Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen ve İnşaat Mühendisi Dursun YILDIZ, dünya ekonomisinin yıllık gelirinin iklim değişikliği nedeniyle yüzde 19 azalarak bunun da her yıl yaklaşık 38 trilyon dolar zarar olduğuna dikkat çekti.
UHA / İnternational News Agency
(Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ)
Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen ‘İklim değişikliği’nin etkileri konusunu TÜHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.
Başkan Dursun YILDIZ Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen göre, CO2 emisyonlarının bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılacak olsa da, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin gelirinin de 2050 yılına kadar yüzde 19 azalacağını dile getirdi.
İklim değişikliğinin dünya ekonomisini de hızlı bir şekilde etkileyeceğini hatırlatan YILDIZ, bu yüzde 19 azalmanın da her yıl yaklaşık 38 trilyon dolar zarara yol açacağının altını çizdi.
Dursun YILDIZ , ‘İklim değişikliği’nden dolayı doğada meydana gelecek olan bu zararların ise küresel ısınmayı iki derece ile sınırlamak için gereken etkilerinin azaltma maliyetlerinden altı kat daha fazla olacağını söyledi.YILDIZ , bilim insanlarının, son 40 yılda dünya genelinde 1.600’den fazla bölgeden elde edilen ampirik verilere dayanarak, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini de değerlendirdiğine hatırlattı.
Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, Nature dergisinde yayınlanan bu yeni çalışmaya göre, Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (PIK) bilim insanlarının, bölgeden elde edilen ampirik verilere dayandırdığı, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdi.
İklim değişikliği nedeniyle “kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere bölgelerin çoğunda güçlü gelir düşüşlerinin öngörüldüğünü ifade eden Dursun YILDIZ, şunları söyledi:
“Yapılan çalışmanın ilk yazarı Maximilian Kotz, “ Güney Asya ve Afrika ülkeleri bu durumdan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak. Bu durum iklim değişikliğinin tarımsal ürün verimi, işgücü verimliliği ve altyapı gibi ekonomik büyümeyle doğrudan ilgili hususlar üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı oluşacak “ açıklamasını yaptığını açıkladı.
Genel olarak, küresel yıllık zararın 2050 yılında bu rakamın yaklaşık 19-59 trilyon dolar arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirten Başkan YILDIZ, araştırmacıların fırtınalar, kontrol edilemeyen yangınlar ve diğer aşırı hava olaylarının bu zararları daha da artırabileceğini esas olarak sıcaklıklardaki artıştan kaynaklanan yağışlardaki değişiklik ve sıcaklıklardaki değişimin de bunda etkili olacağını kaydetti.
[Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanı Leonie Wenz]
ABD ve Avrupa Birliği için de büyük ekonomik maliyetler çıkacakSu Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, araştırmaya liderlik eden Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanı Leonie Wenz’in, “Analizimiz, iklim değişikliğinin önümüzdeki 25 yıl içinde dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerde ve aynı zamanda Almanya, Fransa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde büyük ekonomik hasarlara neden olacağını gösteriyor” dediğini de hatırlattı.Dursun YILDIZ, Leonie Wenz’in, bu zararların geçmişte salınan emisyonların bir sonucu olduğunu belirterek, sözkonusu bu zararların en azından bazılarından kaçınmak isteniliyorsa, iklim değişikliğinin etkilerine daha fazla dirençli olmaya ihtiyacın olacağını anlattı.”Emisyonlarımızı büyük ölçüde ve derhal azaltmamız gerekiyor” diyen YILDIZ, aksi takdirde ekonomik kayıpların yüzyılın ikinci yarısında daha da büyüyerek ve 2100 yılına kadar bu kayıpların tüm dünyada ortalama yüzde 60’a ulaşacağının belirtti.
Başkan Dursun YILDIZ, bu durumun sözkonusu olan iklimimizi koruma maliyetinin ise çok daha ucuz olduğunu açıkça gösterdiğini ve bu maliyete biyolojik çeşitlilik kaybı gibi hesaba katılmayanların dahil olmadığını söyledi.
Bugüne kadar, Emisyonların iklim değişikliğinin yol açtığı ekonomik zararlara ilişkin küresel projeksiyonların, genellikle uzun vadede ortalama yıllık sıcaklıkların ulusal etkilerine odaklandığını ifade eden Başkanı Dursun YILDIZ, şöyle devam etti:
“Araştırmacılar, son 40 yılda dünya çapında 1.600’den fazla ulusal bölge ölçeğinde iklimin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin en son ampirik bulguları kullanarak, gelecek 26 yılda sıcaklık ve yağış değişikliklerinden kaynaklanan hasarları büyük oranda tahmin edebildiler. Bu çalışma daha uzun vadeli tahminlerle ilgili büyük belirsizlikleri azaltırken, ayrıca zaman ve mekan boyunca ayrıntılı bilgi sağladı.
Bilim insanları bu çalışmada ampirik modelleri en son teknolojiye sahip iklim simülasyonlarıyla (CMIP-6) birleştirdiler. Daha da önemlisi, iklim değişikliğinin geçmişte ekonomiyi ne kadar kalıcı bir şekilde etkilediğini de değerlendirip hesaba kattılar” dedi.
En az sorumlu olan ülkeler en çok acı çekecek
si ve Başkanı Dursun YILDIZ, en az sorumlu olan ülkelerin en çok acı çekecek ülkelerin yer alacağını hatırlatarak, Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü’nce (PIK) yapılan bu çalışmaların, iklim değişikliği etkilerinin hemen hemen her yerde zarara neden olacağını, ancak tropik bölgelerdeki ülkelerin zaten daha sıcak olduğundan en fazla zarar göreceğini ortaya koyduğunu açıkladı.
Başkanı Dursun YILDIZ, çalışmaların sonuçlarına göre ; insan kaynaklı iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ülkelerin, yüksek gelirli ülkelerden yüzde 60, yüksek emisyon salımı yapan ülkelerden ise yüzde 40 daha fazla gelir kaybına uğrayacaklarının tahmin edildiğini ve
ayrıca bu ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için en az kaynağa sahip olan ülkelerin olmasının da iklim değişikliği karşısındaki eşitsizliğini arttırdığını kaydetti.
***
Yazar hakkında
Dursun YILDIZ, Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.
1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.
Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.
Sağlık Bakanlığı, dünyada hızla yayılım gösteren maymun çiçeği virüsü ile ilgili rehber yayımladı. Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin rehber hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sundu. Hazırlanan rehberde hastalığın mikrobiyolojisinden bulaşma yollarına, belirtilerinden tedavi yöntemlerine pek çok başlık detaylı olarak ele alındı. Rehberde şu bilgilere yer verildi: Virüs nasıl bulaşıyor? Enfekte hayvanların kan ve...
* “2023 ve Ötesinde Âkil ve Müşfik Türk Diplomasisi” mottosuyla bu yıl 13. Büyükelçiler Konferansı’nı gerçekleştiren Türkiye, diplomasi alanında Afrika’daki tarihinin en verimli yıllarını yaşıyor. * Bu durum ticarete de olumlu yansıyor. Yıldan yıla katlanan ticaretimiz için yeni belirlenen 50 milyar dolar hedefinin bu yıl olmaz ise 2023 yılı sonunda...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel dönüşüm hamlesiyle, vatandaşlarımızı güvenli ve huzurlu yeni evlerine kavuşturmak için dur durak bilmeksizin çalışmaya devam edeceğiz” dedi. UHA / İnternational News Agency Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından kentsel dönüşümü anlatan video paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında “Başta depremin en çok etkilediği illerimiz olmak üzere,...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kahramanmaraşlı şehidimiz, Müslüm evladımızın ailesinin evi hazır, inşaatını bitirdik. Evimizi bu hafta eşyaları hazır bir şekilde teslim edeceğiz.” dedi. UHA / İnternational News Agency Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan Kahramanmaraşlı Piyade Er Müslüm Özdemir’in depremzede...
ANKARA – UHA HABER / Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığında olan 4 PKK/YPG’li terörist ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, kahraman komandoların Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığındaki 4 PKK/YPG’li teröristi ateş destek vasıtalarıyla etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Açıklamada, “Teröre ve teröriste geçit yok!...
Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Danışmanı Bülent Orakoğlu, “Cumhur İttifakı’nın Ankara ve İstanbul adayları?” başlıklı bir makale kale aldı. UHA / İnternational News Agency Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Danışmanı Bülent Orakoğlu makalesinde, 31 Mart 2024 tarihinde Türkiye genelinde yapılacak yerel seçimlere sayılı aylar kala Cumhur...
Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin LİKOĞLU, kaleme aldığı”Sayın Livaneli; o savaş 15 Temmuz’da oldu” başlıklı yazısında, Livaneli’nin 31 Mart seçimlerini, 31 Mart ayaklanmasına benzetip, Sultan Abdulhamid’e karşı yapılan darbe girişimine atıfta bulunan Livaneli’nin, “31 Mart yerel seçimlerinde ya gerici orduları, Avcı Taburları ya da Hareket Ordusu kazanacak” dediğine...
Türkiye 31 Marttaki yerel seçimde aslında büyük bir siyasi deprem yaşadı. Fakat bir yandan biz analistler bir yandan da siyasetçiler depremin adını koymakta sorun yaşıyoruz. Türkiye’nin ilk Gazetecilik Enstitüsü mezunu ve 10HABER köşe yazarı Gazeteci-Yazar İsmet BERKAN, “CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gazeteci-Yazar...