ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jim Mellon: Sağlıklı yaşam için üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeli

Jim Mellon: Sağlıklı yaşam için üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeli
9 Temmuz 2021
2.436
A+
A-

UHA HABER / Milyarder iş adamı ve hayırsever Jim Mellon ile tarım devrimi ve yaşam boyu çalışmaları üzerine sohbet ettik. Mellon, önümüzdeki yıllarda insanların sağlıklı yaşamak için üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişeceğini söylüyor.

Jane Witherspoon - Gitex 2020 - Synergising the Mind and Technology Economyİş adamı, ayrıca yaşlıların daha sağlıklı kalacağı formül üzerindeki çalışmaların kısa süre sonra sonuç vermesini beklediğini söyledi.

Jane Witherspoon, Euronews: Röportajın bu bölümünde bize iş adamı, hayırsever ve dünya eğitimcisi Jim Mellon katılıyor. Bunu söylemek doğru mu?

Jim Mellon, İş adamı: “Bence dünya eğitimcisi biraz görkemli ama ben kesinlikle bir iş adamıyım ve ara sıra bağış yaparım. Bu yüzden ikincisinin de doğru olduğunu düşünüyorum.”

Euronews: “Şu anda gelmekte olan tarım devrimi hakkında konuşuyorsunuz. Bir kitabınız var, ‘Moo’s Law’. Bunun arka planından biraz bahseder misiniz?”

Jim Mellon: Sağlıklı yaşam için üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeli  | Euronews Jim Mellon: “Siz ve ben, pandeminin talihsiz bir yan etkisi olan maskelerimizi takmıştık. Peki bu salgın nereden çıktı? Muhtemelen Uzak Doğu’daki yanlış gıda uygulamasından. Bir sonraki salgın nereden gelecek? Muhtemelen Uzak Doğu’da yanlış uygulanan yiyeceklerden. Antibiyotiklerin yüzde 80’i çiftlik hayvanlarına gidiyor ve bu da kontrolden çıkan gerçek bir bakteriyel enfeksiyon riskine neden oluyor ve antibiyotikler işe yaramıyor. Bu yüzden pandemi riskini azaltmak için bir şeyler yapmalıyız. Şu anda hepimizin endişe duyduğu küresel ısınmaya neden olan tüm küresel emisyonların yüzde 20’si yoğun hayvancılıktan geliyor. Yani yoğun bir şekilde hayvan çiftliği yapmamış olsaydınız ve etleri fabrikalarda yetiştirseydiniz, bu emisyona sahip olmazdınız. Emisyonların beşte biri ortadan kaldırılabilir, ki bu harika. Her yıl 80 milyar hayvan, iki trilyon balık insan tüketimi için öldürülüyor. Bunun ortadan kaldırılabileceği noktaya gelebiliriz. Ve bu benim için motive edici bir sebep. Bu yeni tarım devrimi hakkında pek çok iyi şey var ve bu şu anda gerçekleşiyor.”

Euronews: “Bu, mevcut endüstriler için ne anlama geliyor?”

Jim Mellon: “Bu çok iyi bir soru. Yani et üreten çiftçilerin durumunda, yapacak başka bir şey bulmaları gerekecek. Madencilerin 1950’lerden 1990’lara kadar yapacak başka bir şey bulması gibi ya da at ve araba sürücülerinin motorlu araç geldiğinde yapacak başka bir şey bulması gibi. Ancak ilerleme her zaman yeni, daha yüksek ücretli ve daha iyi işler üretir. Ve çiftçilik yıpratıcı bir meslek. Bu çok güvencesiz bir meslek. Ve belki de yaptığımız şeyden kaynaklanan yeni endüstriler genel olarak insanlar için daha iyi olacak. Ve böylece değişim olacak, ama değişim her zaman iyidir.”

Euronews: “O halde küresel gıda endüstrisinin geleceği için ne öngörüyorsunuz?”

Jim Mellon: Sağlıklı yaşam için üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeli  | Euronews Jim Mellon: “Öngörülerim üç yönlü. Her şeyden önce, önümüzdeki on yıl içinde, şu anda bildiğimiz şekliyle, süt üretmek için sağılan inekler olan ve daha sonra peynire, yoğurda ya da her neyse ona giden süt ürünleri yok olacak. Bu düşüşte olan bir endüstri. İkincisi ette, dünyadaki etin yarısı şu anda aşina olduğumuz türden bitki bazlı olacak veya etin laboratuvarlarda çok yüksek özelliklerde üretildiği ve türlerin en iyisi ile aynı olduğu hücre bazlı tarım olacak. Ve 10 yıl içinde dünyadaki balıkların yarısı aynı tür üretimden gelecek. Balık gerçekten alakalı bir şey, çünkü geçmişte çok fazla balık yerseniz, bu sizin için iyi olmuştur. Günümüzde üretilen balıkların yarısı balık çiftliklerinde üretildiği için balıklarda mikro plastikler, toksinler, birçok antibiyotik var. Haftada iki kezden fazla balık yemek iyi değil.”

Jane Witherspoon - Gitex 2020 - Synergising the Mind and Technology EconomyJane Witherspoon,  Euronews: “Orada, antibiyotiklerden ve daha sonra insanlar tarafından tüketilen gıda gruplarına girmekten, sanırım küresel düzeyde yapılması gerekenlerden ve önlem alındığından emin olmak için hükümet düzeyinden bahsediyorsunuz?”

Jim Mellon: “Demek istediğim, antibiyotikler bir şey. Elinizde şeker, tuz, dünyada bu kadar çok hastalık yaratan tüm kötü şeyler olduğunda, bilirsiniz, bir salgın vardır. Herkes diyabeti bilir ve bunun nedeni yiyeceklere gelen şeker miktarıdır. Şöyle anlatacak olursam, 1980’lerde Çin’de nüfusun yüzde 1’i şeker hastasıydı, bugün tahmin edin yüzde kaç?”

Euronews: “Muhtemelen dört katına mı çıktı?”

Jim Mellon: “Yüzde 13’tür. Yani 13 kat arttı ve tamamen Batı diyetinin ve özellikle şekerin getirilmesinden dolayı. Bu nedenle, şu anda gıda şirketleri birçok durumda insanlara abur cubur satıyor.”

Euronews: “İlerleme konusunda endişelenmemiz gereken küresel kaynaklarımızdan biri su mu?”

Jim Mellon: “Kesinlikle. Su tamamen yanlış yerlerde. Biliyor musunuz bilmiyorum ama gezegendeki su miktarı dünya var olduğundan beri aynı. Tamamen aynı miktarda su sadece yanlış şekilde dağıtılıyor. Bir kilo sığır eti üretmek için on beş bin litre su gerekiyor. Bu çok büyük bir su israfı. Bu yüzden su kullanımını azaltmak için bir şeyler yapmalıyız. Bu çok iyi bir nokta. Hücre tarımı, bitki bazlı gıdalar, geleneksel tarımda kullanılan suyun çok küçük bir kısmını kullanır.”

Euronews: “Kampanya yürüttüğünüz ve dahil olduğunuz diğer büyük şey, yaşam süresiyle ilgili. Ve şirketiniz “Juvanessence”, bize bundan bahseder misiniz?”

Jim Mellon: “Bu daha geleneksel olarak farmasötik, bu benim biyoteknolojideki geçmişim, insanların geç yaşlarında daha sağlıklı olmalarını sağlayacak terapiler geliştirmeye çalışıyor. Mutlaka daha uzun yaşamak değil, ama yaşlı ve yıpranmış olmaktan ve osteoartrit ya da onun gibi bir şeyiniz olduğu için ayaklarınızın üzerinde çok kırılgan olmaktansa, bu hastalıkların etkisini azaltmak için bir yöntem üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki on yıl içinde bunu yaparak önemli bir etki yaratabileceğimizi düşünüyoruz.”

Euronews: “Kök hücre yoluyla mı?”

Jim Mellon: “Kök hücreler organ yenilenmesidir. Ancak, yaşlandıkça daha fazla elde ettiğimiz hücreler olan örneğin yaşlanan hücreleri ortadan kaldıran ilaçlar, osteoartrit gibi şeylere neden olur. Kırılganlık eksikliği, istikrar eksikliği, bunları ortadan kaldırabilir ve sonra insanlara bazı işlevleri geri yükleyebiliriz.”

Euronews: “Yaşlı nüfusa yaklaşımımız açısından sosyal bir değişime ihtiyaç var mı?”

Jim Mellon: Sağlıklı yaşam için üretim ve tüketim alışkanlıkları değişmeli  | Euronews  Jim Mellon: “Umduğum şey, insanlar yaşlılıkta daha sağlıklı hale geldikçe, sürekli bakıma, empatik bakıma, sosyal bakıma daha fazla para yönlendirilebilir ve yaşam sonu bakımına daha az para harcanır, bu da tüm sağlık harcamalarımızın üçte ikisi anlamına geliyor. Bunu azaltmak istiyoruz, böylece para harcamak için serbest bırakılabilir, bu, yaşlı insanları sosyal olarak meşgul eder, onlara yapacakları şeyler verir, zihinlerini meşgul eder. Bugün bunama, nüfusun yüzdesi açısından azalıyor, bu iki, üç şeyle bağlantılı. Biri genetik. İkincisi şeker. Ne kadar çok şeker tüketirseniz, bunama olasılığınız o kadar artar. Üçüncü şey sosyalleşme. Sosyal etkileşim bunamayı önler. Bunda hiç şüphe yok.”

Euronews: “Avrupa’ya baktığımızda, Brexit’in gerçekleştiğini gördük ve ardından pandemi vurdu, ekonomik olarak geri dönebilecek miyiz?”

Jim Mellon: “Evet, İngiltere pandemi öncesi seviyesine geri döndü. Avrupalıların biraz geride kaldığını düşünüyorum ama bunun nedeni aşılama programlarının çok geride kalmasıydı. Ama o noktaya gelecekler. Amerika şu anda tamamen patlama yaşıyor gibi görünüyor, ancak bunun çoğu büyük miktarda para basılmasından kaynaklanıyor. Bildiğiniz gibi çok para basarsınız, parayı devalüe edersiniz, enflasyona yol açarsınız. Yani enflasyonun başlangıcını görüyoruz. Tüm bu parayı basmanın iyi bir şey olup olmadığına dair bir karar. Ama şimdi pandemiden çıktığımıza göre, dizginleri biraz daha sıkmaları gerekiyor, çünkü enflasyon olmadan tüm bu fazla paraya sahip olamazsınız, bu çok yıkıcı ve özellikle yoksul insanlar için, çünkü tasarrufları mahvediyor. Sadece onları yok ediyor. Kelimenin tam anlamıyla, enflasyon bunu yapar.”

koronavirüs stresini atmak” için Dubai'deki sağlık ve spa merkezleri -  (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Söyleşi : Jane Witherspoon, Euronews

[UHA Haber Ajansı, 09 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.