ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2047 Rakımlı Çemikari Yaylasında Kara Kovan Bal Sağım Töreni Yapıldı

2047 Rakımlı Çemikari Yaylasında Kara Kovan Bal Sağım Töreni Yapıldı
17 Kasım 2021
282
A+
A-

SİİRT-UHA HABER / Bölücü örgütüne karşı sürdürülen başarılı operasyonlar sonucu bölgede tesis edilen huzur ve güven ortamında Siirt’in Pervari ilçesine bağlı 2047 rakımlı Çemikari yaylasında sepet kara kovan balı için sağım töreni yapıldı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre,  Çemikari Yaylasında yapılan bal sağım töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan bu balın tarihi özelliğini ve bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

Ergün Demirhan, “ Yaklaşık 10 bin kovana sahip 13 büyük balcımız bir araya gelerek ilçelerine duydukları bir vefa borcu olarak yüksek kalitede bal üretimi yapmak üzere 2020 yılında Pervari Bal Kooperatifini kurdular. Balcılarımız gönüllü olarak kooperatife 700 kovan vererek Çemikari yaylasında üretime başladılar. Çemikari yaylasında, Kovanların tamamı geleneksel sepet kovanı şeklinde olup üretim gezgin arıcılık olmadan sabit arıcılık şeklinde hakiki, gerçek Pervari Balı üretiliyor” dedi.

2047 Rakımlı Çemikari Yaylasında Kara Kovan Bal Sağım Töreni Yapıldı

Türkiye’nin en kaliteli balını ürettiklerini söyleyen Demirhan, Balda bir kalite unsuru olan prolin değerinin kaliteli balda yaklaşık 500-600 iken, Pervari Bal Kooperatifinin yaylada üretmiş olduğu ballarda prolin değerinin 1100′ ün üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Ergün Demirhan, bu yıl 1000 kovandan 3200 kg verim beklendiğini belirterek, Pervari balının marka değerini arttırmaları gerektiğini ve  kooperatif üyelerinin DİKA teknik destek programı kapsamında “kurumsal kimlik oluşturma, e-ticaret ve kurumsal sosyal medya hesapların kullanımı eğitimi” aldığını ifade etti.

Bu proje ile kooperatifin İnternet sitesi tasarımı ve ayrıca Pervari’ye özel süzme bal kavanozu tasarımı yapılacağını da hatırlatan Demirhan, ayrıca Dika’nın sosyal gelişmeyi destekleme programı (SOGEP) kapsamında kabul edilen 1 milyon hibeli ve 1.750.000 Tl bütçeli “Pervari’den Yayılan Şifa” projesi kapsamında Pervari’de bal paketleme tesisi kurulacağını kaydetti.

2047 Rakımlı Çemikari Yaylasında Kara Kovan Bal Sağım Töreni Yapıldı

Vali Osman Hacıbektaşoğlu da, terörle kararlı mücadele sonucu bölgenin huzura kavuştuğunu, huzur ve güvenle birlikte bölgede tarım ve hayvancılık ve arıcılık üretiminin arttığına vurgu yaptı.

Birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları veren Vali Hacıbektaşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu gün çok özel bir gün yaşıyoruz. Pervari Kara kovan sepet balı hasadı için buraya geldik. Geldiğimiz yer Çemikare yaylası. Hemen şu gördüğümüz Herekol Yazlıca Dağının en yüksek tepesi Herekol burnu. Allaha şükrediyoruz. Yıllardır bir terör belasıyla uğraştık. Ama Allah’ın izniyle; devletimizin, milletimizin gücüyle, birliğiyle, beraberliğiyle, askerimizin, polisimizin ve korucularımızın gece gündüz vatandaşlarımızla omuz omuza verdikleri mücadele ile terörü bir daha gelememek üzere topraklarımızdan attık, atacağız. Dağlarımızda, yaylarımızda patikalarımızda sadece bizim göçerlerimiz, köylülerimiz arıcılarımız, üreticilerimiz ve memleketimizin güzelliklerini görmeyle gelen misafirlerimiz göreceklerdir. Başka hiçbir kimse buralara ayak basamaz basamayacak. Siirt’in tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyeli var. Küçükbaş hayvancılığın yanı sıra Pervari Balı, Siirt Fıstığı, Zivzik Narı bizin önemli marka ürünlerimizdir. Kadimden beri Pervari Balı özellikle Çemikari balı, çok özel bir bal olarak biliniyor. Bu geleneksel üretimi sepet kara kovan balı olarak hiç bir katkı, bir şeker vermeden üretmek için arıcı kardeşlerimiz bir araya geldiler.2020 senesinde kooperatif kurdular. Sadece bu bölgede bin kovanla gezgin olmadan bal üretmektedirler. Bu daha da geliştirilecek. Fenni balcılıkta yapılacak. Bütün fenni analizlerde bu balın çok kaliteli olduğu ortaya çıkıyor. Mutlaka hak ettiği değerini bulacaktır.”

Vali Hacıbektaşoğlu, tarım hayvancılık, enerji, turizm ve madencilik başta olmak üzere birçok sektörde üretimin artırılacağını sözlerine ekledi.

2047 Rakımlı Çemikari Yaylasında Kara Kovan Bal Sağım Töreni Yapıldı

Törende daha sonra özel arıca kıyafetlerini giyen Vali Hacıbektaşoğlu ilk sağımı yaptı.

[UHA Haber Ajansı, 17 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.