ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna ile ABD arasında nükleer enerji anlaşması

Ukrayna ile ABD arasında nükleer enerji anlaşması
24 Kasım 2021
626
A+
A-

KİEV-UHA HABER / Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginliğin yeniden tırmandığı bir dönemde Ukrayna hükümeti ABD’li şirket Westingshouse ile iki nükleer reaktörün inşası konusunda anlaşıldığını açıkladı.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitUkrayna Enerji Bakanı Herman Haluschenko, Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom) ile ABD’li (Amerika Birleşik Devletleri) şirket Westinghouse arasında iki yeni nükleer reaktörün inşası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Bakan açıklamasında, “ABD ile iş birliği halinde nükleer enerji üretme planlarımızın gerçekleştirilmesi yönünde hızlı bir adım atmış olduk” dedi. Açıklamaya göre, AP1000 tipindeki reaktörler ülkenin batısındaki Çimelnizki Nükleer Santrali’nde inşa edilecek.

Ağustos ayı sonunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Selenski’nin ABD ziyaretinde beş yeni raktör inşasını kapsayan 25 milyar euroluk bir plan üzerinde anlaşa sağlamıştı. Avrupa Birliği (AB) sınırından yaklaşık 180 km. uzaklıkta olan Çimelnizki Nükleer Santrali’nde halihazırda iki reaktör bulunuyor.

Rusya “müdahale” iddialarını reddetti

Öte yandan Rusya’dan Rusya’nın Ukrayna’nın işgal etmeye yönelik hazırlıklar yaptığı iddialarına  yönelik açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, söz konusu iddialar geri çevrilirken ABD medyasının bölgede gerginliği tırmandırmak için “kullanıldığı” ifade edildi. Açıklamada, Ukrayna’nın ordusunu silahlandırması nedeniyle Rusya’nın rahatsızlık duyduğu dile getirildi.

Dimitri Peskov
Dimitri Peskov

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna’nın Donbas’ta Rusya’ya yönelik kışkırtıcı davranışlarda bulunduğunu öne sürerek “Bu kışkırtmalar önemli ölçüde artıyor. Üstelik bu kışkırtmalar, NATO’nun Ukrayna’ya sağladığı silahlarla yapılıyor. Tüm bunlar mevcut Minsk anlaşmalarına aykırı” dedi.

Rusya’nın Dış İstihbarat Servisi (SVR) de Rusya’nın Ukrayna’ya br müdahale planladığı yönündeki iddiaları reddetti. Rus ajanslarında yer alan haberlere göre, söz konusu iddiaların “tamamen asılsız” olduğunu açıklayan SRV, “Amerikalılar, Ukrayna şehirlerini istila etmeye hazırlanan Rus zırhlı ordularının korkunç bir resmini çiziyor” ifadelerini kullandı.

NATO ülkeleri ve Ukrayna hükümeti, Ukrayna sınırına asker yığarak gerginliğin tırmandırıldığı ve olası bir müdahaleye hazırlık yapıldığı suçlamasını yöneltiyor. Konuyla ilgili hafta sonu açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Putin’in niyetini bilmiyoruz ancak geçmişte neler yaşandığını biliyoruz” dedi. Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmişti.

EK Kaynaklar *AFP,dpa,Reuters

[UHA Haber Ajansı, 24 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.