Doğu Avrupa’da son dönemde yaşanan gelişmeler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor
BERLİN-UHA HABER / Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğr. Göv. Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Doğu Avrupa’da son dönemde yaşanan gelişmeler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye başladığını açıkladı.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ, Rusya ve Batı arasında artan gerginliğin nedenleri ve Türkiye açısından olası etkilerini Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever’e sordu.
Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Rusya-Batı ilişkilerinin Baltık Denizi’nden Karadeniz’e kadar uzanan Türkiye’ye çok yakın bir bölgede giderek daha da gerginleşmesinin Ankara açısından genel olarak bazı riskleri de içinde barındırdığını söyledi.
.Ankara ile önemli ilişkileri olan aktörler arasında ortaya çıkan bu gerilimin Türkiye’yi doğrudan ve dolaylı olarak ciddi düzeyde etkilemesinin beklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, “Öncelikle Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutuma sahip olduğundan Kırım’ın ilhakını tanımadığı gibi Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün Rusya tarafından askeri olarak tehdit edilmesine de karşı” olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Ukrayna’nın bu dönemde Türkiye’den yeni bir Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı alımını gündeme getirmesinin de şaşırtıcı olmadığını hatırlatarak, Rusya’nın daha önceki satış sürecinde gösterdiği tepkiyi tekrarlamasının da benzer şekilde şaşırtıcı olmayacağının altını çizdi.
Bu bağlamda Türkiye ile Ukrayna arasında derinleşen savunma iş birliğinin Rusya dahil üçüncü ülkelere karşı bir tutum olmadığının Ankara tarafından tekrar vurgulamasının da beklenmeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, şöyle dedi:
“Türkiye’nin Rusya’nın gerek Ukrayna’ya karşı yaptığı askeri yığınağı gerekse Karadeniz bölgesindeki mevcut dengeleri kendi lehine çevirebilecek nitelikteki askeri faaliyetlerinin artışına karşı tutumunu koruması beklenirken taraflar arasında diplomasi kanalının açık tutulması yönünde atılacak adımlar sayesinde Rusya dahil tüm taraflardan olumlu tepki alınabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Polonyalı ve Batılı bazı çevrelerin, Belarus’taki göçmen krizinde göçmenlerin bu ülkeye getirilmesinde “Türk bayraklı uçakların rolünün olduğu”na yönelik iddiaların Ankara’nın bu krizin gelişimini yakından takip etmesini gerekli kıldığına işaret ederek, Türkiye’nin kendisini bu krize dahil etmeyi amaçlayan söz konusu iddiaların geçersiz olduğunu ilgili taraflara gerek diplomasi gerekse kamu diplomasisi kanallarını kullanarak ikna edici şekilde anlatmasının etkili bir adım olacağını ve aynı şekilde Türk bayraklı uçak şirketlerinin düzensiz göçmen riskinin yüksek olduğu Ortadoğu ülkelerinden Belarus’a giden transit yolcuların seyahatlerinde bu yolculara geçici olarak bilet satmama ya da uçağa kabul etmeme uygulamasına geçmesinin de Türkiye’yi bu krizin içine çekme çabalarını boşa çıkarabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, “Sonuç olarak Baltık Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgede yaşanan bu krizlerde kendi dış politika önceliklerini koruduğu görünen Türkiye’nin gerek kriz yönetimi araçları gerekse diplomatik kanallar üzerinden yapacağı girişimlerle Rusya-Batı ilişkilerindeki gerginliğin kontrol altına alınarak azaltılmasında etkin rol oynaması hem gerekli hem de faydalı olacaktır” şeklinde kaydetti.
HABER : Tuba Nur TÜRKELİ
[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]