Bu ay kadınların e-ticaret sitesinde e-ihracat başlıyor
UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun yazılı basındaki amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen ‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’nin ‘İş Hayatında Kadın’ konulu panelin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Dilek Güngör tarafından gerçekleştirildi.
Demsa Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Demet Sabancı Çetindoğan, online bağlandığı Zirve’de sadece kadın üreticilerin ürünlerinin satıldığı e-ticaret sitesini 18 Kasım 2020’de hayata geçirdiklerini hatırlattı.
Çetindoğan, “36 ilimizden 9 bin ürünü olan üretici ve girişimci kadınların ürünleri sitemizde. Bu siteyi kurarken sadece Türkiye içinde üretim yapalım, üretimi Türkiye’de buluşturalım diye yola çıkmadık. Ürünler zaman içinde yurtdışında da
tüketiciyle bulaşabilsin istedik. Mart ayı bitmeden yurtdışından da tüketicilere Türk kadınlarımızın ürünlerinin satış platformu haline gelmiş olacağız” dedi.
Böylece sadece e-ticaret değil e-ihracat da yapmış olacaklarını kaydeden Çetindoğan, şöyle konuştu:
“Bir önemli nokta da üretici kadınlarımızın şehirlerini ziyaret ederek iç turizme destek ve kültür transformasyonuna aracılık etmekti. Bir ürünü aldığımız zaman o ürünün üretildiği il hakkında kısa bir video gösteriliyor. İlginizi çektiği anda hemen seyahat acentesi linkine geçip anında rezervasyon yapıyorsunuz. Hem şehri hem de arzu ederseniz üretici kadının atölyesini ziyaret ediyorsunuz. Kadın gücü ben değil, biz olmaktır.”
Üst düzey ve mühendislikle kadın oranı yüzde 17,4
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, bu tür etkinlikleri farkındalık açısından çok doğru bulduğunu kaydederek “Ne kadar konuşursak söylersek o kadar farkındalık artıyor. Bana dün bir iş başvurusu maili geldi, başvuran ben erkek mühendisim diye tanımlamış. O kadar çok kadın mühendis diyoruz ki erkek diye atınca şaşırdım. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesinde 6’ıncı yıla girdik. Türkiye’nin mühendis kızları hem büyüyor, hem farkındalık artıyor. Çanakkale Köprüsü, Kuveyt, elektrik dağıtım şirketlerimizde çok ciddi kadın mühendis yetiştiriyoruz”” dedi.
UNDP ile de proje yürüttüklerini söyleyen Özdemir, şöyle devam etti: “Finansal alanda da Garanti BBVA ile birlikte ‘gender load’ yaptık, Şirkette kadın sayısını artırdıkça, verdikleri faiz oranı düşecek. Türkiye’de ikinci kez biz uyguluyoruz. Bunu hep söylüyoruz bir teşvik olmalı. Mühendis kızlarımız için de sadece burs yetmez en önemli şey iş bulmak. Bu kızları mezun ettikten sonra Türkiye’de yurtdışında iş bulma imkanı yaratmaya çalışıyoruz. Bizim 50 binin üzerinde çalışanımızda kadın oranı yüzde 12, ama yüzde 10’dan bu noktaya çıkardık. Üst düzey yöneticilik ve mühendislikle ise yüzde 17,4 ile dünya ortalamasının üzerindeyiz.”
Kütahya Porselen Yönetim Kurlu Başkanı Sema Güral Sürmeli, kendilerinin en büyük şanslarının bir Anadolu ailesi olmaları olduğunu dile getirerek, “Anadolu’da ataerkil aileler olduğu düşünülür. Ama rahmetli babaannemin çok
güçlü bir duruşu vardı ve anaerkil bir yapıya sahibiz. Büyütülürken kız veya erkek olarak değil evlat olarak büyütüldük, öyle değer gördük. Değer gören bir ailede büyüdüğümüz için önümüz hep açık oldu” dedi.
Şirketlerindeki kadın yöneticilerine pozitif ayrımcılıkla mı yükseldiği sorusunun sürekli sorulduğunu kaydeden Sürmeli, pozitif ayrımcılığın elbette etkisi olduğunu, ama tüm kadınların o kademelerde hakettikleri için yer aldıklarına dikkat çekti.
‘Eğitim topyekün değişmeli’
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ kadınların sadece zeka ve donanımla değil, eşit şartlara sahip olmasıyla kalkınmanın mümkün olacağını dile getirerek, eğitimin dönüştürücü gücü çok kıymetli olsa da yeterli olmadığını belirtti. Dağ, bilinç dönüşümünün oluşması için eğitimin topyekün değişmesi gerektiğini kaydederek, pandemiyle oluşan yeni dünyanın fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dağ, “Ben çok şanslı bir sektördeyim. Yüzde 60 kadın, ama karar mercilerine baktığınızda bu oran yüzde 25-30’lara, yönetimde yüzde 14’lere geriliyor. Bu acı ama bunu değiştirip dönüştürmemiz gerekiyor. Biz yüzde 85 kadın çalışan ve yüzde 74’leri bulan kadın yönetici oranıyla mucizevi bir işe imza atıyoruz.”
‘74 ilde kadınlar pompanın ucunda’
Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de online katıldığı Zirve’de kadınların daima heyecanını koruyabilmesi ve azmini yitirmeden inatla ben varım diyebilmesi gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:
“13 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra eşimle akaryakıt sektörüne atıldık. Sektöre girince, ‘insanı öne çıkarır ve memnun edersek görevi en güzel şekilde yapmış oluruz’ diyerek insana yönelik projeler oluşturmaya başladık. Ve bunların her biri ülkede katma değer yarattı. Şu an 74 ilde akaryakıt istasyonlarında pompa ucunda kadınlar çalışıyor. Çünkü kadının elinin değdiği yerde fark mutlaka oluyor. Başlangıçta karşı çıkan bayiler sonrasında kadın istihdamını arttırdılar” dedi.
‘Kadın ve erkek konusunda eşitsizlik yok’
Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp ise Akfen de 10 yıldır kadın meselesi üzerine konuştuğunu, ama artık söylemini değiştirmeye karar verdiğini söyledi.
Akın, “Kadın ve erkek konusunda eşitsizlik olmadığını düşünmeye başladım ve bu yönde savunma yapmak istiyorum. Ne kadar eşitsizlik olduğunu söylersek, o kadar örneklere rastlıyoruz. Zaten kadınların farklılıkları iş hayatında, sosyal hayatta ya da evde yadsınamaz şekilde ortaya çıkıyor. Erkeklerin domine ettiği ortamda hem kadın hem de en genç olmanın zorluklarını yaşadım. Konuşmayıp, dinleyip fikirlerimi kendime sakladım. Ama şu an Türkiye’nin geldiği noktada kadınların daha aktif olması cesaretlendiriliyor. Şimdi söylemlerimizi daha cesaret verici şekilde şekillendirmeliyiz” dedi.
‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’ Sabah&Daily Sabah Yazılı Medya, İcra Kurulu Üyesi Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Uzman, Türkiye’de kadınların öneminin dünya ülkelerine göre çok daha erken fark edildiğini ve haklarının yasalarla koruma altına alındığını dile getirerek “Türkiye’den tam 11 yıl sonra Avrupa’da İtalya ve Fransa’da, 36 yıl sonra İsviçre’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. O dönemden bu yana kadın dernekleri, STK’ların yürüttüğü faaliyetler kadınların her dalda ilerlemesine olanak sağlamış, kadınlar hayatın her sahasında kendini yer edinmiştir. Türk kadınları en zor şartlarda dahil erkeklerin yanında yer almış Kurtuluş Savaşı’na destek vermiştir. Bugün bu büyük kadınlarımızı saygıyla anıyoruz. ILO’nun 2017 dünya istihdam raporuna göre dünyada çalışan kadın
istihdam onarı yüzde 49,4 üreten kadınların hızla arttığını görüyoruz. Türkiye’de 2002’de çalışan kadın sayısı 6 milyon 122 bindi. 2019’da bu rakam 8 milyon 924 bine ulaştı. Bu yüzde 45,8’lik artışa denk gelmektedir. Bugün burada bir arada olmamız da ülkemizin Türk kadınlarına verdiği önemin de bir göstergesidir. Turkuaz Medya olarak her kademede çalışan kadınlarımızı destekliyor ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlıyoruz. Kadınların güçlenmesiyle daha medeni, daha ileri, üretken, estetik görüşü yüksek ve sağlıklı toplum olacaktır” dedi.
Güçlü sponsor desteği
‘Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları Zirvesi’ Halkbank, İstikbal ve Koza Altın İşletmeleri ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Zirve’de Pierre Cardin, Cacharel, U.S. Polo Assn., Aydınlı, Borsa İstanbul Grubu, Turkish Airlines, Vakıfbank, Arnica, Bahçeşehir Koleji, Migros ve TSPB panel sponsorluklarını üstlendi.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[UHA Haber Ajansı, 05 Mart 2021]