ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2500 yıllık Türk motifli halının canlı renklerinin sırrı çözüldü

2500 yıllık Türk motifli halının canlı renklerinin sırrı çözüldü
23 Mart 2021
517
A+
A-

UHA HABER / Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’nın canlı renklerinin sırrı çözüldü.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Kerem Congar’ın haberine göre,Söz konusu Pazırık Halısı Sovyet arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından 1949 yılında yapılan bir kurgan (tepe mezar) kazısında keşfedilmiş ve 2 bin 500 yıl önce dokunduğu ortaya çıkmıştı.

Bilim insanları St.Petersburg Hermitage Müzesi’nde sergilenen ve Orta Asya Türklerinin kullandığı çift simetrik düğümlerle dokunan yün halıyı Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yardımıyla inceledi. İnceleme sonunda halının yün liflerinde fermentasyon sonucu elde edilen özel bir boyama tekniği kullanıldığı sonucuna varıldı.

Friedrich-Alexander Üniversitesi Erlangen-Nürnberg Fizyoloji ve Fizyopatoloji Enstitüsü’nden Doktor Karl Messlinger yaklaşık 30 sene önce, 1991 yılında halıyı incelemiş ve bu tarihi eserden bazı lif parçaları elde etmişti.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık HalısıAP Photo

Doktor Messlinger ekibiyle birlikte SEM tekniğine dayanarak halı üzerindeki kaldırılmış kütikül katmanları altındaki liflerin enine kesiti boyunca, renk pigmentlerinin dağılımını ve fermente edilmiş yün parçalarını keşfetti. Ancak Pazırık halısında kütikül kalmadığı için SEM analizi, yünün liflerinin fermente tekniği kullanılarak boyandığını kanıtlamaya yeterli olmadı.

“Lifler arasında alüminyum parçaları var”

Daha sonra halı, farklı bir tekneloji olan yüksek çözünürlüklü x ışınlı floresan mikroskobuyla incelendi. Bu araştırma yine Friedrich-Alexander Üniversitesi’nden röntgen bilimi mikroskopi uzmanları Andrea Spaeth ve Rainer Fink tarafından yapıldı.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’AP Photo

Çalışmada Türk kırmızısı (Alizarin) olarak bilinen ve Orta Asya’da yüzyıllardır kullanılan kızılımsı liflere odaklanıldı. Bu liflerin içerisinde alüminyum parçaları bulunduğu kaydedildi.

Doktor Messlinger yaptığı açıklamada, “Fermentasyon süreci metal bileşenlerin yünlü kılların içerisine işlemesini sağlıyor. Bu püf noktası çok önemli. Bu sayede dış katmandaki kıllar da ayrılıyor ve metal bileşenlerin girişini sağlıyor. Bitkisel bazlı renk özü de, bu etkileşim sayesinde halının derin bir şekilde boyanmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Rainer Fink ise, bu iki yeni teknikle halı liflerinin içerisindeki alüminyum parçalarının oluşumunu görselleyerek, boyama tekniğini kanıtladıklarını belirtti.

Birçok tarihçinin ortak görüşü: Pazırık eserleri ve 2 bin 500 yıllık halı Hunlar’a ait

Pazırık kurganlarından çıkarılan ve Uygur Türkleri ya da Hunlara ait olduğu düşünülen yaklaşık 2 bin 500 yıl önce dokunan halı konusunda bazı görüş ayrılıkları da mevcut.

AP Photo
Rusya’nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve “dünyanın en eski halısı” olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı’AP Photo

Tarihçi Johanna Zick Nissen bu halının Anadolu’ya kadar uzayan sınırlar içinde dokunduğu kanaatını taşırken, R. Ghirsman ve K. Jetter gibi bazı Pers medeniyeti uzmanı batılı sanat tarihçileri ise bu müstesna halının “şehir kültürü” dışında yaşayan bir cemiyet içinde dokunamayacağı görüşünde birleşiyor.

Ancak Ortaçağ döneminde Uygur Türklerinin yaşadığı Türkistan bölgesinde zengin bir dokuma geleneğinin olduğu biliniyor. Doğu Türkistan’ın Kaşgar, Hotan, Kuca ve Turfan gibi önemli şehirlerinde hala geleneksel tarzda halılar dokunuyor.

Kiseljov ve Simirnov gibi Sovyet tarihçileri ise bu halıların Hunlar’a ait olduğunu ifade ediyor. Türk tarihçi Abdülkadir İnan, Altay’da Pazırık hafriyatında çıkarılan atların vaziyetinin “Türkler’in defin merasimi bakımından izahı” olduğunu ifade ederken Türk Tarihi Profesörü Bahaeddin Ögel, Pazırık kurganlarının Büyük Hun İmparatorluğu’na ait olduğunu görüşünü savunuyor.

Rene Huyghe, Vadime Elisseeff, Mario Bussagli gibi Batılı tarihçiler de yine bu halıların ve Pazırık kurganlarında bulunan diğer eserlerin sahiplerinin Hunlar olduğunu söylemişlerdir.

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.