Alman ihracatçılar Türkiye’nin menşe şahadetnamesinden şikayetçi
BERLİN-UHA HABER / Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, 2021 Dış Ticaret Raporu’nu açıkladı. Türkiye ile ticaretin önündeki engellerin arttığı belirtilirken, Alman ihracatçıların en çok şikayet ettiği konu yine menşe şahadetnamesi.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’den aktardığı Elmas Topcu’nun haberine göre, Almanya Türkiye’nin en önemli ticari partneri ve Türkiye’de en çok yatırımı olan ülkeler arasında önde geliyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Türkiye’de son 18 yılda en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında Almanya üçüncü. Almanya Dışişleri Bakanlığı verilerine göre de iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 36 milyar 600 milyon euro oldu. Türkiye’de yatırımları veya iştiraki olan Alman şirketlerinin sayısı da 7 bin 400 olarak belirtiliyor. İki ülke ayrıca, 2018 yılında da Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi ile (JETCO) ile Almanya-Türkiye Enerji Forumu’nu kurarak siyasetten ve ekonomiden temsilcilerle diyalog forumları oluşturdu.
Türkiye’ye ihracat yapan Alman şirketler ise 2018’den itibaren giderek arttığını beyan ettikleri bürokratik engellerden şikayetçi. Almanya’daki 79 ticaret ve sanayi odasının örgütlü olduğu çatı kuruluşu Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin (DIHK) 2021 Dış Ticaret Raporu’nun Türkiye bölümünde 2018’den bu yana bürokratik engellerin artmasından, özellikle de giderek artan menşe şahadetnamesi talebinden şikayet ediliyor.
En büyük sorun menşe şahadetnamesi
Menşe şahadetnamesi, adından da anlaşılacağı üzere bir ürünün kökenini ortaya koyan belge. Ve aslında Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması gereğince serbest dolaşım için şart değil. 1995’te kabul edilen, 1996’da da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması, iki taraf arasında belli ürünlerin gümrüksüz veya miktar sınırlaması olmaksızın serbest dolaşımını mümkün kılıyor. Uygulama için A.TR diye nitelenen belge yeterli, ilaveten menşe şahadetnamesi şart koşulmuyor.
Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ise, Türkiye’nin, serbest dolaşımı mümkün kılan A.TR belgesine ilaveten 1 Mart 2018’den beri giderek daha fazla ürün için menşe şahadetnamesi de talep etmeye başladığını rapor ediyor. Bürokratik açıdan ticareti zorlaştırıcı bulunan bu belgeyi şirketler, belli şartları yerine getirmeleri halinde Alman Ticaret ve Sanayi Odaları’ndan (IHK) alabiliyor ve Türkiye’ye ihracatta beyan ediyor. Belgenin maddi yükü de var.
Sadece Ticaret ve Sanayi Odaları’nın menşe şahadetnamesi çıkarması için gerekli belge giderinin 10 euro olduğu ki bunun menşe şahadetnamesi uygulamasındaki en düşük kalem olduğu belirtiliyor. Alman ihracatçı şirketlerin AB’de veya üçüncü ülkelerdeki üreticilerinden malın ham madde kaynağı ile orijinin deklarasyonu için tedarikçilerinden istedikleri belge talep süreçleri ve onları tamamlama işlemleri ise işin en meşakkatli ve en pahalı kısmı sayılıyor.
[UHA Haber Ajansı, 02 Kasım 2021]