ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Afrika’da Barış İnşası ve Çatışmaların Çözümüne Yönelik Politikaları

Türkiye’nin Afrika’da Barış İnşası ve Çatışmaların Çözümüne Yönelik Politikaları
2 Ocak 2022
799
A+
A-

ANKARA-UHA HABER /  Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde araştırma görevlisi Eylem Eyyice Tepeciklioğlu,  Türkiye’nin Afrika politikası özellikle insani yardım, ticari ilişkiler, Afrikalı öğrencilere sağlanan burs olanakları, Türk Hava Yolları’nın uçuşları ve dini diplomasi faaliyetleri gibi yumuşak güç unsurlarına dayandığını açıkladı.

Türkiye'nin Afrika politikası: Açılımdan 'nüfuz arayışına' - BBC News Türkçe(SETA) Araştırmacı ve  Insight Turkey dergisi editörü Gloria Shkurti Özdemir’e değerlendirmede bulunan Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, ancak askeri iş birliği faaliyetleri ve barışı koruma alanındaki girişimler de son zamanlarda Ankara’nın Afrika ülkeleriyle ilişkilerinde önemli yer tutmaya başladığına dikkat çekti.

Bu anlamda Türkiye’nin Afrika politikasında en öne çıkan ülkenin ise Somali olduğunu ifade eden Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, “Başka bir deyişle Türkiye’nin Afrika’da barış inşası ve çatışmaların çözümü konusundaki isteği ve kararlılığı Somali politikasında bariz bir şekilde kendisini göstermektedir” dedi.

Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle askeri iş birliği konusu gündeme taşındığında akla ilk olarak Somali’deki varlığının gelmesinin temel nedeninin Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri eğitim tesisinin 2017’de Somali’nin başkenti Mogadişu’da açılması olduğunun söylenebileceğinin altını çizdi.

Öte yandan Türkiye’nin Somali ile Somaliland arasında ara buluculuk girişimlerinde de bulunduğunu,hatta iki ülke cumhurbaşkanları arasındaki ilk geniş kapsamlı görüşmenin Nisan 2013’te Ankara’da gerçekleştirildiğin hatırlatan Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, “Ancak bu alandaki girişimler çok daha eskiye dayanmakta ve pek çok Afrika ülkesiyle askeri/savunma sanayii iş birliği antlaşmaları bulunmaktadır. Örneğin Gambiya hükümetinin talebi üzerine iki ülke arasında 1990’ların başından itibaren imzalanan farklı askeri eğitim ve teknik iş birliği anlaşmaları çerçevesinde Türk uzmanlar Gambiya ordusu, polisi ve jandarmasına eğitimler vermektedir” şeklinde dile getirdi.

Türkiye'den Somalili askerlere özel eğitim“Türkiye, Afrika ülkelerinde konuşlanan Birleşmiş Milletler (BM) barışı koruma misyonlarına da –mütevazı düzeyde de olsa– katkı sağlamaktadır”  diyen Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, Afrika’da askeri personel ile katkıda bulunulan ilk BM misyonunun ise yine Somali’de gerçekleşen UNOSOM II olduğunu, misyona mekanize bir bölükle katılan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir dönem bu barış gücünün komutanlığını da yaptığına dikkat çekti.

Eylem Eyyice Tepeciklioğlu, Aden Körfezi ve Somali açıkları ile Hint Okyanusu’nda deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında 2009’da kurulan çok uluslu Birleşik Görev Kuvveti’ne (CTF-151) de katkı sağlayan Türkiye’nin bu gücün komutanlığını altı kez üstlendiğine de değinerek, şunları söyledi:

“Görüldüğü üzere Türkiye’nin Afrika Kıtası’nda barış ve güvenliğin sağlanması konusundaki katkıları oldukça kapsamlıdır. Ancak bu alandaki faaliyetlerin daha iyi tanıtılması ve bu yapılırken de Afrika ülkelerinin iç işlerine karışmama prensibine vurgu yapılması faydalı olacaktır”.

***

Ul.Huk.UA.Mrk.Uzmanı (PhD) Elem Eyrice Tepeciklioğ

Araştırma Uygulama Merkezleri / Ulus. Hukuk Uygulama ve Araş.Mrk.

Kısa Özgeçmiş

Doçentlik ünvanını 2019 yılında alan Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu, Yaşar Üniversitesi, Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde araştırma görevlisidir. Doktorasını “Federalism and Conflict Management: The Cases of Nigeria and South Africa” (Federalizm ve Çatışma Yönetimi: Nijerya ve Güney Afrika Örnekleri) başlıklı tezi ile tamamlamış, hemen ardından doktora sonrası çalışmalarını TÜBİTAK bursiyeri olarak Cape Town Üniversitesi, Afrika Araştırmaları Merkezi’nde (Güney Afrika) gerçekleştirmiştir. İlgi alanları arasında Afrika siyaseti, Türkiye-Afrika ilişkileri, yükselen güçler ve Afrika, Uluslararası İlişkiler eğitimi, Uluslararası İlişkiler müfredatı, postkolonyal kuram ve Uluslararası İlişkiler kuramları gelmektedir. Aynı konular üzerinde makaleleri, kitap bölümleri ve konferans bildirileri bulunmaktadır.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.