ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suya Kanmış Hatun Kimdir, Türbesi Nerededir?

Suya Kanmış Hatun Kimdir, Türbesi Nerededir?
23 Ekim 2021
959
A+
A-

KAYSERİ-UHA HABER / Kayseri’nin en eski vakıflarından birisine ismini veren Suya Kanmış Hatun Binti Abdurrahman kimdir? Hangi dönemde yaşamıştır? İsmi neden ‘Suya Kanmış Hatun’dur? Keramet sahibi Osmanlı hatunlarından olan Suya Kanmış Hatun’u sizler için araştırdık.

Yurtta sulh, cihanda sulhOsmanlı dönemi hayırseverlerinden Suya Kanmış Hatun Binti Abdurrahman’ın kesin ismi tam olarak bilinmemektedir. Türbesi, Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Yanıkoğlu Mahallesi’nde bulunmaktadır. II. Beyazıt döneminde yaşamış bir bilge hatundur.

Kulaktan kulağa aktıralın hikayesine göre, Osmanlı ordusu sefer için doğuya giderken Kayseri’de konaklar. Suya Kanmış Hatun da bir testi su ile orduyu karşılar. O testiden bütün askerler içer ve su bitmez. Bu kerametten haberdar olan padişah, Suya Kanmış Hatun’a araziler hediye eder.

Suya Kanmış Hatun Binti Abdurrahman Vakfı da bu arazilerden elde edilen gelirle 1511 yıllarında kuruldu. 510 senedir (2021 senesine göre) hizmetlerine devam ediyor. Vakıf, yolda kalmışlara, fakir fukaraya, ilim tahsil eden talebelere yardım etmeyi sürdürüyor.

Suya Kanmış Hatun Türbesi

Kayseri’nin en eski vakıflarından birine ismini veren Suya Kanmış Hatun’a ait Yanıkoğlu Mahallesi’ndeki türbenin bir kitabesi bulunmamaktadır. Bu nedenle yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kesme taştan, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı altı ayaktan meydana gelmiş olup, üst kısmı yıkılmıştır. Kalan izlerden, üzerinin konik bir çatı ile örtüldüğü anlaşılmaktadır. Melikgazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla türbenin kubbesi onarılarak ve çevre düzenlemesi yapılıyor.

BİR TARİHİ SİMGE DAHA YENİDEN HAYAT BULDU

Suya Kanmış Hatun Türbesi Restore Edildi

Kayseri Melikgazi Belediyesi Yanıkoğlu Mahallesi’nde bulunan Suya Kanmış Hatun Türbesi‘ni restore ederek yeniden hizmete kazandırıyor.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, restorasyon çalışmalarında sona gelinen Suya Kanmış Hatun Türbesi‘nde çevre düzeni çalışmasının yapıldığını hatırlatarak, günümüze kadar 510 senedir hizmet eden Suya Kanmış Hatun Türbesi‘nin ilginç bir hikayesi olduğunu söyledi.

Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Buranın kurucusunun ismini verdiğimiz hayırseverimiz Osmanlı ordusu sefere giderken buradan orduya testi ile su ikram etmiş ve su hiç bitmemiş, keramet göstermiş. Padişaha kadar bu haber gidince padişah birçok araziyi kendisine hediye etmiş. Ve bu hatun bu arsalardan bir hayır vakfı kurmuş. Buranın üst kubbesi daha önceden çökmüş. Dolayısıyla şimdi restorasyon kararı aldık ve uyguladık. Türbenin beden duvarlarındaki yıpranmış hasarlı taşlar yenileriyle değiştirdik. Yapının mevcutta olmayan iç kubbesi ve külahı restorasyon projesine uygun olarak tamamlandı. Melikgazi’nin tarihi yapısına yönelik yaptığımız çalışmalar ile referans olan Türkiye’de örnek gösterilen Melikgazi Belediyemiz, yok olmaya yüz tutan tarihi yapılara sahip çıkmaya devam ediyor. İlçemizde tarihi değerleri yaşatmak için çalışmalar yapıyor önemli tarihi yapıları restore ederek günümüze kazandırıyoruz. Restorasyon işinden sonra tekrar hizmete açılacak. Hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.