ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuraklığın yaşandığı dönemde Ilısu Barajı çok önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuraklığın yaşandığı dönemde Ilısu Barajı çok önemli
7 Kasım 2021
397
A+
A-

MARDİN-UHA HABER /Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın ve ülkemizin giderek artan kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu şu dönemde bu projenin çok anlamlı ve önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’de Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES Açılış Töreni’nde konuştu.

“Ilısu Projesi’ni önümüze çıkarılan nice engellere rağmen tamamladık”

Ilısu Projesi’ni, finansmanından terör örgütünün saldırılarına kadar her aşamasında önümüze çıkartılan nice engellere rağmen tamamladık. Ilısu Projesi’ni engellemek için yürütülen karalama kampanyalarını ve bunların gerisindeki kirli niyetleri unutmadık, unutmayacağız. Bu eser, yeminli Türkiye düşmanlarına da kendi ülkesine ve milletine husumet maruf içimizdeki mankurtlara da verilmiş en güzel cevaptır. Ilısu Projesi, Dicle Nehri üzerinde gerdanlık gibi dizdiğimiz baraj ve hidroelektrik santrallerimizin en büyüğüdür. Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük ikinci gövde hacimli bu barajımız, ön yüzü beton kaplı, baraj tipi bakımından da dünyada ilk sırada yer almaktadır.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

“Türkiye’ye yıllık 3 milyar liralık katkı sağlayacak”

Su depolama kapasitesi yaklaşık 11 milyar metreküpü buluyor. 1200 megavatlık kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santrali olarak Türkiye’ye yıllık 3 milyar liralık fayda sağlayacaktır. Projenin toplam maliyeti 20 milyar lira.

“Kuraklık tehdidi yaşanılan dönemde bu proje çok anlamlı”

Dünyanın ve ülkemizin giderek artan kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu şu dönemde bu projenin çok anlamlı ve önemli olduğuna inanıyorum. Ilısu’nun su ve enerji yatırımı olmanın yanında kültürel dönüşümü sağlayacak boyutu da var.

“Nüfusun artmasına karşılık yağış miktarı değişmemiştir”

Ülkemizin su kaynaklarının bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur.  Su bu yüzyılın en stratetik ve en değerli kaynağıdır. Dünyada son 60 yılda 3 milyardan 8 milyara çıkan nüfusa karşılık yağış miktarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Üstelik iklim değişikliğiyle bağlantılı kuraklık, sel, orman yangını gibi afetler giderek sıklaşmaktadır. Mevcut su kaynaklarının yüzde 70’ten fazlası tarımda yani gıda üretiminde kullanılıyor. Bu durumun gıda üretimine de yansıyacağı anlamına geliyor.

“Su kaynaklarını verimli kullanmak mecburiyet haline gelmiştir”

Türkiye, su zengini bir ülke değildir. İklim değişikliği, artan nüfus ve kentleşme ile birlikte su kaynakları üstündeki baskı giderek artıyor. Yıllık ortalama yağış miktarımız da 574 milimetreyle dünya ortalamasının altındadır. Bu nedenle elimizdeki kaynakları etkin ve tasarruflu kullanmak durumundayız. Geçmişte petrol için verilen mücadelenin önümüzdeki dönemde su kaynakları için yaşanacağı anlaşılıyor. Su kaynaklarımızı verimli kullanmak artık bir tercih değil, mecburiyet haline gelmiştir. Su kaynaklarının tek bir damlasının bile israfına tahammülümüz yoktur.

“284 milyar liralık yatırım yaparak 8817 tesisi hizmete açtık”

Geçtiğimiz 19 yılda su alanında günümüz rakamlarıyla 284 milyar liralık yatırım yaparak 8817 tesisi hizmete açtık. Son 19 yılda inşa edilen ve Cumhuriyet tarihinde yapılanların 2 katından fazla olan 613 barajımızda, 46 milyar metreküp suyumuzu depoladık. Böylece su miktarımızı toplamda 179 milyar metreküpe çıkardık. Aynı dönemde inşa ettiğimiz 1475 sulama tesisiyle yaklaşık 20 milyon dekar alanı sulamaya açtık. Sadece bu alanlardan ülkemiz ve üreticilerimiz yılda 60 milyar lira zirai gelir artışı sağladı. Arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında 266 proje ile 5,2 milyon hektar araziyi, su ve üretim girdilerini azaltarak ekonomik olarak daha verimli kullanılabilir hale getirdik. Halen 3,3 milyon hektar alanda çalışmalar devam ediyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

“Su ile ilgili kısa, orta ve uzun stratejilerle yol haritamızı oluşturduk”

Şehirlerimizin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 271 içme suyu tesisini hizmete açtık. Amacımız her vatandaşın temiz suya ulaşmasını sağlamak. Sel baskınlarına karşı 5 bin 140 taşkın koruma tesisini hizmete sunduk. Su Şurası’nın sonuç belgesini 21 Ekim’de kamuoyuna açıkladık. Böylelikle su ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri belirleyerek suyun geleceğini planlandıklarını ve yol haritasını oluşturduk.

[UHA Haber Ajansı, 07 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.