ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bazı yiyecekler uyku yapar mı?

Bazı yiyecekler uyku yapar mı?
28 Şubat 2021
1.209
A+
A-

UHA HABER / Bazı yiyeceklerin insanı ağırlaştırdığı, uyku verdiği söylenir. Bu iddianın gerçeklik payı var mıdır?

Fırında hindi insanı uyutan yiyeceklerin başında sayılır. Hindi yedikten sonra birçok insan uyku basmasından şikayet eder. Peki bu uykunun kaynağı gerçekten hindi midir?

Hindinin suçlanmasının nedeni içerdiği L-triptofan maddesindendir. Fakat yumurta beyazı, morina balığı gibi bu maddeyi daha fazla içeren başka yiyecekler de var.

Bazı yiyeceklerin insana uyku verdiği iddiasını anlamak için vücudun ve beynin yemeklerdeki besinleri nasıl emdiğine bakmak gerekir.

L-triptofan vücut için gerekli temel aminoasitlerden biridir. Bu aminoasidi vücut kendiliğinden üretemez, yiyeceklerle alınması gerekir. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretiminde kullanılır. Serotoninin meyve sineklerinde uykuya neden olduğu biliniyor, belki insanlarda da yavaş yavaş ağırlık çökmesine yol açabilir.

Triptofan ilaç olarak alındığında uyuma sorunu olanlara yardımcı olabiliyor. 2002’de yapılan bir araştırmada triptofan seviyesi düşürülenlerde uyku sorunu ortaya çıktığı görüldü.

masada uyuyan kadın

Ancak bu araştırmalarda bu maddenin etkisi ilk göründüğünden daha karmaşıktır. Yemekle alınan triptofan ilaç olarak alınandan farklıdır. Yemekte başka maddelerle bir aradadır.

Yemekteki proteinde büyük nötr aminoasitler de vardır ve bunlar kan-beyin bariyerini aşmak için triptofanla rekabet halindedir. Triptofan içeren yiyeceklerin serotonin üretmesi için diğer yiyeceklerle rekabet etmeyecek şekilde aç karnına yenmesi gerekir. Ama triptofan içeren yiyeceğin başka bir aminoasit de içermemesi gerekir ki bu mümkün değildir.

Fakat triptofanın geçişini sağlayacak bir yöntem olabilir. Uyku sorunu olan insanlarla Kanada’da yapılan bir araştırmada, gönüllü deneklere kabak çekirdeği içeren yiyecekler verildi. Kabak çekirdeği yüksek oranda triptofan içerir. Bu yiyeceklere üzüm şekeri (glikoz) eklendiğinde uykuda ilerleme kaydedildiği görüldü.

Çünkü tatlı karbonhidratlar insülin salgılanmasına neden oluyor, bu ise diğer aminoasitlerin dokularda emilmesini, böylece triptofanın kan-beyin bariyerini aşma ihtimalini güçlendiriyordu.

yemekten sonra uyuyan kadın

Fakat doğru gıda bileşimini seçseniz bile sizde işe yarayacağı anlamına gelmez. 1982 öncesinde L-triptofan üzerine yapılan 40 araştırmada deneklerin kendilerini daha uykulu hissettiği ve uykuya dalarken daha az zaman harcadığı görülmüş, ancak uyuma süresini artırdığına dair bir veriye rastlanmamıştı.

Fakat ağır uykusuzluk hallerinde pek etkisi görülmedi. Böylece triptofanın sadece hafif uykusuzluk durumunda işe yaradığı sonucuna varıldı.

Peki hindi gerçekten insanı uyutur mu? Tek başına değil de başka yemeklerle karıştığında belki. Ama insanın kendisini yorgun ve uykulu hissetmesinin başka nedenleri de olabilir.

Güne zaten yorgun başlanmış, bunun üzerine ağır bir yemek yenip biraz da alkol alınmışsa, L-triptofan kana karışmasa bile uykulu hissedecek yeterince neden vardır.

HABER : Claudia Hammond ile ilgili görsel sonucu

HABER : Claudia Hammond

[UHA Haber Ajansı, 28 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.