ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Enerjinin Bugünü ve Yarını’ tartışıldı 

‘Enerjinin Bugünü ve Yarını’ tartışıldı 
5 Kasım 2021
9.321
A+
A-

Advertisement

İSTANBUL-UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi ve ekonomi kanalı A Para’nın düzenlediği, Türkiye 2023 Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Enerjinin Bugünü ve Yarını’ paneli gerçekleştirildi.

Enerjinin Bugünü ve Yarını’ panelinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, DEİK Enerji İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Taha Yıldız, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, Zorlu Enerji Grubu Sektör Başkanı ve ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Ak ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, yıllardır enerji tartışmalarının iklim odaklı yapılacağını ifade ettiğini ve bu tartışmaların artık ete kemiğe büründüğünü söyledi. Bayraktar, “2053 karbon nötr hedefi önümüzde çok muazzam bir hedef olarak belirdi. Tüm kurumlar ve unsurlarla bu yeni bir döneme hazırlanmamız gerekiyor. Dünyadaki enerji emisyonunun yüzde 70’inden enerji tüketimi sorumlu. Sanayi ve ulaştırmadaki tüketimi de dikkate almalıyız. Paris Anlaşması onay sürecine kadar Türkiye Ek1 ülkesi olarak konumlandırılmasının haksızlığını dile getirdik. Mutlak emisyon azaltımı büyüyen ekonomide zorunlu bir hedef olarak getirilemezdi, ki nihayetinde bunu kaldırarak anlaşmayı imzaladık” dedi.  

Enerji dönüşümünde bildiğimiz her şeyi unutmamız gerektiğini ve tüm alanların değişeceğini kaydeden Bayraktar, sanayicinin buna göre pozisyon alması gerektiğini dile getirdi. Bayraktar, “Enerjide AB’de karbon piyasasından konuşuluyor. Karbon fiyatı 60 Euro/ton, bugün Türkiye’de bu fiyatı alıp elektrik fiyatlarına yansımasına bakarsan yüzde 40 elektrik fiyatlarının artması anlamına geliyor ve bunun enflasyona etkisi de 1.8 puan… “ diye konuştu.  

Enerjide dönüşüme dünyanın daha rasyonel, daha esnek bakması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Herkesin elektriğe enerjiye ihtiyacı var ve bunu kesintisiz, kaliteli sağlamak gerekiyor. Bazı ülkelerin nükleer enerjiye hayır deme lüksü var, ama dünya iklim değişikliğiyle mücadelede çaba ortaya koyacaksa nükleer olmazsa olmaz. Esnek olmamız, gerçekçi olmamız lazım. 2053 karbon nötr hedefi için kurulu güneş gücünün 8-10 katına çıkarmamız lazım” dedi.  

‘Enerji kritik, sigortalama oranı yüzde 100 olmalı’ 

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise arz talep dengesizliğinin fiyatlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi açısından önemli olduğunun altını çizerek, “Bu etkileri hiç hissetmememiz mümkün değil. Bu etkilerin yakın zamanda da geçmeyeceğimi görüyoruz. Umarım çok ağır bir kış olmaz. Dünya çapında depolarda bir eksiklik var” diye konuştu.  

Erdem, “Sayın bakanımızın değindiği konunun, hepimizin gönlüne yakın olması ve her türlü kararımızı etkilemesi lazım. Enerji verimliliği bugün geçen seneki fiyatlarla baksak, Türkiye’deki enerji piyasaları 600-700 milyar civarındadır. Buradan yüzde 10 tasarruf inanın bana çocuk oyuncağı. Ofisi, evi ısıtırken, aracı sürerken… Bu gerçeği kabullenip kişisel ve kurumlar olarak enerji verimliliğine gitmemiz gerekir diye düşünüyorum” dedi. 

Zorlu Enerji Grubu Sektör Başkanı ve ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Ak, karbon nötr ve yeşil enerjiye geçiş için belirlenen 2050 yılının aslında yarından da yakın bir süreç olduğunu belirterek, “Hidrojen yakıtları karbon nötre geçmek için çok önemli. Biz elektrikli araçları hayal ediyoruz,  ama bunun yanı sıra hidrojen yakıtlarda da bir değişim süreci içinde olunacağını düşünüyoruz.  Avrupa da bu konuda yatırım yapıyor. Elektrikli araçlar da hızlandı. Geçen sene elektrikli araç satışları bütün Avrupa’da yüzde 20 civarında arttı. Dizel araçlar artık yavaş yavaş hayatımızdan çıkarken, elektrikli araçlar girmeye başladı. TOGG’un eklenmesiyle biz Türkiye’nin de bu yolda daha hızlı hareket edeceğimize inanıyoruz” dedi. 

SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov Türkiye’nin enerji alanında son yıllarda çok doğru adımlar attığının altını çizerek, Türkiye için bir tehlike görmediğini söyledi.

Gahramaov, “Biz Socar olarak geçen yıl 200 bin ton karbon emisyonu azalttık, 400 bin ton su tüketimi tasarruf ettik. Bunun devamı gelmelidir. Enerji sektörüne büyük yükümlülük düşüyor. Kömürün finansmanı ile ilgili büyük ülkeler finansman vermeyeceğini açıklıyor. Bu da bizim sektörümüze büyük yükümlülük getiriyor” dedi. 

Enerji sektörünün stratejik ve kritik bir sektör olduğunun altını çizen Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli de sektördeki yüzde 70 civarında olan sigortalanma oranının yüzde 100’e çıkarmayı en önemli hedef olarak gördüklerini belirtti. Atilla Benli şunları söyledi:  

“Sigortalanma oranı diğer sektörlere göre enerjide daha iyi, yüzde 70 civarında. Kritik bir sektörün üretiminin kısıntıya uğraması, risklerle karşılaşması, diğer sektörlerdeki risklere göre, stratejik anlamda önemli. Yüzde 100 penetrasyon, yüzde 100 sigortalanma oranı da en önemli hedeflerimizden biri. Gemilerden, kuyulara teminat veren şirket gururunu yaşıyoruz. Yatırımları teminat anlamında desteklemeye devam edeceğiz.” 

DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Yardımcısı Ahmet Taha Yıldız da Türkiye’nin enerji üretim kaynaklarının oluşturulmasında ciddi yol aldığını dile getirerek, “Türkiye için bundan sonraki aşamada teknolojinin üretilmesi ve oluşan kurumsal kapasitenin ihraç olacağını düşünüyoruz. Türkiye bu anlamda kendini çok geliştirdi ve ihraç edilebilir hale geldi” diye konuştu. 

Güçlü sponsor desteği 

Türkiye 2023 Zirvesi Bellona, TOKİ, Emlak Konut, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri, PayCell, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve Vakıf Yatırım ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Zirvede Astaş Holding, Mandarin Oriental Bosphorus İstanbul, Avrupa Konutları, DAP Yapı, GAP İnşaat, İstanbul Airport, Kalyon Enerji, Kuzey Marmara Otoyolu, Limak Holding, Socar ve Türkiye Sigorta cosponsor olarak yer aldı. Türkiye 2023 Zirvesi’nin destek sponsorları ise Akdeniz Chemson, Cargill, Cengiz İnşaat, Denizbank, Doğuş Grubu, Eti Maden İşletmeleri, Fuzul İnşaat, Philip Capital, Shell ve Trendyol oldu. 

HABER : Veysel KAVRAYAN

[UHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.