ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:25 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da AstraZeneca Aşısı 60 Yaş Altına Yasaklanıyor

Almanya’da AstraZeneca Aşısı 60 Yaş Altına Yasaklanıyor
31 Mart 2021
488
A+
A-

UHA HABER / Almanya’daki aşı komisyonu (STIKO) AstraZeneca aşısının sadece 60 yaş üstü gruba yapılması yolunda tavsiye kararı açıkladı. Bu yaş grubuna girmeyen ancak daha önce AstraZeneca’dan biz doz aşı yapılmış olanların durumuna ilişkin tavsiye kararı ise Nisan ayı sonunda açıklanacak.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, STIKO’nun kararı öncesinde, Alman sağlık yetkilileri, AstraZeneca aşısının kullanımının ülkede bazı bölgelerde yeniden durdurulduğunu açıklamıştı. Kararın nedeni, daha önceki gibi, aşı olan bazı kişilerde kan pıhtılaşmasına rastlanması.

Paul Ehrlich Kamu Sağlığı Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, AstraZeneca aşısını kısa süre önce olanlar arasından 31 kişide ender rastlanan türden bir kan pıhtılaşması görüldü. Bu kişilerin 9’unun yaşamını yitirdiği ve iki vaka hariç hepsinin 20 ile 63 yaş arası kadınlar olduğu belirtiliyor.

Bu ayın başında birçok Avrupa ülkesi, AstraZeneca aşısı olan bazı kişilerde ‘sinüs ven trombozu’ adı verilen kan pıhtılaşmasına rastlanması nedeniyle aşının uygulanmasını geçici olarak durdurmuş, Avrupa İlaç Dairesi (EMA) yetkililerinin incelemelerinin ardından ise, aşının yararlarının risklerinden çok daha yüksek olduğu gerekçesiyle durdurma kararı geri çevrilmişti.

Kararı geri çeviren Avrupalı sağlık yetkilileri ayrıca olası riskler ve yan etkiler hakkında doktorlar, diğer sağlık çalışanları ve aşı olacak kişilere uyarıda bulunulması gerektiğinin de altını çizmişti.

Avrupa’dan gelen veriler Kanada’ya da geri adım attırdı

Diğer taraftan, Pazartesi günü Kanada’da, AstraZeneca’nın Corona virüsü aşısının “yararlarıyla ilgili belirsizlikler” gerekçe gösterilerek aşının 55 yaş altı bireylerde kullanılması askıya alındı.

Kararla ilgili açıklama yapan Kanada Ulusal Aşı Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Shelley Deeks, Avrupa’dan gelen yeni veriler ışığında bu kararı aldıklarını, yan etki riskinin şu an 100 binde bir olarak belirlendiğini söyledi. AstraZeneca’nın yan etki risk oranı daha önce milyonda bir olarak açıklanmıştı.

Berlin’de iki devlet hastanesinde ise dün açıklanan karara göre 55 yaş altı kadın sağlık çalışanlarına da AstraZeneca aşısı uygulanmayacak. Almanya’nın batısındaki beş üniversite hastanesi yetkilileri ise daha genç yaştaki kadınlara da AstraZeneca aşısı yapılmaması çağrısı yaptı.

Bu çağrının, olası riskler karşısında koruma amaçlı yapıldığını söyleyen Berlin Eyalet Sağlık Bakanı Dilek Kalaycı ayrıca, “Berlin’de henüz ciddi bir yan etkiye rastlamadık” dedi ve aşı olanlara, aşının virüsü karşı yararlı olduğundan emin olmalarını söyledi.

AstraZeneca aşısının kullanımının bir kez daha durdurulması, aşı sırası bekleyen öğretmen ve daha önceden kronik rahatsızlığı olan onbinlerce kişinin durumunu doğrudan etkiliyor.

Şu ana kadar yaklaşık 2 milyon 700 bin doz AstraZeneca aşısının kullanıldığı Almanya’da bu aşının 60 yaş altı bireylerde yeniden uygulanması için, söz konusu yaş grubundakiler için tam olarak nasıl bir risk oluşturduğunun anlaşılması gerektiği belirtiliyor.

Aşının gündeme gelen yan etkileriyle ilgili yapılan araştırma sonuçlarında henüz net bir bulguya varılamadı ancak Greifswald Üniversitesi’nden uzmanlar AstraZeneca aşısı olmalarının ardından kan pıhtılaşması oluşan hastalardaki rahatsızlığın, kan inceltici ‘heparin’ ilacının yan etkilerine benzediği sonucuna vardı.

[UHA Haber Ajansı, 31 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.