Özel: Alman Scholz, Putin’in Ukrayna’daki ’emperyalist’ savaşını kınadı
BERLİN – TÜHA HABER / Almanya Başbakanı Olaf Scholz, DW’ye verdiği özel bir röportajda, Afrika’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden zarar gören ülkelere yardım sözü verdi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz , Salı günü Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde DW ile yaptığı özel röportajda, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına son vermenin “tüm dünya için en iyisi olacağını” vurguladı.
DW’nin siyasi baş editörü Michaela Küfner ile konuşan Scholz, AB ve ABD’nin, ülkeleri petrol ve gaz üretimlerini artırmaya çağırarak, dünya çapında akaryakıt fiyatlarını düşürme girişimine öncülük ettiğini söyledi.
Yorumlar, Scholz’un Afrikalı liderlerle Ukrayna’daki savaşın geniş kapsamlı etkilerini tartıştığı Afrika’ya ilk resmi ziyareti sırasında geldi.
Scholz, Rusların savaş yüzünden zaten ‘acı çektiğini’ söyledi
Şansölye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da “çok acımasız bir savaş” yürütme kararını “emperyalist bir yaklaşım” olarak nitelendirdi.
Putin ile doğrudan görüşmeler sırasında Scholz, lidere savaşın Rusya için “asla iyi bir sonucu olmayacağını” söylediğini söyledi. Ayrıca, uluslararası yaptırımların Rusya’nın ekonomik kalkınmasını sert bir şekilde etkilediğini ve kalıcı etkileri olacağını da sözlerine ekledi.
Onlarca yıl boyunca ekonomik kalkınma fırsatlarından geri dönecekler, acı çekecekler ve acı çekiyorlar ve bundan kurtulmak için [Putin] savaşı durdurmalı” diye ekledi.
Almanya küresel yakıt arzını artırmak istiyor
Ukrayna’daki savaş ve Rus enerji ithalatına yönelik yaptırımların küresel yakıt fiyatlarındaki artışa katkıda bulunmasıyla birlikte Scholz, ABD ve AB’nin maliyetleri düşürmek için birlikte çalıştığını doğruladı.
Scholz, “Akaryakıt fiyatlarına bakarsak çok zor bir durumla karşı karşıya kalacağız. Açıkçası bu, onları sübvanse etmek ve hatta küresel düzeyde bile mümkün olmayacak” diyen Scholz, “artırmaya başlamamız gerekiyor” dedi. yakıt temini”.
Şansölye, “Şu anda petrol ve gazı araştıran ve kapasitelerini artırmaya ikna etmeye çalışan tüm bu ülkelerle görüşüyoruz, bu yüzden bu dünya pazarına yardımcı olacaktır.” dedi.
Berlin, Afrika ile diplomatik ilişkiler üzerinde ‘yoğun’ çalışmalı
Scholz, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına son vermesinin sadece Avrupa güvenliği için değil, aynı zamanda küresel barış için de hayati olduğunu söyledi.
“Birçok ülkenin bu savaştan ve Rus saldırganlığından muzdarip olduğu açık ve bu yüzden acı çeken ülkelere yardım etmeye kararlıyız” dedi.
Almanya, Afrika’daki ülkeleri özellikle sert bir şekilde vuran tahıl kıtlığını gidermek için BM’nin Dünya Gıda Programını desteklemek için çalışıyor .
Özellikle Avrupa ülkelerinin, daha önce sömürgeleştirilmiş ülkelerle ilişkileri geliştirme ve destekleme sorumluluğu olduğunu da sözlerine ekledi.
“Almanya [ve] sömürge geçmişine sahip tüm ülkeler çok dürüst olmalı ve bu geçmişin kendi tarihlerinin bir parçası olduğunu ve ülkelerle, örneğin Afrika’daki daha iyi ilişkilerden sorumlu olduklarını kabul etmelidir. Ve bunu yapmak da temeldir. Gelecekte iyi bir ilişki için” dedi.
Alman lidere göre, sömürge geçmişine değinmek ve işbirliğini derinleştirmek için çalışmak, “daha iyi bir gelecek için işbirliği yapan ülkelerden” oluşan “çok taraflı bir dünyanın temeli”dir.
Afrika kıtasına ilk resmi ziyareti sırasında Scholz, Senegal’deki liderlerle bir araya geldi, Nijer’deki Alman birlikleriyle konuştu ve şimdi yolculuğunun bir sonraki aşaması için Güney Afrika’da.
“Afrika, Avrupa’nın yanındaki kıtadır ve bu nedenle Afrika’daki tüm devletlerle çok iyi ilişkilere sahip olmak için yoğun bir şekilde çalışmamız esastır ve ayrıca dünyadaki tüm demokratik devletlerle ilişkilerimizi geliştirmemiz önemlidir.” dedi.
Röportajı yapan: DW’nin Baş Siyasi Editörü Michaela Küfner
Düzenleyen: Darko Janjevic
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
[UHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2022]