ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Enerjide oyunun kuralları yeniden yazılıyor”

“Enerjide oyunun kuralları yeniden yazılıyor”
30 Mayıs 2022
5.183
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, enerjide oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bir dönemin yaşandığını söyledi.

Ziya Altunyaldız'dan Meclis'e kanun teklifi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız 

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’na  değerlendirmelerde bulunan Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, fizikçi Albert Einstein’in, “Önce oyunun kurallarını çok iyi öğrenmelisin, sonra da çok iyi oynamalısın” dediğine işaret ederek, “O zaman önce oyunun kurallarını çok iyi öğreneceğiz ve bu oyunun yazanı olacağız” diye konuştu.

Altunyaldız, “Gerçekten paradoksal bir değişiklikle karşı karşıyayız. Enerji, büyüme ve kalkınma birbiriyle çok ilintili. Enerji talebi artışı büyümede yüzde 0,6 etki yaratıyor, diğer taraftan emisyon hacminin yüzde 70’i bu sektörden geliyor. Dünya 1,5 derece artışa kendini kilitlemiş ancak, küresel gelirin yüzde 90’ını gerçekleştiren devletlerin daha geçen yıl emisyon hacmini sıfırlayacağız demelerine rağmen emisyon hacmi rekor kırmış” dedi.

Avrupa’nın, kömürden enerjiyi terk edeceğiz dediğini hatırlatan Ziya Altunyaldız, hemen yanı başımızda Rusya-Ukrayna savaşı çıkarken, ‘yeniden kömüre dönelim mi acaba’ konusunun gündeme geldiğini ve  oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bir dönemin yaşandığına dikkat çekti.

“Biz de tüm sektörlerle birlikte iyi öğrenen olmak istiyoruz” diyen Altunyaldız, “Değişim ve dönüşümü çalışmalarımızın ana parametresi yapıyoruz. Madem yeşil dönüşüm var yenilenebilir enerjide daha çok ilerlemeye çalışıyoruz. Son dönemde önemli çalışmalar yaptık. Kamu yol açar, destek verir ama gerçekleştirecekler sizlersiniz. Dönüşümü doğru yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Nükleer Santral ve Nükleer Enerji Nedir? Avantaj ve Dezavantajları - Elektrikde

Ziya Altunyaldız, Yeşil mutabakata göre karbon vergisinin 2026 yılında alınmaya başlayacağını hatırlatarak sunları söyledi:

“Yapılan hesaplamalara göre, bizim AB ile ticaretimizde yaklaşık 8-10 milyar dolarlık sınırda karbon vergisiyle muhatap olmamız söz konusu olabilir. Biz buna maruz kalmak istemiyoruz çünkü biz bu dönüşümü en önde gerçekleştiren ülkelerden biri olmak istiyoruz. Son üç yılda devreye alınan kurulu gücümüzün önemli bir kısmı yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Nükleerde aşama kaydetmeye çalışıyoruz. Her haneyi elektrik santrali haline getirmeye çalışıyoruz. Geleceğin enerjide ana oyuncularından biri olarak, enerjide üretim-dağıtımla birlikte bir hub olma yolunda çalışıyoruz. Türkiye’nin olmadığı bir oyunda oyunun oynanamayacağının fark edildiğini görüyoruz.”  

Çevre suçu geliyor: Kirleten öder - YENİ ASYA

Altunyaldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun düzenlediği raporda iki hususu öne çıkardığını ve ülkelere tavsiye kararına gittiğini belirterek, raporda “çevreyi kirletenler öder” kuralının getirilmesini tavsiye ettiklerini altını çizdi ve bunun nedenini şöyle açıkladı:  

“Gelişmiş ülkeler bugüne kadar doğal kaynakları fütursuzca kullanarak, kaynakların tükenmeye başladığı dönemde ‘hadi hep birlikte bu işi düzeltelim ısıyı 1,5 derecede tutalım’ demelerini doğru bulmuyoruz. 2050 yılında 23 trilyon dolar bir maliyet çıkacak. Bunun gelişmekte olan ülkelerin sırtına yıkılmaması gerekiyor. Dolayısıyla geçmişte ve bundan sonra kirletenin ödemesi gerekiyor. Komisyonun sunduğu diğer konu da her ülkenin bir çevre suçu kriterleri oluşturması gerektiği.”  

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.