ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rehberini kaybeden idealini de kaybeder!

Rehberini kaybeden idealini de kaybeder!
12 Şubat 2022
385
A+
A-

KAYSERİ – UHA HABER / Henüz 20’li yaşlarda Prof. Dr. Osman Turan Hoca’nın yönettiği Türk Yurdu” Dergisi’nde şiirlerimle yer almam küçümsenecek bir olay değildi. Biz edebi hayata bu dergilerin sayfalarında başladık. Hatta bununla da yetinmedim, 1972’de İstanbul’a gittiğimde ilk ziyaret ettiğim yer, Osman Turan Hoca’nın kurduğu ‘Turan Neşriyat Yurdu’ oldu. Oradan, benim ufkumu zenginleştiren, o muhteşem eserlerini aldım. Sohbetinde bulundum. Bana çok ilginç şeyler anlattı, irade eğitimim için onun söyledikleri besleyici rehberim oldu:
“Nihal Prof. Dr. Osman Turan | TARİHİSTANAtsız’a üniversitedeki odamda çay ikram ettiğim için dönemin, kendilerini devrimci gören çağdışı, taş kafalı yönetimi beni üniversiteden uzaklaştırdı. Araya bazı hatırlı kişiler girdi de 6 ay sonra görevime dönebildim. Siyasete biraz kültürel değer katabilir miyiz diye 1954’de DP’den Milletvekili seçildim, 27 Mayıs ihtilalinin hışmına uğradım ve 16 ay hapiste kaldım. Berat ettikten sonra, bu defa 1965’te AP’den tekrar Milletvekili seçildim, ne var ki, partim ve partililerim beni anlayamadı, eleştirilerime katlanamadılar ve1967’de Süleyman Demirel’in emriyle partiden ihraç edildim.”
KTÜ - Trabzon Tatil ve Gezi RehberiHoca’nın bize ders olacak bir başka mücadelesi ise, Kültür tarihimizin anıt ismi M. Fuat Köprülü’den eğitim alması ve üniversitede onun koltuğuna oturuyor olmasına rağmen, Türk Tarih Kurumunun, Selçuklu Serisi halinde basılan eserlerini anlamaktan çok uzak olan devrim yobazları asil üyelikten kendisini ihraç etti. Arkasından Üniversitenin taş kafalıları, kendisinin tekrar üniversitedeki derslerine dönmesine izin vermediler. Arapça, Farsça ve Fransızca gibi dil zenginliğine sahip böylesi bir Hoca’yı defalarca dava açıp kazanmış olmasına rağmen, ihanet odakları görevine döndürmediler.
Bunları anlatırken kırgındı; “Hayat bir mücadeledir, inanıyorsan kahrına katlanacaksın Sevgili Subaşı’, dedi. Aslında bu öğüdü yalnızca bana değil, benden sonraki bütün nesillere idi.
Korkunç bir manevi ve ruhsal çöküntüye uğradığımız son yıllarda, yeni neslin rehber isimlerden uzaklaşan felaketine bu anlatılanlar acaba bir çare olur mu, diye düşündüm. Çünkü karakter oluşumumda bu tür büyük insanların çok önemli payı vardır.
Osman Turan Hoca, böylesi acımasız bir kıyıma uğramasına ve dışlanış olmasına rağmen Türk Ocağı’nda ve Yeni İstanbul Gazetesi’ndeki Başyazarlık hizmetini sürdürdü. Yanından ayrılırken, genç bir üniversite öğrencisi olarak koltuğumun altına aldığım “Selçuklular Tarihi ve Türk-İslam Medeniyeti, Türk Cihan Hâkimiyeti Mef-kûresi Tarihi, Selçuklular Zamanında Türkiye, Selçuklular ve İslamiyet” adlı eserleriyle sanki bir define bulmuş insanın heyecanı içindeydim.
Ötüken Neşriyat - Türk tarihçiliğinin abidevi isimlerinden yazarımız Osman Turan'ı vefat yıldönümünde rahmetle anıyoruz. | FacebookBenim Mihrabat Yayınları’ndan çıkan son romanım, “İhtişamdan Felakete Anadolu Selçuklu Sultanları” bu eserlerin özetlenmiş macerasını ihtiva eder. Benim için bundan daha büyük bir kazanç olabilir mi? Fikri önderlik vasfına sahip insanları unutmamalıyız; Rehberini kaybeden idealini de kaybeder!
17 Ocak 1978’de vefat eden Prof. Dr. Osman Turan Hoca’ya Yüce Allah’tan rahmet diliyorum.

Muhsin İlyas SUBAŞ

[UHA Haber Ajansı, 12 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.