ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Gelecek Yıl Suriye’de Çözüm İçin Adımlar Atılabilir”

“Gelecek Yıl Suriye’de Çözüm İçin Adımlar Atılabilir”
26 Aralık 2021
536
A+
A-

NEW YORK-UHA HABER / Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ele alınan Suriye’deki son durumla ilgili olarak BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 15 üyeli konseye video konferans aracılığıyla ülkenin geleceğiyle bilgi verdi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, ülkede çözümün siyasi yolla, yeni anayasa ve seçimlerle olacağına yönelik 2015 yılında alınan Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için bazı somut gelişmeler olabileceğini belirtti.

“Kimse Suriye’de mucize ve hızlı bir çözüm süreci beklemesin” diyen Pedersen, Suriye’de kalıcı barışın sağlanmasının ancak kademeli bir şekilde olabileceğini hatırlattı ve bu yıl Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına yönelik somut adımlar üzerinde çalışabileceklerini söyledi.

Pedersen, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de kalıcı çözüm için aldığı kararın üzerinden altı yıl geçmesine rağmen somut bir ilerleme kaydedilmediğini, ancak kararın tam olarak uygulanması için önlerinde kat edilmesi gereken daha çok uzun bir yol olduğunu ifade etti.

“Askeri yöntemlerle hiçbir şeyin sağlanamayacağı görüldü”

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yine de umutlarını yitirmediklerini belirterek, 2022 yılında ilerleme kaydedecek şanslarının olduğu kanısında olduğunu ifade etti.

Bölgedeki hiçbir aktörün, çatışmalarla ve askeri yöntemle şimdiye kadar hiçbir şey elde edemediğinine dikkat çeken Pedersen, “Suriye’deki stratejik açmaz sürdü. Askeri bir çözümün olmayacağı çok daha net bir şekilde görüldü. Ayrıca yerlerinden olanlar, başka ülkelere göç edenler, yaşanan sıkıntılar, ekonomik çöküntü, ülkenin bölünmesi, bize ne türlü riskler ve maliyetlerle karşılaşacağımız konusunda bilgi verdi. Kabul edilemez, kötüleşen bir açmazı yönetmek sadece aptallık olur. Aynı zamanda tüm tarafların karşı karşıya olduğu gerçeklerin farkına varması sonrasında uzlaşmaya yönelik bir ilgi olmalı. Siyasi çözümün sağlanması konusunda ilerlemeler kaydedilmeli, ileriye dönük somut adımlar için fırsatlar yaratmalı” diye konuştu.

“Siyasi çözüm sadece Suriyeliler’e bağlı değil”

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, şimdiye kadar savaşı sonlandırabilecek tüm taraflarla yaptığı her görüşmesinde bu dinamikleri altını çizerek vurguladığını belirterek, her geçen ay daha fazla siyasi ve ekonomik adımlara ihtiyaç duyulduğunu, Suriye’de çözüm için tüm bunların ancak birlikte gerçekleşebileceği anlayışına sahib bulunduğunu açıkladı.

“Bütün bu angajmanlardan edindiğim izlenim taraflarda hala büyük bir güvensizlik olduğu yönünde” olduğuna vurgu yapan Pedersen, “Yine de daha geniş bir siyasi süreç yoluyla nelerin mümkün olabileceğine her taraftan yeterince ilgi var. Suriye’deki siyasi çözüm sadece Suriyeliler’e bağlı değil. Açıkçası, taraflar arasında anlaşmalar sağlanır sağlanmaz Cenevre’de Anayasa Komitesi’nin 7’nci oturumunu toplamaya hazırım” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.