ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:23 Suat Kılıç, “TÜSİAD Başkanlarının günah galerisi kabarık”
17:11 Orada Neler Oluyor!
16:37 Özel: CHP’ye kayyum atamaya çalışıyorlar
15:03 TV8,5’un bu hafta sonu şifresiz yayınlayacağı maçların programı belli oldu
12:55 CHP İstanbul Milletvekili Özdemir, Kırmızı Et Sektörü’ndeki Kayıt Dışı Ekonomiyi TBMM Gündemine Taşıdı
12:08 Türkiye çölleşiyor: Yılda 640 milyon ton toprak kaybediliyor ve toprakların yüzde 80’i risk altında
11:16 Olena Zelenska: Savaş, Kırım’ın işgaliyle başladı
10:11 21. Kıbrıs Tiyatro Festivali için üç belediyeden ortak protokol toplantısından notlar!
07:39 Türkiye’nin Irak ve Suriye’de diplomatik temasları
07:33 Çin-Türkiye ilişkileri ve uluslararası konular üzerine Bakan Hakan Fidan’ın Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel röportajı
07:09 İTO Başkanı Şekib Avdagiç’den UHA Haber’e Texworld Paris 2025 Spring Fuarı’nı değerlendirdi!
06:46 Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı
06:32 MSB kaynakları: GKRY, KKTC’nin haklarını gasp etme siyasetine devam ediyor
06:32 İngiltere Başbakanı gerekirse Ukrayna’ya asker göndermeye hazırız
06:12 Londra’dan ‘Mektup Var!’
20:24 Nizip Ticaret Odası’nda Kan Bağışı Kampanyası’na yoğun katılım
11:00 Kocaeli Matbaacılar Derneği (KOMATDER) yeni başkan Ufuk Zengin!
10:57 Nizip Ticaret Odası’ndan İlk Yardım Eğitimi
10:11 İstanbul Ticaret Odası, 800 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri
09:52 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yönetimi Finlandiya heyetini ağırladı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı
21 Şubat 2025
5
A+
A-

* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilen ‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı’ Basın Toplantısı, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

* KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk katılım sağladı.

* KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşmasının ardından İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz programın detayları ile ilgili bilgileri aktardı.

UHA / İnternational News Agency

Toplantının açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, reel sektörün nitelikli eleman bulamama sorununa dikkat çekerek nitelikli eleman açığını kapatmanın yolunun mesleki eğitimden geçtiğini vurguladı.

Zeytinoğlu, “Özellikle meslek lisesi mezunlarına pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu kapsamda KSO olarak, 2015 yılından itibaren araştırma raporları hazırladık. İlk çalışmamız ile mesleki eğitimin sorunlarını irdeledik. İkinci projemizde; ilk çalışmamızda elde ettiğimiz bulguları ve oluşturduğumuz önerileri deneysel metotlarla doğruladık. Üçüncü bilimsel saha araştırmamızı ise işsiz sayısındaki artış ve işletmelerin işgücü ihtiyacı arasındaki zıt ve çelişkili durumun anlaşılabilmesi için gerçekleştirdik.

 KSO İLE KOÜ ORTAK ARAŞTIRMA YAPTI

Kocaeli Üniversitemiz iş birliği ile yaptığımız bu araştırmalarda; mesleki eğitimde hem niceliksel, hem de niteliksel sorunların olduğunu teyit ettik. Çalışmalarımızda, Kocaeli’yi ilimize benzeyen İtalya’nın Torino şehri ile karşılaştırdık. Bu karşılaştırmaya göre; Torino’da mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı yüzde 74,44 ve sadece imalata yönelik mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı yüzde 44,8 iken; Kocaeli’de mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı yüzde 53,2  (şu an yüzde 38,8). Sadece imalata yönelik mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı ise yüzde 21,2 (şu an yüzde 15,96). Türkiye’de bu ortalama yüzde 15 seviyesinde. Örneğin ortaöğretim çağındaki 100 öğrencinin 39 tanesi meslek lisesini tercih ediyor, bu 39 öğrencinin de sadece 16 tanesi imalata yönelik mesleklerde eğitim alıyor. Yani 100 öğrencimizin sadece 16’sını fabrikalarımıza gönderebiliyoruz. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını ve önerilerimizi de tüm kamuoyu ile paylaştık.

AMAÇ NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜN YETİŞMESİ

Bildiğiniz üzere 2010- 2016 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında imzalanan protokol kapsamında UMEM Projesi (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Türkiye genelinde başlatılmıştı. UMEM Projesinde 4 bin 952 kişi ile istihdam ile Türkiye birinciliğini devam ettirdik. Bugün de bir araya geldiğimiz “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı” ile de işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu programda; firmalarımız meslek bazında işgücü taleplerini Odalarımıza iletecekler ve biz arayüz olacağız. Söz konusu programın ilimizdeki ve Türkiye’deki ara eleman sorununa bir nebze de olsa çözüm olacağına inanıyorum.

ULVİ YILMAZ PROJE DETAYLARINI ANLATTI

Başkan Zeytinoğlu’nun ardından programın detaylarını paylaşan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “NİYEP dediğimiz Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı İşbirliği Protokolü, 23 Eylül 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB ile birlikte imzalanmıştır. Bu protokol ile işgücü piyasasının talep ettiği nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör iş birliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim düzenlemesi amaçlanmakta.

KURS BİTİRME BELGESİ VERİLECEK

Kursiyer sayıları belirlenirken talepte bulunan işverenin çalışan sayısı dikkate alınmaktadır. Burada personel sayısı 1 ile 4 arasında olan iş yerleri için çalışan sayısı kadar, 5-9 arasında olan iş yerlerine 12 kursiyere kadar, 10-49 arasındaki iş yerlerine 24 kursiyer sayısına kadar, 50 ve daha fazla olan iş yerlerine sigortalı sayısının yüzde 50’si kadar kursiyer desteği sağlanacaktır. Kursumuzda Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversite tarafından onaylanan eğitim programları uygulanacaktır. Eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi verilecektir.

 KURSİYERLERE ÖDEME YAPILACAK

İstihdam oranına baktığımızda, istihdam süresi 120 günden az olmayacak ve en az fiili kurs gününün iki katı olacaktır. Kursiyerlere eğitime katıldıkları gün üzerinden zaruri gider ödemesi gerçekleştirilmektedir. İş arayan için 850 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 425 TL zaruri gider ödemesi yapılacaktır. Kursa devam eden kursiyerlerin genel sağlık sigortası ve iş kazası primleri İŞKUR tarafından ödenecektir. NİYEP’in işveren açısından avantajlarına baktığımızda işverenler ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü eğitim masraflarına katlanmayacak ve bu ödemeler İŞKUR tarafından yapılacak.” Konuşmaların ardından iş birliği protokolünün imzaları atıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.