka plan konusunda benzerlik söz konusu değildir” diyen İSMAYILOV, “Lakin günümüzde siyasi tarih hikâyesi içeriği üretilirken; kırılma noktaları üzerine “senaryolarla” dolu olduğunu da unutmamak gerekir” diyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV,  Kriz ve lokal savaşların “merkezinin” Avrupa’ya çekilmesinin “manidar” olduğuna dikkat çekiyor, ırkçılık söylemleri ile paralel tarihsel derinlikte husumet yaşayan komşuların ve halklar arasında; yeniden kriz üretmek için fazla çabaya gerek kalmadığının altını çiziyor.

“Türkiye’nin, Suriye sınırlarında kurguladığı güvenlik politikası ve sınır ötesi operasyon hedefleri ile, Yunanistan’dan çıkan kriz içerikli sesleri aynı karede okuyoruz” diyen STAR Gazetesi Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, şöyle devam ediyor:

“Türkiye’nin güney sınırları ile ilgili ABD ve eksenindeki ittifakın planları ne olmalı ki, Yunanistan üzerinden “yeni kriz oluşturma hevesi” meydana çıkmış olsun?

ABD neden yeni kriz merkezleri üretmeye ve lokal savaşları beslemeye bu kadar hevesli?

Irkçı eylem ve söylemlerin de çıkış noktalarına iyi bakmamız gerekiyor. Çünkü hiç kuşkusuz yeni sürecin “mayınlı” alanlarıdır ve “kullanışlı enstrümanlarıdır“.

İster Türkiye içinde yüksek sesle dillendirilen ırkçı söylemler, isterse de genelde dünyada yaygınlaşan yabancı düşmanlığı başlıklı meseleler; Avrupa merkezli karşımıza çıkmakta.

Dikkat ederseniz göç ve mülteci konularına Türkiye’nin tezleri içerisinde, Avrupa’nın verdiği sözleri tutamaması konusu da var. Burada en büyük eleştiriyi Türkiye, Almanya merkezli AB’ye yöneltiyordu. Ve yine dikkat ederseniz; Türkiye’nin içerisinden mülteci düşmanlığı içeren siyasi söylemler, gelenleri geri gönderme tehditi ile harmanlandı.

Tabii uluslararası “medya” ve yapılan “algı” başlı başına enstrümandır. Lakin burada esas meselenin büyük hamleleri önlemek için, “küçük tepeciklerle” Türkiye’nin engellere takılması istendiğini de görmezden gelemeyiz.

Yunanistan üzerinden yeni kriz çatışma ortamı oluşturma gayreti ile, Ukrayna üzerinden çıkarılan lokal savaş arasında görülebilen “bağı” iyi okumamız gerekiyor.

Tabii süreci doğru yönetebilmek önemli kabiliyettir. Türkiye bu konuda “siyasi ustalık” numunesi olarak karşımızda. Lakin “Suriye” ve “Yunanistan” konulu meseleleri, ABD ve İngiltere ekseninde değerlendirirsek; burada Türkiye konusunda aynı tek fikir meydana çıkmayacağı açıktır. Bu ise Türkiye’nin süreci yönetebilmesi açısından önemli malzemedir.”

[UHA Haber Ajansı, 08 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.