ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

27 yıl sonra aynı manzara: Tansu Çiller de ‘ekonomik Kurtuluş Savaşı’ demişti

27 yıl sonra aynı manzara: Tansu Çiller de ‘ekonomik Kurtuluş Savaşı’ demişti
25 Kasım 2021
377
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın son faiz indirimi kararının ardından Türk Lirası’nın tarihi değer kaybı yaşamasına ilişkin konuşurken ‘ekonomik Kurtuluş Savaşı’ ilan etti. Erdoğan’ın açıklaması, 1994 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller’in ‘enflasyonu hızla düşürmek, TL’de istikrar sağlamak’ amacıyla açıkladığı ‘5 Nisan Kararları’nı ‘ekonomik Kurtuluş Savaşı’ olarak tarif etmesini yeniden gündeme getirdi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘KARAR Gazetesi’nden aktardığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Kasım’da yapılan Bakanlar Toplantısı’nın ardından, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) 18 Kasım’daki 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası Türk Lirası’nın yaşadığı rekor değer kaybına dair konuşurken, “Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik Kurtuluş Savaşı’ndan da zaferle çıkartacağız” sözlerini kaydetti.

Eylül ayından bu yana kesintisiz olarak değer kaybını sürdüren Türk Lirası, Erdoğan’ın bu açıklaması sonrası en sert kayıplarından birini dün yaşadı. Gün içerisinde 2,15 lira yükselen dolar/TL’de değer kaybı yüzde 18’in üzerine çıktı. Dolar 13,50 ile zirvesini yeniledi, euro/TL de 15,20 ile rekor kırdı.

TANSU ÇİLLER DE ‘EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI’ DEMİŞTİ

Türkiye bu manzaraları 1990’larda, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in açıkladığı ‘5 Nisan Kararları’ ardından yaşamıştı.

1994 yılında Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümeti, faiz oranlarını düşürmek amacıyla piyasaya yüksek miktarda para sürmüş ancak yüksek likidite, faizi düşürmek yerine, dövize hücuma neden olmuştu. Hükümet, döviz satarak talebi düşüreceğini, paranın borsaya yönleneceğini söylüyordu. Ancak 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa, para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağı beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi aksine artırdı.

Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lirada tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994’te 3 milyar dolara düştü.

5 NİSAN KARARLARI

5 Nisan 1994’te hükümet, “enflasyonu hızla düşürmek, TL’de istikrar sağlamak” amacıyla 5 Nisan Kararları’nı açıkladı.

Dengeleri düzeltmeden faiz oranlarını düşürme çabası, faizde çok daha yüksek artışla sonuçlandı. Dövize olan talebi kesmek ve kısa dönemli kamu borçlarını ödeyebilmek için hükümet mayıs ayında yüzde 400 faizli borçlanma kağıtlarını piyasaya sürdü.

Tansu Çiller, doların 10 bin liralardan 39 bin liraya çıktığı dönemde ekonomik sorunlara karşı aldığı önlemleri ‘ekonomik Kurtuluş Savaşı’ olarak tarif etti ve ‘ekonomide yapısal değişimin’ temellerinin atılacağını söyledi.

fe3vrw0wqagp5le-copy.jpg

Çiller’in ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’ndan’ zaferle çıkalım dediği konuşması 5 Nisan 1994 tarihli Milliyet gazetesinde şöyle yer aldı:

Yıllardır hiçbir siyasi iktidarın, hiçbir liderin cesaret edemediği köklü reformları biz gerçekleştirdik diyen Çiller konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ekonomide yapısal değişimin temellerini atacağız. Her şeyden önce de bir zihniyet devrimi yapacağız. Bunlar zor kararlardır. Belki ilk aşamada acı verecektir, ama başka çaresi yoktur.

Borç, faiz, döviz kıskacını yok edeceğiz. Türk Lirası’na milli paramıza güven vereceğiz. Size bir çağrı yapıyorum. Gelin elbirliğiyle, omuz omuza bu savaşı kazanalım. Bugünün güçlüklerini yarınki mutlu günlerin müjdecisi yapalım. Ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkalım.

Ancak alınan kararların bedelini çalışanlar ödedi. Ücretler düşürüldü, enflasyon üç basamaklı oldu, memur maaşları donduruldu. Ekonomik krizi durduracağı söylenen paket tam uygulanamadı. Hükümet 8 ay sonra 24 Aralık 1995’te erken seçime gitmek zorunda kaldı.

Kadın gazeteciler: Tehdit, taciz, mobbing ve ekonomik şiddete karşı mücadele ediyoruz | Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği

HABER : Seda ÇAKIR

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.