İşte geçtiğimiz hafta yaşananlar:
2024’ün İlk 10 Ayında Türkiye’deki Elektriğin Yarısı Fosil Yakıtlardan Geldi!
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024 Ocak-Ekim arasındaki dönemde elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımını yayımlandı. Bu yılın ilk 10 ayında toplam 289,4 teravatsaatlik (TWh) elektrik üretildi. En büyük pay ise 66 TWh üretim ile hidroelektrik kaynaklardan (yüzde 22,9) geldi. İkinci sırada ithal kömürden elektrik üretimi ( 61,1 TWh- yüzde 21,1) yer alırken, üçüncü sırada ise 51,3 TWh ile gaz (yüzde 17,7) bulunuyor. Yerli kömürden ise 39,2 TWh (yüzde 13,5) elektrik üretildi. Böylece Türkiye’de 2024’ün ilk 10 aylık döneminde üretilen elektriğin yarısından fazlası (yüzde 52,3) fosil yakıtlardan gelmiş oldu. Rüzgardan 30,1 TWh (yüzde 10,4) elektrik üretilirken, güneşten ise 23,7 TWh (8,2) elektrik üretildi. 2024 Ocak-Ekim ayları arasında üretilen elektriğin beşte birinden azı bu kaynaklardan sağlandı.
İstanbul’da Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması Başlıyor: “Doğru Uygunlanırsa Toplumun Refahını Artırabilir”
İstanbul’un artan trafik sorununu hafifletmek ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla Eminönü ve Kadıköy’ün belli bölgelerine araçla giriş ücretli olacak. Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu ise, sistemin dikkatli ve özenli tasarlandığı takdirde iklim değişikliği ve trafik sıkışıklığı ile mücadeleye katkısının yanı sıra, aralarında yaşlılar ve kadınların da bulunduğu kırılgan gruplara çok daha iyi bir toplu taşıma hizmeti sunarak toplumun refahını da artıracağını söyledi.
Güneş Enerjisi Türkiye’de En Yüksek Elektrik Talebindeki Artışın 3’te 2’sini Karşıladı
Türkiye’de düzenli olarak elektrik sektörü verilerini analiz ederek kamuoyuyla paylaşan düşünce kuruluşu EMBER, yeni yayımladığı analizinde puant talep olarak adlandırılan, maksimum elektrik talebinin karşılanmasında güneş enerjisinin katkısını inceliyor. Çalışma, Türkiye’nin güneş enerjisi üretiminin 2024 yılında 2023’e göre yüzde 40’tan fazla artış gösterdiğini, puant elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladığını ve puantın gerçekleştiği 2024’ün Temmuz ayında 10 milyonun üzerinde kişiye enerji sağladığını ortaya koyuyor.
Danıştay Avdan’da Kömür için Acele Kamulaştırma Kararını İptal Etti!
Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde, Avdan Madencilik Şirketi’nin kömür ocağını genişletme projesine karşı açılan davada, Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan acele kamulaştırma kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından iptal edildi. Avukat Ozan Orpak, “Türkiye’de bir ilk olarak nitelendirdiğimiz bu karar, birçok yerde emsal teşkil edecek. Bu dava bir ilk ve diğer davalarda emsal niteliği taşıyacak” dedi.
Marmara Gölü’nde Adalet Yerini Buldu!
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında imzalanan iş birliği protokolüne ve sulak alan sınır revizyonu kararına karşı açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme iş birliği protokolünü ve sınır revizyon kararını iptal etti.
Gazeteci* Bulut BAGATIR