ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Onırkan AVCI’dan ‘Gündem’ başlıkları!

Gazeteci Onırkan AVCI’dan ‘Gündem’ başlıkları!
23 Ağustos 2024
6
A+
A-

23 Ağustos cuma sabahından günaydın.

Bugün Dünya Rüzgar Gibi Esme Günü’ymüş (Ride Like the Wind Day). Açıkçası bugünün ne anlama geldiğini bilmiyorum. Leman Sam ve İlhan Şeşen gibi şizofrenik biçimde rüzgarla konuşmayı da,  “Bana esmeyi anlat, esip geçmeyi anlat” diye emrivaki yapmayı da doğru bulmuyorum. “Ee peki biz nasıl rüzgar gibi eseceğiz?” derseniz, belli ki esemeyeceğiz. Ancak endişelenmeyin: fırtına gibi bir gündemimiz var. Gelin tepeden bir bakalım:

Türkiye; AB’nin dışişleri bakanları toplantısına 5 yıl sonra Türkiye’ye davetini, Boğaz manzaralı kaçak villakondunun hikayesini ve peşi sıra gelen tartışmaları, son konserine saldırı düzenlenen sanatçı Suavi’nin iptal edilen yeni konserini, Seçilbank davasındaki yeni gelişmeyi konuşuyor.

Dünya ise Ukrayna lideri Zelenski ile Fener Rum Patriği’nin görüşmesini, ABD’deki kızışan başkanlık yarışını, insanlık dramının yaşandığı Gazze’de ateşkes görüşmelerinin -bir kez daha-kördüğüm haline gelmesini odağına almış durumda.

Elbette bunlar sadece ana başlıklar. Bugün sizin tarafınızdan okunmayı bekleyen haberlerimiz var o yüzden bittiğinde “rüzgar gibi geçti” diyeceğinizi umduğum gündem turuna derhal başlıyorum.

GÜNÜN SÖZÜ: “Hayatın çeşitli güçlüklerine karşı üç şey hediye edilmiştir; ümit, uyku ve gülmek.”  *Immanuel Kant

GÜNÜN SAZI

GÜNÜN HAVASI: İstanbul 33° Açık/ Ankara 36° Açık/ İzmir 39°Açık/ Bursa 34° Açık/ Antalya 33° Açık

GÜNÜN BİLGİSİ: Gündelik hayatta sık kullanıp çoğumuzun anlamını bilmediği bir sözcük, yüzlerce yıllık bir nezaketi gündelik sohbetlerimize taşıyor. ‘Sayende’ kelimesi. Sâye, Farsçada gölge demek. Sayende ise “senin gölgende, yardımınla” manasına gelen çok ince bir teşekkür.

Adnan Hoca’nın Boğaz’daki suç karargahında neler oluyor?

Ülkenin en yakıcı gündemlerinden biri bir ev, daha doğrusu lüks bir villa. İstanbul Üsküdar’da Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’ndeki izinsiz inşaat gündem oldu. Çivi bile çakılamayacak bölgedeki villanın inşaat sürecinde orman şeklinde devasa bir brandayla gizlendiği öğrenildi. İBB’nin sorumluluğundaki alan için iktidara yakın kalemler İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu suçladı. İBB ise söz konusu yerin belediye Ak Parti’deyken daha büyük olduğuna dair resimler paylaşıp yapının henüz yıkılmayan kısımlarının ise kendilerinin mühürlediklerini belirtti. Konu yargıda. Peki Boğaz Kanunu’na rağmen böyle bir yapı nasıl kondurulur, nasıl yıllarca dokunulmaz sorusunun henüz net bir cevabı yok ama ciddi bir ipucu var: Söz konusu villa uzun süre suç örgütü lideri Adnan Oktar tarafından kullanıldı. Peki yeni sahibi kim? Bir Rus şirketi burayı aldı ve dedikodulara bakılacak olursa bu ev, şimdilerde Rus oligark Roman Abramoviç için hazırlanıyor.

Adnan Oktar’dan bahsetmişken; Adnan Oktar örgütü davasında örgüt ile ilişkileri nedeniyle bazı hakim ve savcıların sanık olarak yargılanacağı açıklandı.

***

Milano dosyası: Boyun’dan Peker’e, Yerlikaya’dan Sarallara…

Furkan Karabay, Milano’da yakalanan suç örgütü lideri Barış Boyun dosyasının peşini bırakmıyor ve çarpıcı haberler çıkarmaya devam ediyor. Bugünkü haberine göre; Elektronik kelepçeye yerleştirilen dinleme cihazıyla takip edilen Barış Boyun, Saralların fabrikasına saldırıyı ev hapsindeyken organize etmiş. Boyun konuşmalarında Sedat Peker ile görüştüğünü, yeğeninden saldırıdan sonra bilgi aldığını söyledi. Boyun’a göre İçişleri Bakanı Yerlikaya saldırıyı öğrenir öğrenmez “Bu insanlar uluslararası savaş mı çıkarmaya çalışıyor” deyip akabinde Sarallara ulaştı.

Türkiye’de M virüsü vakası ‘aranmadığı’ için mi yok?

Dünyayı teyakkuzda tutan maymun çiçeği virüsü, Türkiye’de acı bir deja vu tadıyla tartışılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın “Henüz ülkemizde tespit edilmiş bir vaka yok” açıklamasına ilişkin Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Tarama yapmıyorsunuz ki vaka tespit edesiniz” diye tepki gösterdi ve Covid-19 sürecini hatırlattı. Afrika’dan ülkeye giren insanların özellikle izlenmesi gerektiğini belirten Ceyhan, tespitte geç kalınırsa virüsün Covid-19’da olduğu gibi hızla yayılabileceğini söyledi. Bu açıklamanın ardından Tüketiciler Birliği -evet, nedense- Ceyhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu arada İstanbul’da bir vaka tespit edildiğine ilişkin iddialar da yalanlandı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ‘M çiçeği’ açısından Avrupa’da İsveç’teki gibi ‘ithal vakalar’a rastlanabileceğini belirtmiş, hastalıkla mücadeleye hazırlıklı olma çağrısı yapmıştı.

Bir not daha: Sağlık Bakanlığı, Batı Nil virüsünün Türkiye’de 2024 yılında altı kişide tespit edildiğini açıkladı.

***

AB’den beş yıl aradan sonra gelen davet

AB’nin her altı ayda bir düzenlediği dışişleri bakanları toplantısına beş yıl aradan sonra Türkiye de davet edildi. Daveti olumlu adım olarak niteleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli AB’nin Türkiye ile diyalog arayışı içinde olduğunu söyledi. 29 Ağustos’ta Brüksel’de yapılacak olan ve Dışişleri Bakanı Fidan’ın katılacağı toplantının Türkiye’nin göçmen sorunu ve vize başvurularındaki büyük ret oranı açısından bir fark yaratıp yaratmayacağı ise şimdiden merak konusu.

***

Talep yağmurunun ardındaki Şimşek çakması

Türkiye’de yeniden dövize talebin büyük ölçüde artması, ekonomi dünyasının başlıca gündemlerinden. Büyük ölçüde yerli yatırımcıdan kaynaklanan ve yabancıların da dikkatini çeken bu talebin arkasında tam olarak ne yattığını soruşturan Erdal Sağlam, carry trade ve KKM’deki çözülmelerin küçük etken olduğu sonucuna ulaştı. Büyük etken ise Mehmet Şimşek. “Nasıl yani?” diyorsanız cevabı Sağlam’ın bugünkü yazısında.

Avrupa’da beraberlik gecesi

Avrupa Ligi’nde Beşiktaş, Konferans Ligi’nde Başakşehir deplasmandan beraberlikle dönerek turu kendi sahalarında yapacakları maça bıraktılar. Süper Lig maçları ertelenen üç takım kendi evinde kazanırsa gruplara kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.