enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
00:30 CHP’li İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Işık, “Gaziemir’in ekonomik sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırım”
00:29 Kocaeli’nin Derince ilçesindeki, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin inşaatı durdu!
00:25 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, 2025 yılı büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İklim Zirvesi’nde 100 milyar dolar kavgası

İklim Zirvesi’nde 100 milyar dolar kavgası
4 Kasım 2021
449
A+
A-

ROMA-UHA HABER / Glasgow’daki İklim Zirvesi’nde yoksul ülkeler zenginleri mali yardım taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirdi. Yılda 100 milyar dolarlık iklim yardımı hedefinin ancak 2023’te tutturulabileceği öngörülüyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen BM İklim Zirvesi’nin dördüncü gününe, iklim değişikliğine karşı mücadelenin nasıl finanse edileceği konusu damgasını vurdu.

Dünyanın en az gelişmiş ülkelerini temsil eden grubun sözcülüğünü yapan Butan hükümet temsilcisi Sonam Puntşo Wangdi, sanayi ülkelerini sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmaya ve mali yardımlarla ilgili taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

“Artık daha fazla bekleyemeyiz” diyen Wangdi, gruba dahil 46 ülkede toplam 1 milyar insanın yaşadığını belirterek bu ülkelerin küresel emisyonların sadece yüzde 1’inden sorumlu olduğuna işaret etti.

Sözcü, “İklim krizine en az katkıyı yapan biziz. Ama aynı zamanda her gün iklim değişikliğinden etkileniyoruz. Bizler burada alınacak kararlara bağımlıyız” ifadelerini kullandı.

100 milyar dolar eleştirisi

En az gelişmiş ülkeleri temsil eden Wangdi, sanayi ülkelerinin az gelişmiş ülkelere taahhüt ettiği yılda 100 milyar dolarlık hedefe hala ulaşılamamasını da eleştirerek yardımların “çok az miktarda ve çok geç” geldiğini kaydetti.

Sanayi ülkeleri 2009 yılında Kopenhag’da düzenlenen iklim zirvesinde, yoksul ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ve yeşil enerji için yardımların sürekli artırılması ve 2020 yılından itibaren yılda 100 milyar dolara ulaşması taahhüdünde bulunmuş, bu taahhüt 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşmasında da vurgulanmıştı.

Ancak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre 100 milyar dolar hedefinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tutturulabilmesi mümkün olmayacak.

Zirveye çevrecilerin dünya liderlerini eleştirdiği protesto gösterileri eşlik ediyor.
Zirveye çevrecilerin dünya liderlerini eleştirdiği protesto gösterileri eşlik ediyor.

İklim Zirvesi’nde konuşan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, sanayi ülkelerinin yılda 100 milyar dolarlık mali taahhütlerine bağlı olduklarını ve bu hedefin gelecek yıllarda tutturulacağını vurguladı. Paranın iklim koruma ile iklim değişikliğinin etkileriyle mücadeleye harcanacağını belirten Sunak, az gelişmiş ülkelere hitaben, “Korona ve iklim değişikliğinin getirdiği çifte trajedi nedeniyle perişan halde olduğunuzu biliyoruz. Bu nedenle 100 milyar dolarlık kaynak hedefini yerine getireceğiz” diye konuştu.

Hedef ancak 2023’te tutturulabilecek

Sanayi ülkelerinin taahhütlerini yerine getirmemesi, Paris İklim Anlaşması’nın hayata geçirilmesi önündeki en önemli engellerden birini oluşturuyor. Bu nedenle İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapan İngiltere, zirve öncesinde Almanya ve Kanada’yı mali yardımların hayata geçirilmesiyle ilgili bir plan oluşturmakla görevlendirmişti.

Zirvede konuşan Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth, plan çerçevesinde sanayi ülkelerinin 2022 yılında 100 milyar dolar hedefine “çok yaklaşacaklarını”, hatta ulaşabileceklerini, ancak 2023 yılında “kesinlikle” bu hedefin tutturulacağını kaydetti. Flasbarth, 2024 ve 2025 yıllarında bu miktarın üzerine çıkılarak geçmiş yıllardaki açığın kapatılacağını belirtti.

Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson da zengin sanayi ülkelerine özel bir sorumluluk düştüğünü belirterek “İklim değişikliği ya da karbondioksit emisyonlarının asıl nedeninin gelişmiş ekonomiler olduğunu hepimiz kabul ediyoruz” dedi.

Özel sektörden katılım

Zirve çerçevesinde dünyadaki sermayenin yüzde 40’ına denk gelen 130 trilyon dolarlık portföye sahip “Glasgow Sıfır Hedef İçin Mali İttifak” (GFANZ) grubu da emisyonların sıfırlanması hedefine katkı taahhüdünde bulundu.

Dünya çapında 45 ülkeden 450’yi aşkın banka, sigorta ve varlık yönetimi şirketinden oluşan grup, ekonomide karbondioksit salınımının azaltılması hedefine yönelik çalışmalar yürütecek. GFANZ’a başkanlık eden BM İklim Özel Temsilcisi Mark Carney, önümüzdeki otuz yılda 100 trilyon dolarlık katkı yapılabileceğine işaret etti.

EK Kaynaklar *AFP,dpa

[UHA Haber Ajansı, 04 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.