ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı: Yurtdışında maden aramak gerekiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı: Yurtdışında maden aramak gerekiyor
8 Haziran 2021
626
A+
A-

UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi tarafından T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde düzenlenen 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi madenciliğin geleceğinin tartışıldığı oturumla sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, madenlere karşı çok büyük bir negatif algı olduğunu, ancak madenciliğin hayatımızın her alanında vazgeçilmez ürünlerde yer aldığını vurguladı.

Şeref Kalaycı, “Madencilikte sıkıntıların farkındayız ve madenciliğin gelişmesi gerektiğini biliyoruz. Ayrıca bizim sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da maden aramamız gerekiyor” dedi.

Zirve kapsamında düzenlenen özel oturumda madenciliğin yerini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, madenlerin yokluğuna katlanılamayacak bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, bunun pek farkında olunmadığına dikkat çekti. Kalaycı, hayatımızda madenciliğin önemli bir yeri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Cep telefonumuzda 30’un üzerinde maden var. Tüm eşyalarımız madenden yapılıyor. Türkiye maden açısından aslında çok zengin bir ülke. Çok büyük ölçekli madenlerimizi önümüzdeki yıllarda göreceğimizi düşünüyoruz. Madenlerle ilgili algı çok negatif. Dünyanın en büyük altın madenini bulduğumuzu söylesek, doğalgaz keşfinden daha fazla gelir getireceğimizi söylesek, ülkenin yarısı bundan memnun olmaz. Ağaç keseceksiniz, havayı ve çevreyi kirleteceksiniz diye konuşur. Böyle bir algı var. Ama madenler ilgili bakanlıklar tarafından çok sıkı denetleniyor. Türkiye’de madencilik yapmak çok zor. Doğası gereği riskli bir iş. Madenciler çalışırken ciddi riskler alıyor.”

Bakanlık olarak madencilerle beraber konuşarak bu konuda yasal adımlar attıklarını vurgulayan Kalaycı, “Madencilerin önünü açacak yasa hazırlıyoruz. Madenciler çok sayıda bakanlıkla muhataplar. Finansmanla ilgili problemleri var. Madenlerini ipotek verip, kredi çekemiyorlar. Madencilikte sıkıntıların farkındayız ve madencilerin gelişmesi gerektiğini biliyoruz. Ayrıca bizim sadece yurtiçinde değil yurtdışında da maden aramamız gerekiyor” diye konuştu.

‘Madenciler ağacı kesmek toprağı kazmak zorundadır’

Zirve kapsamında ‘Pandemi Sonrası Madencilik‘ başlığıyla düzenlenen panelin moderatörlüğünü Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Önal üstlendi.

Panelde konuşan Türkiye Madenciler Derneği  2. Başkanı ve Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, “Biz eğer kendi topraklarımızdaki öz kaynaklarımızı harekete geçiremezsek dışa bağımlılıktan kolay kolay kurtulamayız. Bu tüm madenler için geçerli. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 2.4 milyar dolarlık altın üretildi. Ama buna rağmen 25 milyar dolarlık altın ithal ettik. Bu işi iyi yapmamız gerekiyor. Bergama’yı hepimiz biliyoruz. Orada ağaç yetişmeyecek dediler. Bugün oradaki durum ortada. Üretmemek mi vatanseverliktir? Yoksa ülkeyi koruyarak üretmek mi? Üretilen 42 tonun yaklaşık 11 tonu devletin kasasına giden miktar. Türkiye kısa sürede 100 ton altın üretme kapasitesine sahip. Madenciler ağacı kesip toprağı kazmak zorundadır. Bir hekimin ameliyat anına bakamazsınız, ama işlem bittikten sonra bakabilirsiniz. Madencilik de böyledir. İşletme anında gürültü, toz, yeraltı sularının kirlenme risklerini minimize edip çalışmak mümkündür” diye konuştu.

‘Yeşil enerjinin maliyetinin büyük kısmı madenlerden’

TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ise enerji ve maden sektörünün birbiriyle çok ilintili olduğunu belirterek, madenciliğin çağları açıp kapatan bir sektör olduğunu kaydetti. Teknolojiyi düşündüğümüzde yine madenciliğe dayalı bir çağ yaşandığını söyleyen Kırşan, madenler olmadan yaşamı sürdürmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Kırşan, küresel ekonomi geliştikçe madenlere olan talebin arttığını dile getirerek, “Yeşil enerjiye geçeceğiz, ama bunun arka planı ne olacak? Madenler olmadan yeşil enerjiye geçmek mümkün değil” diye konuştu.

Yeşil enerji üretiminde madenciliğin büyük ihtiyaç olduğunu kaydeden Kırşan, yeşil enerji maliyetlerinin büyük kısmının madenlerden oluştuğunu belirtti. Kırşan, yeşil enerjiye geçiş hızını da madenlerin belirleyeceğini dile getirdi.

‘10 yılda arama ruhsatları yüzde 84 geriledi’ 

M Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Maden ihracatımız yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olarak gerçekleşiyor. Bunun büyük bölümünü doğal taşlar oluşturuyor. Üretim olmazsa ihracat gerçekleştirilemiyor. 650 renkte doğal taş mevcut Türkiye’de. Bu konuda dünyada bir numara diyebiliriz. Yapı malzemeleri içerisinde karbon salınımı en düşük olan ürün doğal taş. Milyonlarca yıl önce oluşmuş. Üretiminde bir karbon salınımı gerçekleşmiyor. Biz son 10 yılda arama ruhsatlarında yüzde 84 gerileme yaşamışız. İşletme ruhsatlarında yüzde 14 gerileme yaşamışız. Yasaklı alanlarda zaten madencilik faaliyeti yürütemiyorsunuz. Bu konuda bir yanlış anlama var. Verilen ruhsatlı alanların bir bölümü özel alanlardan oluşabiliyor ve o özel alanlarda işlem yapılamıyor. Maden sektörü orman sektörüne girmekte zorlanıyor. Maden oradaysa biz de orada çıkarmak zorundayız. Daha sonra orayı rehabilite edebiliriz. 20-30 yılda çok güzel yeni ormanlar üretebileceğimizi gördük” şeklinde konuştu. 

‘Kömürün enerjideki payı çok düşmeyecek’ 

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan kömürün an itibariyle enerji talebini karşılayan en önemli üç kaynaktan biri olduğunu ve petrolden sonra ikinci sırada bulunduğunu söyledi.

Dünya enerji talebinin yüzde 27’sinin kömürden karşılandığını kaydeden Erdoğan, uluslararası kuruluşların projeksiyonlarının önümüzdeki 20-30 yılda kömürün payının değişmeyeceğini gösterdiğini belirtti.

Dünyanın elektrik üretiminde de kömürün yüzde 38 pay aldığını hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’de yerli kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 18’ler mertebesinde. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji santrallarının sisteme entegre olmaları için kömür santralları kaçınılmaz santrallardır. İthal kör geçen yıllarda 50 dolardayken, 91 dolara yükseldi. Kendi kömürlerimiz ile orta ve uzun vadede ithal kömürü ikame edecek adımlar atmalıyız” diye konuştu. 

HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 08 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.