enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
06:59 Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
06:52 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
00:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
00:44 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
00:10 Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu’ndan (FRLD), 250 milyon dolarlık ilk destek…
00:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
22:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa İlaç Dairesi Rus Aşısını İncelemeye Aldı

Avrupa İlaç Dairesi Rus Aşısını İncelemeye Aldı
5 Mart 2021
671
A+
A-

AB’nin bugüne kadar temkinli yaklaştığı Sputnik V, Avrupa İlaç Dairesi’nin (EMA) inceleme sürecini başlatmasıyla, Avrupa pazarına girebilmek için önemli bir etabı aştı. EMA’dan yapılan açıklamada, sürekli inceleme başlatma kararının, yetişkinlerde yapılan laboratuvar ve klinik çalışmalarının sonuçlarına dayanarak alındığı belirtildi. Bu çalışmalarda, Sputnik V’in, SARS-CoV-2 Corona virüsünü hedef alan antikorların ve bağışıklık hücrelerinin üretimini tetiklediği ve Covid-19’a karşı korunmaya yardımcı olduğu tespit edildi.

İnceleme ve tasfiye arasındaki süre şimdiye kadar iki ila dört ay arasındaydı, ancak AB Dairesi, yürütülen hazırlık çalışmaları nedeniyle onay için zaman çizelgesinin “normalden daha kısa sürmesini” beklediklerini açıkladı. EMA, açıklamasında, “faydaların risklerden daha ağır basıp basmadığına” karar vermek için verileri değerlendireceklerini belirterek, “Sputnik V’in etkinlik, güvenlik ve kalite için olağan Avrupa standartlarına uygunluğu değerlendirilecek. Genel zaman çizelgeleri tahmin edilemez ancak bugüne kadar yapılan çalışmalar nedeniyle normalden daha kısa sürmesini bekliyoruz” dedi. Avrupa İlaç Dairesi, “İncelemenin resmi bir pazarlama izni başvurusu için yeterli kanıt elde edilene kadar devam edeceğini” de söyledi.

Rus yetkililer: “50 milyon doz için hazırız”

Bu açıklamanın ardından Rus yetkililer, Haziran ayı itibarıyla, Avrupa’ya aşı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı. Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Ulusal Salgın ve Mikrobiyoloji Merkezi’ne katkı sunan Rus Ulusal Varlık Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, “EMA’nın onayını takiben, Haziran 2021’den itibaren 50 milyon doz aşı sağlayabileceğiz. Aşı konusundaki işbirliği çabaları siyasetten koparılmalı. Avrupa İlaç Dairesi ile işbirliğimiz, salgını, ancak çabalarımızı birleştirerek yenebileceğimizi gösteren mükemmel bir örnek” dedi.

Avrupa Birliği şimdiye kadar Pfizer, Moderna ve AstraZeneca olmak üzere üç aşıyı onayladı. EMA, 11 Mart’ta, Johnson & Johnson’ın tek doz aşısına onay vermeye hazırlanıyor. Novavax ve CureVac dosyaları da ön inceleme için görüşülmeye başlandı.

Avrupa’da aşı endüstrisini izlemekle görevli AB İç Pazar Komisyonu Başkanı Thierry Breton, Perşembe günü Roma’da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin tüm Avrupa vatandaşlarını “yaz sonuna kadar aşılayabileceğini” açıkladı.

AB, temkinli yaklaştığı Sputnik V aşısı hakkında, Lancet dergisinde yayınlanan ve aşının yüzde 91,6 oranında etkilli olduğu açıklanan makalenin ardından daha açık bir politika izledi.

Avrupa’da Çin ve Rus aşısı bölünmesi

Pandemiyle mücadelede işbirliği kararı alan AB’nin 27 ülkesi, ilaç firmalarının söz verdikleri teslimatı yerine getirmemeleri üzerine, AB Komisyonu’nu beklemeden kendi olanaklarıyla aşı arayışına girdi. İsrail ve İngiltere’deki yüksek aşılama oranlarına bakan AB üyesi ülkeler, AB’den bağımsız, Rusya ve Çin hükümetleri ile temasa geçti. Dünyada 40’tan fazla ülkenin onay verdiği Rus aşısına AB içinde ilk onay Macaristan ve Slovakya’dan geldi. Avusturya Başbakanı Sebastien Kurz de, Danimarka ile birlikte gelecekteki araştırma ve aşı üretimi çalışmaları için İsrail’le temasta olduklarını açıkladı.

AB’de Çin aşısını ilk kullanan ülke olan Macaristan, Sputnik V’in yanı sıra, 24 Şubat tarihinden bu yana Çin aşısı Sinopharm’ı kullanmaya başladı. Başbakan Victor Orban, kameraların karşısında Çin aşısı yaptırarak, aşıya onay vermeyen AB’ye adeta meydan okudu.

Macaristan’dan sonra Rus aşısı alan ikinci AB ülkesi Slovakya oldu. Başbakan Igor Mateviç, havaalanında 200 bin doz Rus aşısının önünde yaptığı açıklamada, “Rus aşısını aldık çünkü pandemi sınır tanımıyor” dedi. Sağlık Bakanı da, Avrupa İlaç Dairesi onay vermese de, Sputnik V’in ülke topraklarında kullanılması için bir genelge göndereceğini kaydetti.

Salgından en çok etkilenen AB ülkelerinden Çek Cumhuriyeti de, AB’nin onay verdiği aşı teslimatlarındaki gecikme nedeniyle Rus aşısı alacağını açıklayan üçüncü ülke oldu. Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Çin aşısı için de temasların başladığını duyurdu. Zeman, ülkede 1 milyon 200 bin vaka, 20 bin ölü sayısına ulaşıldığının altını çizerek, “Rakamlar çok vahim. Aşının ideolojisi olmaz. Halkımızı tehlikeye atamayız” dedi.

Başbakan Andrej Babis de, “İhtiyacımız olan tek şey Çek Ulusal İlaç Düzenleme Dairesi’nin onay damgasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki 65 ülke, altı AB ülkesi dahil olmak üzere Rus aşısını istiyor, öyleyse neden ‘Tanrım, bu korkunç!’ deniyor? İnanın, birkaç ay içinde diğer AB üyeleri de Sputnik V aşısı isteyecek” diye konuştu.

Çin aşısı ile ilgili bir açıklama da Polonya’dan geldi. Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın, Çin devlet başkanı Xi Jinping ile aşı alımı konusunu görüştüğü açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı da Polonya’nın ihtiyacı olan miktarda aşıyı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.

Haber: Arzu Çakır / VOA

[UHA Haber Ajansı, 05 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.