ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
06:55 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
06:28 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Terörsüz Türkiye hedefi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
00:49 Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımız insanlık cephesinin en gür sesidir
20:21 Özgür Özel’in rakibi Dilek İmamoğlu mu olacak
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Büyük Oyun’un Kalbi Fergana: Kırgızistan – Tacikistan Krizine stratejik bir bakış

‘Büyük Oyun’un Kalbi Fergana: Kırgızistan – Tacikistan Krizine stratejik bir bakış
3 Haziran 2021
720
A+
A-

UHA HABER / Kırgızistan ile Tacikistan arasında 28 Nisan’da Golovnoy su dağıtım şebekesinin kontrolü etrafında başlayan gerginlik, iki ülke halkının birbirine taş atmaya başlamasıyla ertesi güne kadar devam etti ve çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 49’a ulaştı.

Kırgızistan ve Tacikistan sınırlarında toprak değişimi yapacakTaraflar geçtiğimiz Cuma günü ateşkes ilan etmesine rağmen bazı köylerde çatışmalar devam etti, Cumartesi günü ise yeni bir ateşkes anlaşması imzalandı ve her iki taraf da hafta sonu anlaşmaya saygı gösterdi.

Bölgedeki ülkelerin son 30 yıldır sınır sorunları yaşadığı biliniyor. ANKASAM (Ankara Kriz ve Politika Araştırmaları Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ile Kırgızistan-Tacikistan arasındaki gerilimin sebeplerini, küresel ve bölgesel yansımalarını konuştuk.

Profil » DergiPark‘ Özbekistan da sürecin bir parçası’

İki ülke arasında krize neden olan sorunlar nelerdir? Bu krizin sonuçları diğer bölge ülkelerine nasıl yansıyacak?

Duşanbe’de gerçekleştirilen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) toplantılarının ardından Tacikistan ile Kırgızistan arasında yaşanan sınır çatışmasının görünür nedenleri olarak aşağıdaki konuların öne çıktığını görüyoruz: 1) Dağıtım konusunda uzun süredir devam eden çatışmaların yoğunlaşması su kaynaklarının; 2) Aynı askeri bloğun (CSTO) parçası olan ülkeler arasındaki sınır çatışmasının henüz çözülmemiş olması.

Orta Asya’nın Kalbi olarak kabul edilen “Fergana Bölgesi”nde yer alan Batken’in bu mücadelede öne çıkarılması gerçekten çok önemli. Kriz resmi olarak Kırgızistan ve Tacikistan arasında olsa da süreç bölgedeki bir diğer aktör olan Özbekistan’ı da derinden ilgilendiriyor. Bölgede Özbekistan’a ait toprakların olması Taşkent’in de sürece dahil olmasının nedenini açıklıyor. Dolayısıyla, kontrol altına alınamadığı takdirde sorun üç ülkeyi de ilgilendirecek şekilde derinleşebilir. Bu, Özbekistan’ın sınırdaki bu çatışmaları çözmek için neden bölge ülkeleriyle aktif, olumlu bir diplomasi izlediği sorusuna cevap veriyor.

Bölge ülkelerinin kendi sorunlarını çözme ve sınır anlaşmazlıklarını çözme konusunda giderek daha kararlı hale geldiği bir dönemde, yukarıda bahsedilen olayların patlak vermesine tanık olmak gerçekten ilginç.

fergana-map.jpg‘ Amaç kalbi kontrol etmek’

“Krizin görünür nedenleri” terimini kullandınız. Sizce krizin altında yatan gerçek nedenler nelerdir?

Şunu çok netleştirelim: Kırgız-Tacik çatışması temelde bölge ülkeleri arasında bir sınır çatışması gibi görünse de asıl amaç, bu ülkeler arasında olası bir mutabakatın öncülük edeceği bir “Fergana Birliği”ni engellemektir. Dolayısıyla amaç, kalbi kontrol etmektir ve bu nedenle bölge ülkelerinin Fergana üzerinde söz sahibi olması istenmez.

Bu amaçla, Fergana Vadisi’nin bölge ülkeleri için barut fıçısına dönüştürülmesi, orada izlenen siyasetin ana parametrelerinden biri olmuş ve yukarıda belirtilen nedenler “böl-ayrı-çat-fethet-kontrol” politikasının zeminini oluşturmuştur. ” stratejisi. Farklı dönemlerde meydana gelen birçok çatışma ve çatışmanın zaman zaman dondurulması bunun bir göstergesidir.

Yukarıda bahsedildiği gibi, çatışmanın temel nedeni, Fergana bölgesinin kontrolü ve bölge üzerindeki güç projeksiyonudur. Bu kriz, Afganistan krizinin zirve yaptığı ve Ortadoğu’nun gündeminde terör tehdidinin üst sıralarda yer aldığı bir dönemde geliyor. Aynı zamanda ABD, Rusya ve Çin arasındaki güç mücadelesinin Asya-Pasifik bölgesine kaymaya başladığı ve Rusya-Çin ittifakının hedef alındığı bir zamanda geliyor: Bu “Büyük Oyun”a bir dönüş.

Fergana Vadisi'nde Kırgızistan ile Tacikistan arasında şiddetli çatışmaOrta Asya’daki çatışma ABD’nin çıkarlarına hizmet eder

Sizce bu krizden en çok kim yararlanır? Bu kriz küresel güç mücadelesine nasıl yansıyacak?

Tüm bölgesel aktörlerin amaç ve koşullarını göz önüne aldığımızda, bu olayların ağırlıklı olarak ABD’nin çıkarlarına hizmet ettiğini görüyoruz. Sonuç olarak Kırgız-Tacik sınırındaki olaylar, ABD’nin Afganistan’dan çekilme sürecinde Orta Asya’daki ilk büyük çatışmayı oluşturmaktadır. Bu çatışma yeni bir dönemin başlangıcını işaret ederken, Rusya ile ABD arasındaki rekabette ilk düşen domino taşlarından biri olarak da yorumlanabilir. Orta Asya gündeminin önümüzdeki dönemde toplumsal hareketler, terör eylemleri ve sınır çatışmaları tarafından daha fazla işgal edileceğini öngörebiliriz. Orta Asya’yı Fergana merkezli gelişmelerin kontrolünde tutmak için bir güç mücadelesi başladı.

HABER : Elif İlhamoğlu & Ankara

***

Elif İlhamoğlu siyaset bilimci ve gazetecidir (Türkiye). İstanbul Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde doktora yapıyor (Orta Doğu çalışmaları). Ortadoğu ülkelerini, Suriye, Lübnan, İran’ı birkaç kez ziyaret etti ve Suriye Baas Partisi’nin Hilal al-Hilal Genel Sekreteri Mahmud Ahmedinejad gibi liderlerle röportajlar yaptı.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 03 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.